Sziasztok,
1hete küzdök az ubuntuval, eleinte nagyon tetszett és hát az életérzés, meg mittomén, de mára kezdek ott tartani vele, mint anno a windows 95-el. Ennyit régen szívtam egy oprendszerrel megmondom őszintén, de mivel ingyenes a cucc, nem illik nézegetni a ló fogát. Így aztán kitartó vagyok, próbálkozom, de valami átok ülhet rajtam, mert nekem valahogy semmi sem megy.
A környezet: P4 prescott 3Ghz, 2Gb RAM, Nvidia 6600GT, Sb live, firewire, SATA, 19' LCD , stb.
Teljesen szűz rendszert kívántam építeni, ezért nincsenek különböző partíciók sem, csak az ubuntu tisztán. Nos, 7.10 viszonylag rendben feltelepült, bár már ekkor voltak apróbb érdekességei, mert pl. kétszer széthullott a kép, az ubuntu feliratból maszatos csíkok lettek. Valószínű valami vga driver hiba volt, de a rendszer maga végül szépen felment.
Nem tartottam túlzottan felhasználóbarátnak az alapvető internetkapcsolat bekonfigurálásának módját (rögtön terminál ablakkal, és parancssoros intézkedésekkel riogat a rendszer). De ez legyen a legnagyobb gond, gondoltam magamban. Sajnos nem ez lett.
Kezdődött azzal, hogy mai napig nincs hangja a gépnek (1hete küzdök ezzel!). Egy mezei SB Live kártyát nem képes szóra bírni, már a fél netet végignéztem, többen jeleztek ilyen hibát külföldön is, de megoldást nem nagyon találtam. Itt már kicsit lefáradtam, mert emiatt se videót nézni, se rádiózni, se mp3-at lejátszani, se játszani, se zeneszerkeszteni nem lehet.
Aztán jött a sok szép kép a desktopokról, gondoltam kipróbálom. Ekkor látom, hogy VGA drivert sem telepített a kártyámhoz, sebaj, majd a leírás szerint. Meg is csináltam, jó is lett. Kivéve, hogy a monitort sem ismerte fel, de nem gond, ezt is beállítottam.
A compiz-t annak rendje és módja szerint -leírás alapján-, telepítettem. Jön a próba, de nekem semmit se csinál, csak azokat a funkciókat, amiket az ubuntu második opcióként, "max effect" beállítás mellett engedett. Nem is érdekelt volna túlzottan, de ezzel egyidőben, a compiz install után teljesen elronotta a desktopomat. Bármit állítok csak két desktop van -compizban is érzéketlen a beállításra-, majd ha váltok a kettő közül, akkor azonnal eltűnik az össze tray, se menü, se OFF gomb, se semmi, csak egy üres háttérkép marad (meg a reset gomb, mint kilépési lehetőség). A 3D gyorsítás működött, megnéztem a szintén nem túl felhasználóbarát terminálablakos parancsos megoldással (Direct rendering: YES) A compizban bármit állítok, nincs hatása. Na mondom ennyit nem ér, vissza az egész. Leszedtem, ismét fapados lett, viszont megjavult a desktop kezelés. Örvendek vala.
Következett a csomagkezelővel való ismerkedés. Nagyon tetszett a rendszer, főleg a windowshoz képest. De idővel itt is előjöttek a problémák, ugyanis ott az a 22ezer program, de egy fél mondatos leírásból a fene se tudja, érdemes-e feltenni vagy sem. Ennél azért lényegesen egyszerűbb egy download.com-ról leszedni valamit, mert ott van screen shot, rendes leírás, stb. stb. De abból, hogy "libv3dhjgsd" "akármilyen library" a fene se tudja, kell-e az nekem vagy sem (Néhány programnál kimerítőbb ismertető van, de nem ez a jellemző).
Lévén 3D grafikus vagyok, gondoltam leszedem az ubuntu Studio nevű csodát. Na, ez tette rá végleg az i-re a pontot.. Synapticban megfelelő csomag kiválaszt (leírások alapján, nem ostoba saját kútfőből), valami 700Mb letölt, majd kavarás, és értesítés, hogy most legyek szíves reboot... Megtörtént, és innentől kb. a win95-öt idéző rémálom vette kezdetét. Már a leállásnál hozott valami hibát, de abból még önmaga kilépett. Reboot, majd egy eszetlen ronda ablak fogadott melyben értesít, hogy az ubuntu nem tudja azonosítani a videokártyámat és a monitoromat sem, ezért legyek szíves azt kézzel megadni. Megadtam kézzel, ennek ellenére 800*600-nál nagyobb felbontást nem engedett. Valami rettenetes kép fogadott, az ikonok megváltoztak, az asztal is, kb. 16szín, 800*600, rettenet. Amikor megnéztem a vga drivert, látom, hogy VESA BUS!!!!!-os VGA ként azonosította (hogy ezt honnan, az teljesen érthetetlen, a VESA BUS kb. a 486-os időkből való). No valahogy kevertam kavartam ott egy órát, mire sikerült ismét 1280*1024-be tenni, de innentől már az alap Compiz (az UBUNTU beépített 2 lehetőségese) sem volt hajlandó működni, mindíg hibaüzenetet adott ha effektet szerettem volna állítani. Na mondom, ha már ennyit szívok, legalább szeretném látni a programokat. Elsőként az engem legjobban érdeklő Blendert. Már nem lepődöm meg, mert az sem indul. A sound editorokról álmodni sem mertem, lévén nincs hangja a gépnek. A GIMP megy, a többi amit a studio felpakolt, random alapon.
Erős Win95 nosztalgiázás fogott el ismét, de neeeem, hisz ez linux, ez ilyet nem tehet velem. Ekkor eszembe jutott, hogy a compiz uninstall után legalább az alap rendszer helyreállt, így adta magát a felismerés, hogy akkor ubuntu studio lapát. Synoptic-ba be, ugyanazokat amiket előbb installáltam most unmark, mehetnek vissza a "tárolóba". Rosszul gondoltam. Az installnál kb. 230db alkalmazást és egyéb akármit pakolt fel. Az uninstall ezzel szemben csak valami 28-at szedett le, vagyis a sallang ott maradt. A rendszer itt már nem is javult meg, hiába reboot, akármi, jelenleg romokban hever az egész. Őszintén szólva, ahhoz már nem volt türelmem, hogy egyesével nyálazzam végig az összes összetevőt, hogy ismét teljesen vaktában a "gdklidnjk" és "libhetioi" típusú csomagnevek alapján mazsolázzam ki, mi az ami nekem valószínűleg nem kell. Most hajnal 2 van, itt tartok jelenleg.
Továbbra sem adom fel, ledarálom az egészet és teljes re-install lesz, de azért azt kénytelen vagyok megjegyezni, hogy ilyen szinten utoljára a windows 95-el szívtam, hogy egy programtelepítés képes hazavágni az egész oprendszert (főleg meglepő, hogy tejesen hülye felhasználóként csak és kizárólag csomagkezelőből telepítve, és kizárólag canonical tárolóból származó anyaggal volt képes mindezt elérni...)
Esetleg átok ül a gépemen, bár akkor felmerül a kérdés, hogy az XP miért megy rajta 2éve eredeti installal?
üdv mindenkinek, és legfőképpen, több szerencsét az ubuntuhoz! ;-)