Előre leszögezem, nem szorosan linuxos téma, de a gondolat csírája elég opensource érzés... ezért írok ide.
Az a helyzet, hogy már egy jó ideje agyalok rajta, milyen jó is lenne a digi sávszélességem egy részét nyitottá tenni. Biztos ti is jártatok már úgy, hogy valami idegen helyen vagytok, tele van hálózattal, s mind jelszavas, így nem tudod használni, pedig nem töltögetni szeretnél, csak megnézni a leveleid, stb. Arra gondoltam jótékony lennék, s mondjuk a hálózatom neve is ezt tükrözné, mondjuk: használható net, vagy valami hasonló :)
Azt tudom, hogy a titkosítás már vesz a sávszélességből, bár ez igazán nem érdekel, mivel a digi 20Mbit a böngészésre is sok, tölteni meg nem szoktam sokat, azt is ki tudom várni.
Viszont nem szeretném, hogy valaki ingyenélő módon használja állandóan a sávszélességem. Hogyan tudom kontrollálni? (elég amatőr vagyok a router beállításokhoz, de megértem miről is van szó). Hogyan tudom megakadályozni, hogy az én gépemhez ne férjen hozzá? S milyen buktatója lehet ennek, ha ingyenessé teszem a netem? Első nekifutásként ennyi érdekelne, a többi majd jön később.
Várom a válaszokat, ötleteket. Köszönöm. Routerem típusa: TL-WR841ND