Tárgy: Áttérés Ubuntu 10.10-ről 11.10-re
Nemrég tértem át az Ubuntu 10.10-ról a 11.10 -es verzióra. Korábban az előző verziók használatakor semmiféle problémám nem jelentkezett, sőt a verzióváltásaim is sikeresek, tökéletesek voltak.
Ennél a legutóbbinál viszont már különféle bajaim jelentkeznek úgy, hogy kénytelen vagyok magamat "abszolút kezdő" kategóriába átsorolva, leminősíteni.
Pl. - talán a legfontosabb - a frissítés megtörténte óta PC-men futó program folyamatosan kijelzi az "Update Manager" ablakában, hogy "Important security updates are available for THIS computer". S letöltések és telepítések folyamatos megkísérlésének és lefutásának sikertelensége következtében a jelzett "update" file-ok száma csak emelkedik. Ma már ott tartok, hogy a felajánlott frissítéseknél a
"86 updates have been selected, 3,3 MB will be downloaded" értesítés jelenik meg, de az "Install updates" parancs kiadása után a program egy ideig fut (letöltések egy tmp file-ba) majd egyszerűen lefagy a gép, és csak "reset"-eléssel indítható újra.
De ezután csak a következő üzenet jelenik meg:
"86 updates have been selected. The updates hawe already been downloaded, but not installed"!!
A telepítési utasítás ismételt kiadása után MINDIG az előző folyamat játszódik le, vagyis a gép LEFAGY, majd ujrainduláskor az előző fázisba - "86 updates have been selected. The updates hawe already been downloaded, but not installed" - tér vissza.
Tehetetlen vagyok.
Egyéb programrészeknél viszont a verziószámok vizsgálatakor az adatfelsorolásokban az operációs rendszer megnevezéseinél az i586 vagy i686 adatokkal találkozom. Az én gépemen a korábbi Ubuntu-verziók letöltésekor - ha jól emlékszem - mintha az i386-os adat volt a mérvadó. Erre most bizonyítékom nincsen.
Lehetséges, hogy a PC hardware-bővítésére lenne szükség a probléma megoldásához???? De ennek ellentmond az, hogy az új verzió letöltésekor "for this computer" érvényes változat indítására kaptam javaslatot, és nem volt semmiféle figyelmeztető jele annak, hogy "for this computer" ez nem lehetséges!!!
Most is állandóan kapom a felhívást, hogy "New Ubuntu release "12.04 LTS" is available", melynek alkalmazásba-vételét egy klikkeléssel indíthatnám!
Sajnos ma már ott tartok, hogy egy olyan Ubuntu szakértőre lenne szülségem, aki a gépem mellé leülve ki tudná bogozni a probléma okát, és a megoldás módját is le tudná vezényelni.
Ismerettségi körömben bárkit kérdeztem mindenkitől csak olyan válszt kaptam, hogy Linux-os rendszerekben járatos informatikus szakértőről nem tudnak, csak olyanokról, akik a Windows rendszerekben járatosak.
Kérésem, ha valaki ismerné a módját annak, hogy honnan és hogyan lehetne "leakasztani" egy megfelelő szakembert a problémám megoldásához, legyen szíves erről tájékoztasson.
Üdvözlettel, Váradi