nortai1.Ott a három menü fent. mindegyiket ismerem kívülről-belülről, ha álmomból felébresztenek is felvázolom meglehetős pontossággal az egész szerkezetét. Amint új alkalmazást teszek a gépre, benne van. Ha alapesetben nem jó helyre kerülne (99,99%-ban de), akkor berakom a helyére, ha érdekel annyira az adott motyó, a legtöbb esetben simán megjegyzem hol van, egy ideje meg amúgyis Alt+f2 indít mindent.
2.Tálcán vannak a nyitott ablakok, nem kell egy komplett fényorgonán végigvakulni, ha ki akarom választani az egyiket, van előnézet, tévedés kizárva, lenézek és azonnal tudom mikor kell elengedni az alttabot, hogy helyemen legyek.
3.Több, mint öt éve (kisebb kalandozásoktól eltekintve) gnome2 asztali környezetet használok.
4. Hagyjuk ezt a rossz dumát, hogy mind a kettőt ugyanolyan jól kell ismerni a z összehasonlításhoz, mert ez ostobaság.
A régi elé (kis sarkítással) leültetek egy odafigyeléssel idomított rendőrkutyát, és egy-két perc alatt átlátja, a második órában keze alá szabja (értsd).
Az új elé leültetek egy szerkezetgépészt, órákig tévelyeg, nem találja a gombokat, panaszkodik az egerészés és tasztatúra-használat arányának legidegesítőbb kombinációjára, az állíthatatlanságra, átszabhatatlanságra.
Az imént adtam neki megint egy esélyt fél napig, nem kedveltem meg a unityt. Egy komplett és használható asztal helyett kapott az ubuntu-felhasználói kör egy -amúgy nem is a legjobb- dokk-rendszerű asztal-féleséget.
Ha hozzáteszem, hogy az esetek többségében még véletlenül sem tudom milyen appnak milyen az ikonja, merthogy szöveges alapokon ismerem fel amire épp szükség van, akkor nekem legalábbis halálos változást akar ERŐLTETNI(5) a Canonical.
Linux-műfajban eddig ez az egyetlen negatív tapasztalatom.
6.Jobbkezes vagyok, első halálom az alapeseti balfelső sarkos gombok (nem esik kézre ezredszerre sem), ok, visszapakolható, bár nem értem miért a bal az alaphelyzet.
Unity hol van? Bal oldalon. Jobbkezes vagyok, szintén nem esik kézre, keresztülrángati az egeret, ha nem boldogulok a Tab;Shift+Tab;Alt-Tab-kombóval.
Kirakhatok rá bármit? Király, foglalja a helyet, ha eltűnik-visszajön az idegesít, az asztalon ne mozogjon nekem semmi, ráadásul ez a gyorsindító, indítóikon, csilivili nem jön be.
(a mm-nyi csúszkákról az ablakok szélén nem is szólok, az a sátán találmánya :) )
De mindez eltörpül a legutolsó dolog mellett (7).
A régi (úgy, ahogyan volt) megszűnt.
Fenntartom régi véleményemet, ez a GUI taperolós-rendszerű eszközre való, ott tuti nem érné utol semelyik másik, desktopon szörnyű.