agyulaSzintén zenész. Éppen most sikerült véglegesre beállítanom a router-usb HDD szerverem. Érdekelne, te megoldásod.
12.10 kapcsolatban:
Ha tegnap írtam volna le mit tapasztaltam, azt valószínűleg kimoderálták volna. Ez téged is érinthet.
Az történt ugyanis, hogy van egy teszt rendszerem Voyager Linux ami 12.10-n alapul. + 2 éles rendszer, mindkettő 12.04 Gnome Shell Remix. Van egy routerem, amire rádugtam egy USB-s HDD-t és samba-val megosztottam. Az éles rendszereken minden úgy működik, ahogy kell. Azaz fstab megszerkesztve, hogy userként is tudjam csatolni, és mivel a hálózat később épül fel mint a fstab-mount, ezért csináltam egy scriptet késleltetett mounthoz. Na ugyanezt megcsináltam 12.10-n és nem működött. Eleinte nem értettem miért. Kihangsúlyozom minden beállítás ugyanaz. A beállítás lényege, hogy én userként is jogosult legyek csatolni a szerveren saját jelszóval védett megosztást. Ez eleinte volt fontos, mert a router nem bírta el a külső HDD-t és állandóan megszakadt a kapcsolat, ezt azóta megoldottam. Szóval visszatérve a lényeg az, hogy 12.04 működő script 12.10-n nem ment. Aztán rájöttem, hogy megy az csak sudo-val kell indítani, ami nekem nem jó, mert automatikusan indításba berakott script értelmét veszti. Kicsit körbenézve a neten kiderült, hogy ez direkt van így. Olyan szinten, hogy a mount.cifs fájl jogosultságát sem lehet megváltoztatni, azaz kerülő megoldás sincs. Az egyetlen javaslat, amit láttam az az volt, hogy ehhez újra kell forgatni a mount.cifs setuid bit-tel. Mit mondjak az én első reakcióm az volt, hogy mindjárt letörlöm ezt a sz..t.
Tehát, hogy érthető legyen a megosztott mappát csak felhasználónév és jelszó ismeretében lehet csak elérni, az fstab-ban adtam magamnak jogot, hogy felhasználóként is tudjam csatolni, nem csak rendszergazdaként. Csatolni akarom, nem elég csak fájlkezelőből elérni. Azaz szándékosan van így. Erre valami nagyokos, meg kitalálta, hogy az otthoni felhasználó hülye és csak rendszergazdai jogokkal lehet csatolni. Erre mit mond az, aki szerint a Windows nézi hülyének a usert?