Telepítettem a kubuntut,szerettem volna beállítani a monitorjaimat (2db) Ez sikerül is be tudtam állítani,hogy melyik asztalnak milyen felbontása legyen (mondjuk az egyforma),kiterjesztett asztal legyen stb..... A gondom csak annyi,hogy újraindítás után mindezt elfelejti és klónozva jelenik meg minden. Segítséget előre is köszönöm!

Melyik kubuntu? Zárt meghajtó videókártyához fel van telepítve? Bár a kubuntu 12.04 tudja azt, meg az ubuntu 12.04 is, hogy zárt meghajtó nélkül lássa a több kijelzőt is. De nekem Kubuntu 12.04 alatt pont ez volt a nyűgöm zárt meghajtó nélkül, akkor s-video kimeneten keresztül volt összekötve a gép és a tv. Ubuntu 12.04 alatt ezt nem tapasztalom, működik rendesen. Az egyik egy Philips 190wv lcd monitor, a másik meg egy orion 32pts lcd tv.Az összekötéshez használt kábel DVI-D - HDMI csatlakozású

bolkaAzt nem mondtam, hogy inkább Ubuntu-t használj! Én a tapasztalataimat írtam le! De vannak itt nagy KDE fanok is, azok értenek hozzá!

Egy kicsit hasonló problémám van nekem is: bár én csak egy monitort szeretnék beállítani de azt egy gombnyomásra: az orientációt és felbontást. vagy esetleg az is jó lenne hogy amikor forgatom a monitort akkor automatikusan váltson...

Szia, Videokártya gyártójától függően más a megoldás. AMD esetében a gyártói honlapról célszerű leszedni a legfrissebb catalystot, ami még támogatja a kártyát. Feltelepíteni (futtathatóvá teszed és felrakod CCC-vel együtt). Ha ez megvan, akkor konzolban:

sudo amdcccle
    Itt meg beállítod, ahogy szeretnéd grafikusan. Aztán okézod és ezt tutira megjegyzi. Nvidiánál szintén van beállítópanel külön, de az valamiért nem menti el a /etc/X11/xorg.conf-ba sikeresen. Ellenben, kigenerálja azt, hogy mit szeretne oda elmenteni. Innen a solution az, hogy amit generál kimásolod vágólapra és pl. sudo nano-val szerkeszted a fájlt és belemented. Ha meg intel van, akkor kénytelen vagy a beépített kijelző kezelőt használni. Itt megint az lehet a gond, hogy nem tudja elmenteni, de ekkor próbáld meg szintén rootként indítani:
    sudo systemsettings

Ennyivel később: 10 év