Tegnap kaptam egy laptopot. Ubuntu 11.10 van rajta.
Ez egy használt "Lenovo" IBM ThinkPad T60 notebook.
Intel Core Duo T2400 proci, (1.83 GHz, 2 MB L2 cache), 1024 MB PC2-4200 DDR2 RAM, 60 GB SATA HDD (ez a legfájóbb pont az egészben, mert ezt nagyon kicsinek tartom...) DVD-CDRW meghajtó, 14.1'' XGA (1024×1768) kijelző, Intel Mobile 945GM chipset, Intel GMA950 grafikus vezérlő, Intel 3945 802.11abg WIFI, Bluethoot 2.0, 1×CardBus csatoló (ez nem tudom mi a fene), 3× USB 2.0, Gigabit LAN, 56.6k faxmodem, ujjlenyomatolvasó (ez nem tudom hogyan működik, egyáltalán működik-e linux alatt - de mindegy, mert úgysincs rá szükségem).
No most ami a Linuxot illeti, ebben nem vagyok abszolút kezdő, a parancssortól sem riadok meg, használtam már több disztrót is (UhuLinux, Zenwalk, GoboLinux, ArchLinux), de Ubuntut még nem. Eredetileg arra gondoltam, lecserélem a laptopon az ubit valami általam jobban ismert disztróra, de aztán hogy kissé megismertem, rájöttem hogy nem is olyan rossz ez (csak az az Unity ne volna...), s úgy döntöttem, "megkegyelmezek" neki. Van viszont néhány egyéni beállítás, amit szeretnék megváltoztatni rajta. Ebben kérném a segítségeteket.
Egyik az, hogy sajnos angol (UK) billentyűzet van a laptopon. Persze be lehet állítani magyar kiosztásra, csak akkor meg kell tanulni fejből, melyik rárajzolt karakterek helyett vannak a magyar ékezetes betűk. Illetve nemcsak az ékezetes betűk, hanem a mindenféle speciális karakterek is. Szóval, úgy döntöttem, hogy itt bizony kompromisszumot kell kötnöm, és SAJÁT, azaz EGYÉNI billentyűzetkiosztást kell definiálnom, aholis oda rakom a karaktereket, amely gombra tetszik nekem. Tudom, hogy ehhez ki kell menteni az épp aktuális billentyűzetkiosztást egy fájlba a
xmodmap -pke >myxmodmap
paranccsal, ezt meg is tettem, aztán e fájlt kell szerkesztenem. Ezt majd megoldom valahogyan. Ezután e módosított kiosztást betölthetem az
xmodmap myxmodmap
paranccsal. Ez eddig rendben van. De hogyan oldjam meg, hogy ez automatikusan megtörténjen minden rendszerindításkor? ArchLinux alatt ezt a .xinitrc fájlba kellett beleírnom, de ilyet nem találtam az ubi alatt a $HOME-omban! Pedig ez gáz, mert szeretném automatikusan indítani az xbindkeys programot is!
Aztán, a laptop minden indulásnál valami hangot ad ki. De én nem akarom ezt, induljon csak szép csendben, minden hang nélkül. Próbáltam ezt tehát kikapcsolni a rendszerbeállításoknál, de nem jöttem rá, hogyan kell.
Továbbá, az ablakkezelést irányító gyorsbillentyűk közül néhányat szeretnék megváltoztatni. De hiába indítom el a Rendszerbeállítások/Billentyűzet/Gyorsbillentyűk szolgáltatást, ott azt írja, hogy "Gyorsbillentyű szerkesztéséhez kattintson a sorra, és nyomja le az új billentyűket, vagy a Backspace billentyűt a törléshez". Na de hiába kattintok a sorra, az ugyan inverzbe vált, de bármi gombot is nyomok le hogy az legyen a kódja a funkciónak, semmi sem történik!
Aztán, azt hogyan tudom megszabni, hogy a képernyő baloldali ikonsorában mely programok jelenjenek meg? mert például nagyon szeretnék oda betenni egy terminált.
Hát egyelőre ezek a legfontosabbak. Köszi előre is a segítségeteket!