Na sziasztok, rég jártam erre, tudom... Sóval s tetvvel, abban szeretnék tanácsot kérni, hogy mivel lehet ellenőrizni a merevlemezt Linux alatt! Közelebbről meghatározva a problémát: nem az én gépemmel van a baj, hanem egy ismerősömével, akinek laptopja van, amin XP fut(na...). S ma arra kért vizsgáljam meg, mert furcsán viselkedik, nem működik. Bekapcsoltam, s valami merevlemez-ellenőrzés indult meg, ami 41%-nál elakadt. A hölgy (akié a laptop) azt mondta, ezt csinálta korábban is, ezért hívott engem. Hibaüzenet nem jelent meg, csak 41 százalék után semmit sem csinált, hiába vártunk sokáig. Próbáltam indítani a windowst csökkentett módban, de nem sikerült, elkezdett ugyan betölteni mindenféle fájlokat, de aztán elakadt, nem ment tovább, hibaüzenet nem volt. Erre azt gondoltam, indítok egy Linux rendszert pendrive-ról, s majd azzal valahogyan letesztelem a merevlemezt. Ugyan még sosem csináltam ilyet, de gondoltam valahogy majd csak rájövök... Igenám, de hiába lépek be a laptop BIOS-ába, kiderült, hogy azt nem lehet beállítani úgy, hogy USB-ről bootoljon! Elég régi cucc lehet... Bár a hölgy szerint 3 éve vette, újonnan. Szerintem átverték... Az én laptopom 5 éves, és mégis tud USB-ről bootolni.
Na szóval erre azt találtam ki, hogy mert CD-ről azért tud bootolni az a gép, kiírok CD-re egy Linux rendszert, s arról bootolok be. Épp csak erre várni kell holnapig, mert nincs CD-m, régóta nem használok olyat. Szóval venni kell majd. Addig is körülnéztem az interneten, az okosok mit ajánlanak ilyen célra, s több helyen az Ultimate Boot CD-t ajánlották. Le is töltöttem az ubcd511.iso fájlt, majd ha lesz cd, kiírom rá. De addig is hadd kérdezzem meg, az ezen levő pontosan melyik progrannyal lehet/ajánlott ellenőrizni a merevlemezt, hogyan, s miként kell megjavítani az esetleg felfedezett hibát, egyáltalán, lehetséges-e ez? Általában véve miként dönthetném el, hogy valóban a merevlemez-e a hibás? (abban már megegyeztem a hölggyel, hogy ha bekrepált a vinyó, akkor nem javíttatja a laptopot, hanem vesz egy újat).
Előre is köszi a válaszokat!