KendekAzért nem mindig a hónap végén jött ki... Ubuntu 12.10 - 2012. október 18. 19:15 Ubuntu 12.04 - 2012. április 26. 14:04 Ubuntu 11.10 - 2011. október 13. 15:15 Ubuntu 11.04 - 2011. április 28. 13:36 Ubuntu 10.10 - 2010. október 10. 12:10 Ubuntu 10.04 - 2010. április 29 19:24 Ubuntu 9.10 - 2009. október 29. 16:25 Ubuntu 9.04 - 2009. április 23. 14:53 Ubuntu 8.10 - 2008. október 30. 16:11 Ubuntu 8.04 - 2008. április 24. 14:17 Ubuntu 7.10 - 2007. október 18. 13:15 Ubuntu 7.04 - 2007. április 19. 16:18
Ubuntu 13.04 daily build tesztelése
Én már 2 hete fel is raktam,naponta használom,probléma nélkül :) Itt írtam vele kapcsolatban a tapasztalataimról: http://ubuntu.hu/node/33799
A unity 7 még megérkezik a 13.04-be.: http://www.thepowerbase.com/2013/03/unity-7-fast-tracked-into-ubuntu-13-04/
Az edubuntu 13.04-ből már kint van a beta.: http://cdimage.ubuntu.com/edubuntu/releases/raring/beta-1/
nightwalkerMár mindenből kint van.: https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-devel-announce/2013-March/001024.html
Kérdezem a hozzáértőktől (találgatók, kekeckedők, lehülyézők, stb. kíméljenek!): Lesz startmenü, vagy kénytelen leszek ezt is XFCE-s grafikus felülettel használni? Az új GNOME-ban állítólag van, de ugye pont nem azzal jön ki majd ez az új ubi? Azért fel lehet majd alá rakni, vagy megint a szokásos módon ezer hiba keletkezik miatta? Ugyanez a kérdésem a kernellel is. Eddig az volt, hogy a kijövő ubi vagy egy évvel le volt maradva a friss kernelektől. Most itt is ez lesz a helyzet? És mi van ha rárakom? Ezer hiba? Én nem értem, hogy tud mindig friss és ugyanakkor hibátlan lenni egy ARCH. Persze egy közönséges halandónak az nem való, mert ahhoz meg ugye "érteni" kell. Én nem értem mikor lesz már egy asztali desktop friss, átlag felhasználó által is jól kezelhető? Nagyon úgy tűnik, hogy ez az új ubi sem ilyen lesz...
Attila55Kissé negatív vagy,de persze van igazad is.Az új gnome-ban start menü?Ezt hogy érted?A gnome 3.8 ugyanaz alapból,mint az előd gnome3-ak.Csak,újabb funkciók,szebb kinézet.Lesz normális classic felület,ami hasonló a régi gnome2-höz.Ott lesz "start"menü. A kernel mindíg az épp aktuális,ha jól tudom.
Attila55"Lesz startmenü...?" Nem lesz. "Az új GNOME-ban állítólag van, de ugye pont nem azzal jön ki majd ez az új ubi?" Nem azzal jön ki. Az Ubuntu hivatalos felülete a Unity. "Azért fel lehet majd alá rakni, vagy megint a szokásos módon ezer hiba keletkezik miatta?" Fel lehet rakni majd. Hibák mindig is lesznek. "Ugyanez a kérdésem a kernellel is. ... És mi van ha rárakom? Ezer hiba?" Igen, lesz hiba. "Én nem értem, hogy tud mindig friss és ugyanakkor hibátlan lenni egy ARCH." Használtam jó ideig, pont nem arról híres hogy hibátlan, cserébe mindig friss. "Én nem értem mikor lesz már egy asztali desktop friss, átlag felhasználó által is jól kezelhető?" A frissesség relatív. Az Ubuntu elég friss. Keress egy rolling release rendszert ami nem ArchLinux, de mondjuk rá épül valamelyest: Manjaro.
nightwalker"A kernel mindíg az épp aktuális,ha jól tudom." Én nem ezt tapasztaltam eddig. És igen, a GNOME Classic felületét értettem startmenüsnek.
A Nautiluson csak most nincs előnézet, vagy nem is volt? A Rhythmbox rádió alapértelmezetten nem működik. Ezt csak nálam teszi vagy ez mostantól a szolgáltatás részét képezi, mint az Amaroknál? :)
peterhMelyik előnézetre tetszik gondolni? Zene fájlok előnézetére? Ha igen, olyan nincs ebben és már 2 éve(?!) lassan, hogy nincs. De előtte volt. Ha képek, videók kis előnézeti képére gondolsz, akkor van. Csak előbb ehhez fel kell rakni a szükséges "codec"-et. Lásd: ubuntu-restricted-extras csomag, de abból se kell minden.
jarfa007Nem, ez nem így van. Egy felhasználói kívánalom sohasem lehet buta. A fejlesztés, annak az iránya, a menete, stb viszont igen. Azt eleve buta fejlesztésnek kell tekinteni, ha nem a felhasználói kívánalmaknak fejleszt, hanem saját magának. Mondván, hogy majd megszeretikegyszer. Meg mondván azt is: Eszi, nemeszi nem kap mást. Az Unity is ilyen buta fejlesztési irány volt és már látszik, hogy el is fog tűnni a süllyesztőben. Szóval amit én írtam, az nem butaság, hanem kívánalom. És egyébként kértem, hogy az ilyenek mint te ne válaszoljanak. Erre sem!
