Ubuntu 11.10-em van.
A telepítés óta a felhasználói fiókom rendszergazda fiók. (Kb 1 hete van Linuxom).
Van viszont egy számomra idegesítő tény: nem mindig törődik azzal, hogy én, mint rendszergazda jogokkal rendelkező felhasználó, módosítani szeretném pl. egy fájl tulajdonságait.
Pl. Van egy adat partícióm, amit archívumként használok. Ha bármilyen telepítendő fájlt futtatni szeretnék, át kell másoljam a fájlrendszer-re, hogy ott jobb gomb-> tulajdonságok->jogosultságok alatt kipipálhassam a futtatható fájlként való engedélyezést. Ha nem másolom át a fájlrendszer partícióra, akkor a másik partíción jobb gombbal kattintva a tulajdonságok->jogosultságok -ra, nem engedi az ovasás-írás módosítását (ha átállítom, rögtön visszaugrik), valamint a kipipált jelölőnégyzet is egyből inaktívvá lesz. Ennek a jelenségnek a kiiktatási módját (ha egyáltalán van) szeretném megtudni, valamint a következőt:
A fájlrendszerben ha bármit módosítani szeretnék, a tulajdonságok alatt közli velem, hogy ennek a fájlnak nem én vagyok a tulajdonosa. Nem szeretek terminálozni, de a rendszergazdai terminált futtatva, (jelszót ugyebár beírva), elérési úttal való megnyitási kísérletkor (/etc/sane.d/mustek_pp.conf) kiírja, hogy engedély megtagadva. Ezt a fájlt kéne módosítsam, mivel nem működik a Mustek 1200 CP scannerem a Xsane és egyéb programok letöltögetése után sem, de szívesen venném, ha valaki tudna egy egyszerűbb módot ajánlani a scanner működére bírásához.
Viszzatérve az előzőhöz: Hogyan tudnám azt elérni, hogy az engedélyeket megkaphassam mindenhez, amihez szeretném, és ne mint egy korlátozott rendszergazda működhessek. (értem ezalatt, hogy telepíteni, stb műveleteket enged, de sokmindent nem)
Csak azért kérdem, mert a windowsban, ha rendszergazda vagyok, akkor mindent állítgathatok, ha pedig korlátozott felhasználó, akkor meg ugyebár nem mindent. De itt nekem fura, hogy a rendszergazdai fiók csupán egy kibővített jogokkal rendelkező korlátozott felhasználó.
Előre is köszönöm a válaszokat, remélem, lehet orvosolni.