A nyűgöm a következő, bár, a végeredményt, amit elakartam érni, azt tudom használni.
Felraktam a gyerekem laptopjára a Debian 7-et, a gép egy Fujitsu Siemens Amilop A2000+ laptop, Ati Radeon Mobility U1 videókártyával
Egy gyengébb teljesítményű médialejátszónak lett beállítva, működik rendesen, GNOME-al fut, megeszik kb: olyan 150mb ramot.
A funkcióját betöti rendesen, torrentből letölti a filmet, utána meg akadás nélkül szépen lejátsza. Persze, szigorúan csak AVI-t és DVD-t, más nem megy el rajta.
Eddig teszi is a dolgát hibátlanul.
( Az hogy semmiféle USB eszköz nem csatolódik rá, abba már beletörődtem, sem a thunar, sem a pcmanfm, sem a nautilus alatt nem csatolódik. Androidos telefon csatlakoztatásakor a telefonon megjelenik, hogy sd kártya csatolása, ezt engedélyezem, de a gépen nem történik semmi, a Gparted is csak keresi végtelen ideig a hol /dev/sdb hol /sdc nevezetű partíciót. Erre is jó lenne egy használható leírás, bár most nem ehhez kérek segítséget.)
A videókatyó egy ATI Radeon Mobility U1, ehhez fel van telepítve a firmware-linux-nonfree csomag, ami tartalmazza az R100_cp.bin nevezetű dolgot, ami kell ahhoz, hogy legyen a tv-n kép.
Telepítve van openbox is, ott az arandr-al, mehg az lxrandr-al kíséreltem meg beállítani a két kijelzőt, hogy mind a kettő fusson, ahogy annó efsanyi írta nekem egy pm-ben.
Tehát elíndítottam az arandrt, beállítottam a felbontásokat, elmentettem egy szkriptbe, majd futási jogot kapott, beraktam az autostartba, de nem megy. Az asztali gépen ez az eljárás működik.
Úgy nem működik a gyerek gépén, hogy a rendszer látja mind a két kijelzőt, de hiába adom meg neki, hogy a monitor legyen az alapértelmezett kijelző, a tv meg a másodlagos, tehát teamview-ként működjön, nem érdekli, nem csinálja meg, csak a monitoron van kép.
GNOME-al meg pont fordított a helyzet:
Csak a tv-n van kép. Ez így nem is baj, mert mint mondtam, csak filmnézésre van a laptop beüzemelve, szinte másra nem is használjuk, még a torrent fájl is úgy kerül a gépre, hogy telefonnal leszedem az adott oldalról a torrent-et, elküldöm magamnakl e-mail-ben, a gépre telepített sylpheed-el megnyitom a levelet- a benne levő torrentfájlból meg letöltöm a filmet, ha lejött, akkor mehet a mozi!!!
Nem tudjátok, hogy lehet rábírni, hogy openbox alatt is legyen kép a tv-n? Nem baj az, ha kevés ram-al megoldja a dolgokat. De meglepő, hogy a GNOME-fallback módban milyen frankón teljesít a gép!
Ha már eleve csak a tv-n van kép, nem baj, ha a laptop monitora nem üzemel.
(kaptam olyan javaslatot is, hogy szereljem le a kijelzőt, a kábelére kössem rá a tv-t, de ez egy orbitális nagy baromság. Mi a francért berheljem szét, ha úgy sem fog működni???)
A tv a gépre d-sub - d-sub kábellel van összekötve.