Sziasztok! A kindulási helyzet egy ubuntu meg egy xp volt. Az ubuntun fokozatosan eltűnt a wlan, majd a vezetékes net, legvégül minden (code 22, no frequency/chanel). Summasummarum xp alóli telepítésnek álltam neki -.- --> grub rescue.. Kis notebookom van, tehát nincs benne cd meghajtó, viszont szerencsére a yumi-val pikkpakk sikerült létrehozni egy bootolható pendriveot. Nekiálltam az adatmentésnek, de a másik pendriveom meghalt (hol öcsém gépén levő winnek, hol a gpartednek az én virtuálgépemen sikerült formáznia de ubuntu alatt néha meghalt, nem igazán volt megbízható). Így úgy gondoltam átmentem mindenhonnan az adatokat az eredetileg is fontos adatok tárolásra szánt nfts rendszerű partícióra. Ez után gparted alatt töröltem a linuxos meg wines partíciót és létrehoztam belőlük egy nagyobbat, hogy majd arra megy az ubuntu. Naívan kezdtem látni a fényt az alagút végén, de telepítés után megint aszongya nekem: grab some rescue... A nagyobb gond, hogy a partíciók megpiszkálását követően kis piros felkiáltójel, meg a foglalt/üres helyek mérete helyetti kis vonalkák jelezték, hogy nagy gáz van a 'biztonsági másolataimmal' bekapcsoláskor: error: no such partition grub rescue>ls hd0 hd0,msdos4 hd0,msdos2 hd0,msdos1 hd1 hd1,msdos1 (a gparted által látott partíciók egy ext4, egy swap, egy nfts és egy unallocated. utóbbi már megvolt, inkább nem nyúlkáltam hozzá, amúgy is csak 2,49 MB) grub rescue> root (mondjuk a másodikat) unknown commad 'root' valamit nagyon csúnyán hazavágtam, de az adataim közt négy év egyetemi anyagai vannak nagyon kellenének. néztem más topicokban, hogy adatmentésre több megoldás is van, viszont a legtöbb win-t javasol. Nekem jelen helyzetben live ubuntum van egy egy G-s pendrive-on... (wint még úgy se tudok telepíteni mint, ahogy linuxot) ja, a gparted reportja a felkiáltójeles partícióról: GParted 0.11.0 --enable-libparted-dmraid Libparted 2.3 Check and repair file system (ntfs) on /dev/sda4 00:00:09 ( ERROR ) calibrate /dev/sda4 00:00:00 ( SUCCESS ) path: /dev/sda4 start: 78,172,290 end: 156,296,384 size: 78,124,095 (37.25 GiB) check file system on /dev/sda4 for errors and (if possible) fix them 00:00:09 ( ERROR ) ntfsresize -P -i -f -v /dev/sda4 ntfsresize v2012.1.15AR.1 (libntfs-3g) Device name : /dev/sda4 NTFS volume version: 3.1 Cluster size : 4096 bytes Current volume size: 39999533568 bytes (40000 MB) Current device size: 39999536640 bytes (40000 MB) Checking for bad sectors ... Checking filesystem consistency ... Accounting clusters ... Cluster accounting failed at 3593852 (0x36d67c): extra cluster in $Bitmap ...blaaaaaa.... Cluster accounting failed at 3593879 (0x36d697): extra cluster in $Bitmap Filesystem check failed! Totally 28 cluster accounting mismatches. ERROR: NTFS is inconsistent. Run chkdsk /f on Windows then reboot it TWICE! The usage of the /f parameter is very IMPORTANT! No modification was and will be made to NTFS by this software until it gets repaired. ======================================== Nos az üzenet vége alapján úgy tűnik fel kéne raknom egy win-t.. nem lehet ezt valahogy elkerülni? Előre is köszi mindenkinek a segítséget!! (igen tudom, hogy a legrosszabb típusú kezdő vagyok, a kontár hülyegyerek -.-' )

azta.. hát ez helyrejött magától.. mármint most már live-ról látom a fájljaimat. ohohóje :) rohanok egy pendrive-ért és átmásolom valahova a cuccost

Biztonsági mentést; Ne (csak) Pendrájvra készíts ! -ziher, hogy találsz olyan ismerőst az egyetemen, akinek van kéznél IDE/USB_CDírója (lényeges itt a külső tápos, azaz; véletlenül se a 2db_USB csatis megoldás). Öcséddel, írjátok ki még a "Hiren`s Boot_CD"-t is. -érzem, szükséged is lesz majd rá a Vinyód (LLF) formázásához.

Anti-tálentumneeeem.. viszem át egy másik gépre a dolgokat (2 gigánként :D) Ezt a Hiren's boot dolgot lehet boot pendrivera is rakni? vagy kénytelen leszek elővadászni a külső dvd meghajtót :)

zoldsegziziPerszehogy lehet, de; Nem éppen célszerű! - még a nagyon profiknak sem. -ezt most utólag írtam ide, mert a mondat közben ( legalább 70-en) "lerohantak". Pendrájvról, az esetleges "szemétségeket" eltávolítani; Csakis tüzes-kalapáccsal lehet !

Anti-tálentumPersze, hogy lehet, de nem éppen célszerű, még a nagyon profiknak sem. (Ezt most utólag írtam ide, mert a mondat közben lerohantak. Legalább 70-en.) Pendrájvról az esetleges "szemétségeket" eltávolítani csakis tüzes kalapáccsal lehet.

Anti-tálentumvettem észre. van egy 8 G-s maxellem, hát az maga a pokol. Azt hiszem lassan már csak sörnyitónak lesz jó. Hiren helyett nem lesz elég a gparted? A probléma hirtelen megoldódására az nem lehet ok, hogy próbálkoztam egy olyannal hogy root hd0,msdos4, ami szerintem az linuxos partíció volt, de igazából mégis az nfts rendszerű? Csak mert ha tényleg hazavágtam volna a partíció táblát egy kis gondolkodási idő nem lett volna elég neki...

Ennyivel később: 10 év