balzamonÉrtem én, de pl: bezippelném a levelek mappámat Windowson. Majd megpróbálnám visszaállítani linuxon. Ja, bocs, ha elvesznének a leveleim. Értsd csak addig buli az átnevezgetés, amíg könnyen ki tudod következtetni, hogy mi volt a fájl eredeti neve! De mi van ha nem?
Értem amit mondani akarsz, csak nem megfelelően közelíted a problémát. Ha a benzines kocsimból kiszívom a benzint és átviszem a dieselbe amit tegnap vettem, és beletöltöm, akkor jól kicsesztem magammal, nem? Túlzó a hasonlat, de legalább érthető.
A win, főleg a zikszpé nem univerzális karakterkódolást használ a fájlnevekben (pontosabban unicode-ban tárol, és helyi lokál szerint jelenít meg), így ha összecsomagolod, és egy más kódolást használó rendszeren akarod kicsomagolni, akkor váratlan eredményeket kaphatsz.
Erre megoldás lehet:
- nem használsz ékezetet, szóközt, spec karaktert fájlnevekben
- vagy olyan csomagolót használsz, ami a kezdő rendszeren átkonvertálja univerzálisra és úgy tárolja le (az újabb zip spec. helyi lokál kódolással és unicode kodolással is letárolja a fájlnevet)
- vagy tudod a fájlnev eredeti kódolását, és kicsomagoláskor konvertálod univerzálisra
Önmagában egyik rendszer sem szar, csak az átjárhatóságot kell biztosítani, ehhez meg érteni kell mi történik.