Utoljára Delphivel foglalkoztam, illetve még mindig azzal foglalkozom, úgyhogy tavaly a Ubuntu 7.10-re feltettem a Lazarust. Természetesen a csomagkezelőből. A telepítés után elindítom, lássuk, milyen? Induláskor mindjárt egy szép hibaüzenet a splash után, hogy az Environment options-ban állítsam be a Free Pascal soure directory-t. Ám legyen, kerestem de nem nagyon találtam, kiválasztottam, ami szerintem az lehet. Utána megzavart a Lazarus egy kicsit, ugyanis kiírta, hogy milyen könyvtárat keressek, azaz, hogy milyen nevű fájlok vannak abban a könyvtárban, ami jó lesz neki. Találtam is egyet, de hiába állítgattam, nem volt igazán jó.
Gondoltam, ott vannak azok a fájlok, amiket hiányol, így hát nézzünk egy próbát!
Kiteszek egy gombot a formra, onclick esemény, azaz csak lenne onclick esemény, ha ki nem írná a Lazarus a következő üzenetet: Unable to find method. Plz fix the error shown in the messages. A messages meg ez volt: /usr/lib/lazarus/lcl/lclclasses.p-linuxp(32,3) Error: source not found: unit /usr/lib/fpc/2.2.0/units/i386-linux/rtl/classes.ppu
Esküszöm, ott volt az a classes.ppu!
No, ekkor hagytam egy kicsit pihenni a dolgot, majd holnap, megnézem...
Aztán volt más dolgom is, úgyhogy legközelebb, ma vettem elő a problémát. Feltettem a 8.04 bétát (szuper!), eszembe jutott a Lazarus, hát akkor gyerünk!
Lazarus, telepít... indítás után ugyanaz az üzenet, majd később hibaüzenet, amit egyszer már volt szerencsétlenségem megtapasztalni.
Most viszont nem hagytam annyiban! Nehogy már, a friss 8.04-emen legyen egy nem működő alkalmazás! Le meg nem szedem, ha már egyszer erre a szuper, új Ubira feltettem!
Net indít, keresek a hibaüzenetekre, találtam is pár megoldást de egyik sem működött, míg nem eljutotottam a Google-n keresztül a hup-ra. Ott valaki írta, hogy a Free Pascal forrás is kell a Lazarusnak, ez régebben bent volt, de a fejlesztők valahogy kihagyták a hivatalos telepítőkészletből.
Egészen idáig eszembe sem jutott, hogy be kellene állítani valamit, ami nincs is... Illetve van, csak nincs telepítve (letöltve)...
Ennyi segítség után felkerestem a freepeascal.org-ot, ahol is a letöltések között ráakadtam a source-re. Letöltés után kicsomagoltam. Én személy szerint a home-ban csináltam egy fpc-source mappát és oda bontottam ki a tar.gz-t. Biztos van elegánsabb helye is...
A Lazarusban az Environment/Environment optons-on belül az FPC source directoryhoz beírtam: /home/ightorn/fpc-source/fpcbuild-2.2.0/fpcsrc/ utána OK gomb, és már sejtettem, hogy jó lesz ez így, mert nem bombázott további üzenetekkel, miszerint ez a directory nem az a directory.
"Szokásos" teszt: gomb a formra, onclick esemény írása, és már írhattam is. Úgy megörültem, hogy gyorsan írtam egy elegáns kis alkalmazást, amely egy gombnyomásra kiírja a "Hello, World!" szöveget! :-) Persze le is fordítottam, működött a fordítás is.
Odébbléptem a 7.10-es gépre ott is eljátszottam ugyanezt és ott is müködött minden!
Ha volt még valaki, aki nem jutott dűlőre a Lazarus-al, remélem ez a kis "kaland", ill. ennek leírása segít neki!