Attila55Pedig egy fórumra írtál, ezért bizony elképzelhető, hogy veled egyet nem értők is reagálnak a kommentedre. Gondolj bele: ott a WinXP, mennyi ideig használta a jónép, erre jött a Vista, ami azért valamivel látványosabb volt, de nem kellett senkinek a "csilivili", hanem a klasszikus kinézetet akarták (Win8-nál is milyen panaszok vannak? Nincs többé klasszikus téma...). És most nézd meg, hogy hol van a Win7. A felhasználók java része nem akar változást, mert megszokta ami van, nem akar telepítgetni, semmit sem csinálni, csak használni a gépet, ahogy 3-4 éve valaki feltelepítette nekik. Ha a felhasználókon múlna a dolog, akkor most az XP-t állítanánk szembe a 10.04-es Ubuntuval. Az új felhasználók körében amúgy népszerűbb a Unity mint a Gnome (főleg, mint egy XFCE), és ugye az a része érthető, hogy nem a jelenlegi 1,5%-os használatot kell megtartani, hanem a Windows 90%-ából lecsippenteni valahogy?
Mate91"Az új felhasználók körében amúgy népszerűbb a Unity mint a Gnome (főleg, mint egy XFCE)" Ez komoly,vagy csak te gondolod így?
nightwalkerMivel elég sokat kellett fórumoznom ilyen-olyan okokból, ezért kb. kialakult egy kép bennem a dologról, szóval aki véleményt alkotott róla, és új játékos volt, az leginkább a Unity-t használta (vagy mert az Ubuntu alapból ezzel jön, és megszokják, mint "Linux-felület", vagy mert jobban tetszik nekik, ezt nem tudom, a lényegen nem változtat). Persze átfogó közvélemény-kutatás nem készült a témában, ha jól tudom. Egyébként kétségtelenül népszerű a Gnome is, nem azt mondom, de az új Ubuntusok körében kevésbé.
Mate91Aha,értem. Amúgy,az is érdekes,hogy(ez meg az én netes tapasztalatom)a gnome kedvelők(akik a 3.8-at várták)az ubuntu 13.04-el használnák szívesen gnome 3.8-al.
Attila55-Szerinted: "az ubuntu 1 évvel régebbi kernellel jön ki mint a legfrissebb". Ez BUTASÁG. 3.8-as kernelre épül, ennél nincsen frissebb stabil kernel. Ez egy év meg pláne akkora BUTASÁG hogy kár karaktert pazarolni rá. -"És igen, a GNOME Classic felületét értettem startmenüsnek", hiába érted annak nem az, hiszen ha én az unity-nek értem a Dash kezdőoldalát start menünek, akkor az a start menü...? Start menü a Windows-nak van, vagyis volt. :) -"Egy felhasználói kívánalom sohasem lehet buta. A fejlesztés, annak az iránya, a menete, stb viszont igen. Azt eleve buta fejlesztésnek kell tekinteni, ha nem a felhasználói kívánalmaknak fejleszt, hanem saját magának" Viszont én szeretem a unity-t, és én is egy felhasználó vagyok, és az a kívánalmam a jövőre nézve, hogy egy patent unity fusson az asztalimon, a tv-men a telefonomon, és a tabletemen is. Akkor most mégis jól csinálják? Ez azért nem ilyen egyszerű. Viszont kérdeznék én is tőled. 1. Ha ubuntut akarsz használni, és nem jön be az alapértelmezett felület, akkor miért nem használsz olyan florkot ami más számodra szerethetőbb felületet biztosít: Ubuntu GNOME, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, hát mi kéne még? 2. Ha nem is akarsz ubuntut használni és ennyire rossz, bár nem túl megalapozott és alátámasztott véleményed van róla, akkor miért nem az arch fórumon szélesíted tudásod?
Attila5513.04 es verzió a legfrisebb kernelt kapja. De amúgyse értem minek neked mindenből a legfrisebb, nekem Ubuntu 12.04 van 1 éve 3.2 es kernel szépen muzsikál nincs vele bajom stabil jól működik nem fogok átálin 13.04 re mert legfrisebb kernelt kap aztán elég könnyen meglehet hogy várhatok hibafrisítésekre mert Bugos lessz vagy mert nem csípi a hardverem. Mint az aláírásba látni é Gnome Classicot használok és nem tudom mien hibákról beszél vele kapcsolatba semmi nincs aminek nemkéne lennie - persze magánvélemény nekem megy az meg hogy neked valami hibás kell olyan distrót vagy verziót keresned ami neked beválik ha megtalálod maradj annál mert lehet a következő már nem lessz olyan jó, és akkor megint fogod szidni hogy ez hibás meg az hibás :)