Sziasztok. Csináltam valami elképesztő amatőr hibát. Valamilyen, itt sem felderített oknál fogva széthalt az ubuntum. (lsd: http://ubuntu.hu/node/31266) Gondoltam, semmi vész, most majd kipróbálom a kubuntut. Ehhez win7 alól, ami mellett futott az ubi, egyszerűen töröltem a neki (ubinak) létrehozott 3 partíciót. (Lehet nevetni.) Így most a gép indításakor a grub rescue> felirat mellett villog a kurzor. Most egy live módban futó kubuntu alól írom mindezt. (Telepíteni nem hajlandó.) De mindenek előtt azt szeretném elérni, hogy ne legyen grub, csak induljon a win, és kezdhessem az egészet előről. A win partíciót amúgy látom innen is, ott minden állományom rendben lévőnek tűnik. Mitévő legyek, kérlek segítsetek! Maradok tisztelettel.

Ha a Windows rendszerbetöltőjét szeretnéd helyreállítani, akkor nem éppen a legjobb fórumot látogattad meg a problémával. Annyi biztos, hogy a telepített Windows telepítőlemezére lesz szükség, azzal lehet helyreállítani a rendszerindítást.

KendekNem tudom valahogy "hatályon kívűl helyezni" a grub-ot innen? Azt szeretném elérni csak, hogy a C:\-ről bootoljon.

villon.huHát lehet, hogy nagyon mellé lövök, windows tudás híjján, de én valami fixMBR parancsot kezdenék el a Google-n keresgélni.

villon.huSzerintem a MBR-t kéne rendbe tenni ha jól sejtem a grub-ot már elintézted.

eveliHát, mindenesetre köszönöm. Akkor megyek valami win fórumra. :/

villon.huElőveszed a gyári telepítő lemezedet, amit megvettél a boltban, majd be bootolsz róla, ott kiválasztod a parancssort, és szerintem a bootrec.exe /fixboot bootrec.exe /fixmbr parancsokkal rendbehozod az mbred

giorgioNincs lemezem. Ez egy előre telepített win a laptopon. Van egy partíció asszem, amin a telepítő van. Vagy valami ilyesmi a helyzet...

villon.huEzt a pici feladványt meghagyom neked. (kereső?) (Pár óra alatt kitörpölném, de próba nélkül nem akarok hülyeséget írni.)

villon.huLive cd-ről bootolsz, és a terminálba írod. Az sdaN ahol a linux rendszered van.( ha nem tudod akkor egy sudo fdisk -l segít) sudo mount /dev/sdaN /mnt sudo mount -B /dev /mnt/dev sudo mount -B /proc /mnt/proc sudo mount -B /sys /mnt/sys sudo chroot /mnt grub-install /dev/sda update-grub exit sudo reboot (by Kendek)

rapfen"Az sdaN ahol a linux rendszered van." Ez momentán nincs, ha jól olvastam.

rapfenA baj csak az, hogy már nincs linux rendszere, azt írta letörölte az összes linux particiót. Szerintem az Ubuntut kéne újra telepíteni, ha már a Kubuntu nem hajlandó települni. Persze csak akkor, ha a telepítés elején felajánlja, hogy a Windows mellé települ.

napköziÉs tényleg. Lehet, hogy néha vissza kellene olvasnom a topik elejét is, nem csak az adott hozzászólásokat. (A megoldás attól még tökéletes, csak az adott helyzet nem felel meg neki. Most jöhetne az, hogyan lehetne a problémát a megoldáshoz igazítani. :-D)

rapfenEz tényleg nem jó a jelen esetben, hiszen a GRUB nem csak az MBR-be telepített igen kicsi részből áll, a telepített Linux-disztribúció nélkül semmi haszna. Vagy telepít egy Ubuntut és utána eltudja indítani a Windowst is, vagy szerez egy Windows telepítőt és annak a rendszerbetöltőjét állítja helyre.

napköziTehát akkor ha létrehoz egy kis partíciót, és ide telepít a grubot, akkor az megoldás lehet?

napköziDe ha egyszer amúgy is szeretne majd Ubuntut vagy Kubuntut telepíteni, akkor semmi értelme bármi mással szórakozni.