Üdv minden kedves blog olvasónak. Talán sok ilyen blog bejegyzés készült már, de azért én se hagyom ki, ha már csatlakoztam. Szóval ma telepítettem fel az Ubuntu 7.10-est. Nem vagyok kezdő Linuxos, kb 2 éve hanyagolom Bill bácsiék rendszerét, de Ubuntuval még nem próbálkoztam. Anno UHU-val kezdtem, majd Suse, Frugalware, Debian végül PCLinuxOS, most meg Ubuntu. Sokkakban biztos felmerül most, hogy na ez is egy disztróhabzsoló. Mindegyikbe szerettem valamit, mindegyiket lecseréltem valamiért. Most az Ubuntu jutott el nálam odáig, hogy kipróbáljam hosszabb távon. Igazából a rendszert ismeretem mindig is, Gnomeal is barátkoztam még az UHU-s időkbe. A későbbiekben valahogy mindig a KDE állt hozzám közelebb. Lehet hogy finnyás vagyok, na de ez van. Mindkét ablakkezelőbe van ami tetszik, és van ami nem. Talán egyszer lesz majd egy hibrid verzió. :) Na de a viccet félretéve, most megpróbálom magam rávenni, hogy igen is Gnome-ot használjak.
A rendszer alapjában véve elég felhasználóbarát, csak a telepítésnél adódtak gondok. 2 hdd-m van, egy 250-es satás két ext3-as partícióval és egy 80-as atás ntfs-el. Az utóbbin ott csücsül egy WinXP, sajnos muszájból, ugyanis a zene a hobbim. Mostanság producerkedésre adtam a fejem, ez pedig mint köztudott vagy Billék rendszerén lehetséges normális módon, vagy OSX-en. Mivel PC-m van így maradt az XP. Lényeg a lényeg a grubbal akadtak gondok. Először sikerült a 80as vinyó mbrjébe berakni a telepítőnek, ez nekem nem túl előnyös. Aztán másodjára nekiugrottam, akkor már haladó módban átállítottam hogy igen is a 250-esre tessék tenni. Valami ekkor sem volt kóser. Próbáltam csak a grubot újra feltenni, valamiért nem akart összejönni. Nekiláttam harmadjára is, már a 80-as vinyót lehúzva. Így most fent van a rendszer, még nem tettem vissza a ntfs-es drágát. Remélem nem lesz gond és ntfs-3g valamint ntfs-config könnyedén vinni fogja a dolgot. Valahogy majd a grubba is betákolom az xp indítást. Jelenleg a rendszer konfigolás folyik, szeretnék majd készíteni egy saját remastert. Jól jön ha bármi miatt újra akarom tenni a rendszert, a sok config és személyre szabás rengeteg időt vesz igénybe. Ami egyedül hiányzik, egy normális 2 paneles filekezelő. Most lehet sokan felakasztanának, de szerintem a Krusader nagyon praktikus KDE alatt. Igazán bele húzhatnának a Gnome Commander fejlesztők is. Tudom van MC meg sok más lehetőség. De valahogy mégse:) Nekem valahogy a Krusader nagyon bejött. Addig is marad a nautilus. Bár az is ha tabos lenne, sokat segítene. Valahol olvastam már erről, mintha létezne rá valami ilyen stuff. Majd utána nézek. Remélem nem fölösleges bejegyzést írtam. Ha mégis akkor boccs. Jut eszembe, mindig is nagy aMSN fan voltam, épp HUP olvasgatás közbe látom hogy van 1.0 ebből az Emesene nevű kliensből.Most épp ezzel tolom, eddig jól vizsgázott! Na peace mindenkinek!