Hogyan tudom átnevezni a partíciómat disk-1 ről pl.: downloads-ra vagy bármely másra. Előre is köszönöm
Meghajtó átnevezés
Ez engem is érdekelne. :) IRC-n próbáltam is ez ügyben segítséget kérni miután nem találtam működő módszert, de egy kedves kolléga elég "érdekesen" reagált a kérdésre. Választ ugyan nem kaptam tőlle, lebecsmérlő célzásokat és egy pucér hölgy linkjét viszont igen, amit biztos hasznosabbnak talált, mint azt hogy segítsen egy társának. Én az alábbi linkeken próbálkoztam, de nem sok sikerrel. https://help.ubuntu.com/community/RenamingExt3Partitions http://www.mylinuxway.com/how-rename-your-partition-volume-label/ Az /etc/fstab fájlba kéne felvenni az átnevezendő partíció mountolási paramétereit, de azt helyesen kéne megtenni, mert tapasztalatból mondom, hogy kis elírás is problémákhoz vezethet bootolás közben. Remélem valaki majd itt a fórumban segítőkészebb lesz. :) Üdv!
sudo mkdir /media/downloads sudo gedit /etc/fstab itt ezt a sort kijavítod erre: /media/disk-1 to /media/downloads
sdcBárcsak ilyen egyszerű lenne... :) # /etc/fstab: static file system information. # # (file system) (mount point) (type) (options) (dump) (pass) proc /proc proc defaults 0 0 # /dev/sda1 UUID=2e5b2339-e455-435b-a307-801744217c88 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1 # /dev/sda5 UUID=e87c6ae7-2791-4327-a364-f1f7e4318ad4 none swap sw 0 0 /dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec 0 0 #/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec 0 0 Ebből szeretném átnevezni a /dev/sdc1-et és a /dev/sdd1-et. Most ilyenkor mi van? :)
sdcLévén a külső meghajtók nem állandók, azt hiába keresed itt. Ami meg ebben szerepel, az mind ráadásul UUID kódot kap.
berciXcoreMind Sata és nem külső.
garferiHú. Bocsika de mindig elmegy a netem. # /etc/fstab: static file system information. # # proc /proc proc defaults 0 0 # /dev/hdd1 UUID=a2579629-894a-40d7-9d54-31d463207153 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1 # /dev/hdd5 UUID=d5ad41da-615a-4b29-9d62-b07f88063db6 none swap sw 0 0 /dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec 0 0
berciXcoreSajnos fogalmam nincs mit jelent az UUID. Amit tudok, hogy nekem is UUID van írva, mégis sikerült átneveznem. Mivel a kérdésben downloads szerepelt, így arra neveztem át és is az enyémet próbaként. Íme: # /dev/sda1 UUID=7E545FEC545FA5A5 /media/downloads ntfs defaults,umask=007,gid=46 0 1
3r1cTerminálba: sudo fdisk -l A kimenetben nézd meg melyik az a partíciód amelyiket át akaros nevezni, /dev/xyz formában. Terminálba: ls /dev/disk/by-uuid -alh Kimenetben nézd meg melyik UUID= tartozik a /dev/xyz eszközödhöz amelyiket át akarod nevezni. Egyébként szerintem neked sincsen benne az fstab fájlodban az a partíció...
3r1cA kötetre jobb egérklikk, aztán tulajdonságok, 'volume' fül, és ott az uuid... ;) És szerintem add hozzá kézzel azt a partíciót a többi mintájára.
Saboteur777En ezt veletlenul fedeztem fel... mondjuk nem igazan jo modszer de NTFS re hatasos, a titok csak annyi h Win alatt szerkeszted a Labelt... adsz egy nevet neki es mar kessz is, kovetkezo mountoloskor mar ugy jelenik meg... sajnos EXT3-mal nem probaltam de ami kesik nem mulik :D