Mint sokan előttem, én is a Wubi-val kezdtem a Linuxot. Az ubuntu mindhárom ablakkezelőjét (GNOME, KDE, Xfce) kipróbáltam, és régi lassú számítógép ide vagy oda, nekem mindhárom tökéletesen egyforma sebességgel futott. Először az Xfce volt terítéken, ahol rögtön meggyőző teljesítménnyel muzsikált a rendszer. Egy hét után jött a GNOME, és nagyon meglepett, hogy ugyanolyan gyorsan futott, mint a Xubuntu. Ez a változat is egy hétig volt górcső alatt, majd az általam mindig is csodált KDE következett. Talán ez futott a leggyorsabban a három ablakkezelő közül. Pedig a kinézetet tekintve a KDE-ről gondoltam a legnagyobb memóriahasználatot és a legkisebb teljesítményt. Ismét kellemesen csalódtam. A mondás igaz: az ubuntu nem Windows.
Apró negatívumként tudnám említeni, hogy - bár a Wubi felajánlotta a magyar nyelvet, és a telepítés is magyarul zajlott - igen sok helyen találkoztam az angol feliratokkal/szövegekkel, és bár kiválóan beszélek angolul, ez mondjuk egy kezdő felhasználót zavarhat.
Hát igen, a teljesítmény nem az igazi. Mivel a Wubi egy virtuális lemezt hoz létre (ami tulajdonképpen egy virtual.disk kiterjesztésű fájl), a lemezműveletek - különösen a csomagkezelés - iszonyat hosszú időt igényelnek. Így a telepítés is, amely viszont Xubuntuval volt a leggyorsabb (1 óra 20 perc), és Kubuntuval a leglassabb (2 és fél óra).
Én azt mondom, ha csak a felhasználó nem nyomja ki a szemét a gépének, nincs sok eltérés a három nagy ablakkezelő között. Mindenkinek jogában áll választani.