Üdv Mindenkinek!
Már évek óta Linux és Ubuntu felhasználó vagyok, és a 9.04 -töl napjainkig minden új disztrot telepíttettem, némelyiket több gépre is. A múlthónapban A Telenor-nál szerződést kötöttem egy Hipernet internet szolgáltatásra, amit a gyermekem is használt a játékai letöltésére. Mikor megjelent a Mint 12-es újabb változata, a DVD- re kiirt ISO-val a megszokott módon rendben megtörtént a feltelepítés. A meglepetés az indítás után a frissítés kezelő indításánál jelentkezett, a csomaglista letöltése után, a frissítéskezelő hiba jelzéssel leállt. A hibajelzésben a "/var/lib/apt/list/packages.medibuntu.org_dists_natty_free_i18n_Translation-hu%5fHU " nyelvi csomagra hivatkozott. Ha a hibajelzés OKE gombjára kattintottam rögtön bezárta a frissítéskezelőt is. A Synaptik csomagkezelő rögtön a fenti hibajelzéssel indult. A terminálba hiába írtam "sudo apt-get install f" vagy sudo apt-get update" vagy sudo - autoremove . A nyelvi csomagra hivatkozva mindig leállt. Ekkor elővettem egy másik, már többszörösen eredményesen feltelepített kiválóan működő disztro lemezét, és azzal csináltam egy újabb
telepítést. A meglepetés a bekapcsolás után ért , mert mindenben teljesen ugyanazt produkálta, mint az előző telepítés. Ekkor már tudtam, hogy a telepítő nem lehet hibás, megkerestem a fájlrendszerben a hibajelzésben többször jelzett nyelvi csomag hivatkozást. A megnyitásánál kiderült, hogy rákattintva a Telenor forgalom értesítő címmel megjelenő weblapra irányít, ahol egy narancssárga kockában "ugrás a következő oldalra" szövegen kívül semmi más információt nem tartalmaz, de utána rögtön átdob a Telenor reklámoktól hemzsegő weblapjára. Kiderült, hogy frissítés, vagy a nyelvi csomagok letöltési listájának létöltődése közben, a Telenor a Hipernet-nek nevezett szolgáltatásával befurakszik az operációs rendszer fájliba és a nem látható forgalmi értesítőjével, állandóan mindig felülírja, vagy bedobja a letöltendő csomagok listájába. Ezzel a rejtett kalózkodással teljesen működésképtelené teszi a feltelepített Ubuntu rendszert, mert utána már semmit nem tud letölteni , vagy telepíteni. Megpróbáltam azt is, hogy a frissítéskezelőbe a tiltott csomagok listájához beírtam a tiltott csomag adatait, de ez a megoldás is teljesen hatástalan. Megpróbáltam több alkalommal is a szolgáltatónál, és az ügyfélszolgálatukon is reklamálni , és változást elérni. De teljesen eredménytelenül, mert az elküldött fertőzött csomagok, és az asztali képek sokasága ellenére is, letagadják az egészet. Azt sem hajlandóak megérteni, vagy felfogni, hogy az ö szerintük jogvédett, windows-ra készített forgalmi értesítőik, a Linuxon nem jelenítenek meg semmilyen információt. Mindezt csak azért firkálom ide, mert az új kezdő Linux felhasználok, ilyen problémák gondok esetén, nem fogják a hibát megkeresni, vagy feltárni. Hanem a Linux-ot és a disztrot rengeteg munkával megalkotó csapatot fogják szidni vagy átkozni.
Az első telepítésnél viszont ezt a csomagot szállták meg: var/lib/apt/list/packages.medibuntu.org_dists_natty_free_i18n_Translation-en