Hello! Egyik ismerős megrendelt egy új netbookot. Korábbi gépe egy Atomos Toshiba volt, most (a kijelző méret és a design miatt) egy AMD Fusion C60-as Acert rendelt. Bár óvva intettem az APU-tól (mert eddig nem sok jót hallottam róla Linux kompatibilitás terén), de mégis ezt választotta. Már megszokta, sőt megszerette a régi gépén az Ubuntut, nem szívesen engedném vissza Windowsra. Volt már valakinek dolga ezzel az APU-val? Mennyire műxik? Ha youtube videókat meg 720p filmeket visz, már nagyon jó. Előre is kösz. Üdv, Moha

Nekem E-350-es APU-m volt egy jó ideig, az valamennyivel erősebb nála. Prímán ment, a nyílt meghajtó és a zárt is kiváló a grafikus feldolgozó egységhez (habár a szakadozottságmentesítés kicsit megfogta már és ez videózásnál zavaró volt). Azért GPU-gyorsítás híján a YouTube-os videókból inkább csak az alacsonyabb felbontásúakat vitte, illetve Minitube-val akár a FullHD sem volt akadály. VLC-ben egy időben betudtam lőni a hardveres rásegítést, akkor a madaras videót is akadásmenetesen vitte, de többnyire enélkül használtam és a 720p-vel így sem volt gondja, gördülékenyen játszotta. Ha őszintének kell lennem, akkor azért örülök, hogy LIanora cseréltem, mert kicsit gyengusz volt azért a Brazos, hiszen kicsit butított K8-ról van szó a CPU-jánál. GPU-jában igazán erős a kicsike, de csak akkor ér valamit, ha maximálisan megvan támogatva szoftveresen. Ez pedig csak Windows alatt van biztosítva, úgyhogy Linux alapú rendszereknél CPU-ból kellene neki pótolnia a szoftveres hiányosságokat.

KendekSzóval azt mondod, elvileg mennie kell a drivernek?

moha7Újabb kiadásokkal alapból megy, a nyílt meghajtóval van 3D gyorsítás, a Compizos Unity is működik. Fglrx-vel is jó, érdemes is lehet feltenni, de a szakadozottságmentesítést nem biztos, hogy célszerű aktiválni, ki kell próbálni. Természetesen az OpenGL VBlank jelre szinkronizálását deaktiválni kell a CCSM-ben, hogy simábban menjen.

Bocs a zavarásért! Nem informatikát tanítasz valamelyik egyetemen? Csak azért, mert ismerek egy ilyen"Moha" nevű tanárt. Csaknem tudom hol tanít!

Ennyivel később: 10 év