Igen kezdő vagyok a linux használat terén, ezért is szeretnék segitséget kérni azoktól akik nálam jóval többet tudnak. Én is mint a legtöbben közülettek az xp-ről tértem át az Ubuntura. Kérdésem az lenne mik azok a fájlok amik szabadon törölhetök nem okoznak kárt a program stabilitásában. Például a /var/cache/apt/archives mappa tartalmából mi az ami törölhető, és a lényeg hogyan? Mivel azt írja ki, nekem nincs jogosultságom a törlés végrehajtásához. A segitséget előlre is köszönöm.
Törlés
ha nem értesz nem ajánlott ilyen helyeken nyulkalni felesleges programokat a synapticcal tudsz eltavolitani.
Törölni csak akkor tudsz ha root jogot szerzel. A te esetedben legegyszerűbb ha
nem a legjobb ötlet találomra beleturkálni a rendszerbe. ha takarítani akarsz, akkor a /home/userneved könyvtárban tedd inkább. amúgy meg: http://ubuntu.hu/blog/szolim/el-vagyok-keseredve merevlemez takarítás M szerk: /var/cache/apt/archives mappában az előzőleg letöltött frissítések vannak. elvileg nyugodtan lehet őket törölni, de inkább a linkben javasolt módszert választanám. csak, mert akkor a rendszer végzi el helyetted és lehet, hogy logolja valahova magának és később hiányolná a törölt fájlokat
Az archives-ben a csomagok vannak, amikből telepítettél. Ha van helyed, ne bántsd őket, mert így újra tudsz telepíteni pár programot anélkül, hogy a netre kéne mássz. Sokkal gyorsabb.
Köszönöm az épitő, valamint a kioktató hozzászolásokat is. Mindkettöből tanultam, mert ha elakadok tudom kihez lehet fordulnom. a blogok sokat segitetttek.