Hálózat böngészése sikertelen. Telepítve van az SMB modul? Ezt a kérdést teszi fel nekem a Gnome Commander, amikor az ugrás a Samba hálózatba ikonra kattintok a felületén Lubuntu 12.04-ben. Van ötletetek, hogy milyen modul-t hiányol? A probléma megoldódott (köszönöm a segítséget mindenkinek) Kicsit összefoglalva (mások okulására :) ) Volt egy Win7-es gazda gép, ami futtatott OracleVM-ben egy Lubuntu-t és egy Ubuntu-s Samba szerverhez akart kapcsolódni. A következőket kellet csinálnom: a) Az Oracle VM-ben be kell állítanom, hogy a gazda gépen bekötött a samba megosztást megosztott mappaként lássa a virtuális gép. b) Elindítva a virtuális gépet és ekkor választom az Integrációs szolgáltatás telepítése funkciót (A VM eszköztárban) Ekkor felcsatol egy disk-et amelyen le kell futtatni a VBoxLinuxAdditions.run-t (parancssorból: sudo ./VBoxLinuxAdditions.run ) c) A virtuális gép felhasználóját hozzáadom a vboxsf csoportjához d) Újraindítom a virtuális gépet e) Vigadunk a látható samba megosztásunk láttán :) Edit egy év után :) Nem virtuális gépből valóban elég volt libgnomevfs2-extra csomag feltétele a gnome-commander mellé. (Nem is értem miért nem függősége :) )
Hálózat böngészése sikertelen. Telepítve van az SMB modul? [Megoldva]
A samba-t hiányolja. Gnome commander hiányában egy sima file kezelőben is tudnod kell tallózni a hálózaton, a megfelelő jogosultságok esetén, ekkor talán fel is ajánlja a hiányzó csomagok telepítését neked, legalábbis suse alatt így van, de ubuntuban is szerintem.
CsabeeSzia! Bocsi, de ezt nem értem. A Samba szerver nekem egy másik gépen fut, azt szeretném elérni ezen. Samba kliens csomag van telepítve ezen a gépen (smbclient néven). A fájl kezelőben pedig hiába választom az 'ugrás/Hálozati meghajtók' menüt. Ekkor feljön egy ikon, hogy Windows hálózat, de arra kattintva, elég gyorsan jön egy hiba, hogy: A megosztások listájának lekérése meghiúsult a kiszolgálóról Bár megrovóan írtad, de én a keresőt is használtam (bár biztos rosszul) de Lubuntu-ra nem jött találat. Ubuntura is csak annyi leírást találtam, hogy helyeken belül kell katintani a hálózati meghajtókra. (De ez gondolom ugyan az a variens) Egyébként a fájl megosztást máshonnan látom. Androidos telefonom látja. Win-es gép látja. (Még annyi lehetne, de nem hiszem, hogy ez kavarna be, hogy a kérdéses gép Oracle VM-ben fut...) Szóval a kérdés, továbbra is az, hogy miért nem látom a Samba hálozatomag :(
bladerunner"smbclient -L gépnév" csak a móka kedvéért...
bladerunner"Hálózat böngészése sikertelen. Telepítve van az SMB modul?" Ebből a kérdésből nem következik, hogy feltetted a cliens programot! Valami mindenképpen hiányzik, hiszen akkor sem windows sem a telód nem látná. A parancsot futtasd le, utána többet tudunk. :-D http://www.novell.com/hu-hu/documentation/sled10/sled_deployment_sp2/html/SLED-deployment/sec.trouble.netconfig.html Ami a pirossal kiemelt részt illeti, nem megrovásból, hanem mindenki által engedélyezhető kiírás. :-)
napköziőőő... oszver@oszver-linux:~$ smbclient -L oszver-linux Enter oszver's password: Connection to oszver-linux failed (Error NT_STATUS_CONNECTION_REFUSED)
CsabeeMár rögtön a ping érdekes, mert ha ip cimmel pingetek az ok, de ha névvel az nem. (Érdekes módon a VM-et futtató gazda gépnek ez utóbbi is tetszik...) Az rcnetwork-ös parancs nem igaz futott le oszver@oszver-linux:~$ sudo rcnetwork restart -o nm [sudo] password for oszver: sudo: rcnetwork: command not found
bladerunnerAzért az smb.conf aktuális idevonatkozó részét bemásolhatnád. ezt olvasd még át hozzá: http://sugo.ubuntu.hu/10.04/html/serverguide/hu/samba-fileserver.html nincs törött csomag? újra feltenni az smb client-t? ja és az nfs telepítve van? érdemes lenne, kellhet a sambához! nem minden parancs működhet, de a névfeloldás nálad nem megy. resolv.conf illetve néhány dolgot meg kellene nézni. Ha ip címmel megy akkor ip címmel csatlakozni is lehetne akár, A gazdagép nem biztos, hogy mérvadó most, inkább a virtuális hálókártyát lenne érdeme megnézni. Az ubuntu szintén virtuális gépben van? annak jó a beállítása? Más megosztást látsz esetleg? csinálj a windowsos gépen egy megosztott mappát. - host gépnév ha nem jó akkor itt nézd meg mi van? /etc/resolv.conf -ban az rcnetwork suse-re vonatkozik.
CsabeeEgy pindurit közben előre haladtam. :) Átállítottam az Oracle-VM-ben a hálókártya típusát bridge-kártyára és egy csapásra láttam a samba hálózatomat a fájl kezelőbe. Rákattintva még a megosztást is látta. Arra kattintva viszont egy beszédes hibaüzenetet adott: A Windows megosztás csatolása meghiúsult Aztán ezt leokézva egy másikat kaptam: A megadott hely nincs csatolva Csináltam egy windows-os megosztást is, azt is látom, de arra kattintva egy ilyet kapok: A megosztások listájának lekérése meghiúsult a kiszolgálóról A samba szerver nem virtuális gépben fut, hanem egy valóságoson :). Idáig még nem volt gond azzal, hogy lássam valahonnan, a korábbi laptop-omon volt linux (nem virtuálisan) és azzal se volt gond elérni...
bladerunnerAzt hittem, hogy másik géphez akarsz csatlakozni, nem önmagadhoz.
napközi:) Igen másikhoz. Röviden úgy néz ki az architektúra, hogy van egy otthoni Wifi hálozat, amin van két gép. - Egy Ubi 10.04-es amin a samba megosztás van. - Egy Win7 amin (többek közt) egy Oracle VM- van. Ebben a VM-ben fut egy Lubuntu 12.04-es ahonnan írni olvasni akarom a samba megosztás-t.
bladerunneroszver@oszver-linux:~$ smbclient -L oszver-linux A másik gép neve az talán nem a te géped neve. Azért másik.
bladerunnerEz így érdekes. Biztos vagy benne, hogy az emulátorban futó gép a tartományon belül van? Mert annak nem a router osztja ki az ip címet, hanem az emulátor. Őszintén szólva nem biztos, hogy ez így működik. Nem lenne egyszerűbb, ha Win7-n becsatolnád a megosztást és ezt meg beraknád megosztott mappába? Ennek viszont működnie kellene. Szerk. Bocs most láttam, hogy tartományon belül van. Ettől függetlenül ez lehet a gond, hogy a Win7 és az emulátorban futó Ubuntu valójában egy ip címen osztozik.
bladerunnerna most kellene: smbclient -L elérni kívánt gép ipje vagy neve ennek a kimenete kellene, ha megint nem megy. és a var/log -ban kellene legyen róla egy beszédes bejegyzés.
obligat: Ez a csomag nem található: libgnomevfs2-extra Van a családi hálózatban egy nas, linuxos gépek elérik (feleség, gyerekek, telefon, stb...) eddig minden jó volt de... a saját gépem frissítettem ubuntu 20.04 re azóta: "A hely nem érhető el a megosztások listájának lekérése meghiúsult a kiszolgálóról: A szoftver kapcsolatszakadást okozott" A többi eszköz továbbra is jól eléri. ftp-csatlakozással tudok machinálni a fájlok között de már megnézni pl. egy videót közvetlenben nem. ...csak ha előbb letöltöm a csaját gépemre. Próbáltam a libgnomevfs2-extra-t telepíteni, futtatni de semmi eredmény. Köszönöm ha segítetek.