Folytatás innen: (remélhetőleg nem lesz törölve)
http://ubuntu.hu/node/33248#comment-378124
Hátha valakit még érdekel a kérdezőn kívül (én csak elmondom, mert van némi "rálátásom" a témára. nem linkelek oldalt :) majd később esetleg az elérhetőségemnél fel lesz tüntetve, mert ott elég "kultúráltan" viselkednek az emberek, azaz - a félreértés elkerülése végett; egy kérdés / egy válasz. semmi olyan, hogy szia, hogy vagy, stb., és ez így egyelőre jó nekem)
A téli autózás szabályai (csak hozzátennék pár dolgot a linkekhez)
http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2009/12/18/na_megint_osztjak_az_eszt/
http://mno.hu/autopult/teli-autos-praktikak-a-mult-szazad-elejerol-1132877
Elsőként, ami kérdéses volt, a gumi:
- téli gumi, mert rugalmasabb marad, így tovább, "hidegebbet bírva" marad meg a tapadása (az úthoz).
A tapadás szükséges ahhoz, hogy
a.) a kormányzott kerekek lehetőleg a lehető legkevesebb alkalommal csússzanak meg, mert ha megcsúsznak (elvesztik tapadásukat az úthoz), akkor irányíthatatlan lesz a jármű
b.) fékezésnél, ne fékeződjön állóra a kerék, mert így a jármű csak csúszik, mint a szánkó, ez nem lehet cél
c.) gyorsításnál ne pörögjenek ki a kerekek, hanem "haladjon" a jármű
Tapadás (WikiPedia szócikk nem létezik hozzá :) - fizikai fogalom)
Nem írom le, de szükséges a vonóerőhöz (elindulás, haladás) és az irányításhoz, vagyis a kormányzáshoz és a fékezéshez (ne csússzon).
A tapadás nő egy gumiabroncs és az út között, ha
a.) nagyobb súly hat a kerékre (nagyobb tömegű a jármű, vagy más okból: a motor vagy a csomagok súlya "hat")
b.) minél "érdesebb" az út felülete. ha jeges, havas, az nyilván az ellentéte a száraz útnak
Nyomaték (nagysága a sebességváltó / nyomatékváltó által változik, és nem azonos a teljesítménnyel)
a.) a nyomaték hozza létre az elinduláshoz szükséges nagyobb vonóerőt - ha van ehhez megfelelő tapadás is -> "sportkocsik" (kerék kipörgés) vagy télen a hétköznapi járművek a jeges/havas úton ... esős/vizes úton, macskakövön, földúton, stb.. Értéke egyes és hátrameneti fokozatban a legnagyobb, és fokozatosan csökken magasabb sebességi fokozatokba kapcsolva. amelyik fokozatban nagyobb a nyomaték, ott nagyobb a motor fékező hatása is -> motorfék (lejtőn)
Egy kamiont bárki el tud húzni, ha már mozgásban van, de megmozdítani nem .. :)
A nyomaték (nagy vonóerő) nem hasznos télen, ezért érdemes kettes, esetleg hármas fokozatban elindulni, ezekbe kapcsolva kisebb lesz a kerék kerületén ható erő, azaz a (forgató)nyomaték. Nagyobb futófelületű gumi - nagyobb tapadás -> nagyobb vonóerő. Tehát télen előnyösebb a keskenyebb abroncs :).
Zsákban vitt homok azért hasznos a járműben, mert elindulásnál, ha kipörög a kerék, akkor a kipörgő kerék alá szórva megnöveljük a tapadást a gumi és az út között (ezáltal nehezebben pörög ki a kerék, azaz "tapad" a gumi, létrejön az elinduláshoz szükséges vonóerő)
Röviden ennyi (hosszabb nem is akartam lenni). Fórumtársnak üzenem még; én is azon gondolkodom, olyan járművet veszek, ami neki van éppen, olcsón üzemeltethető, alkatrészellátása biztosított és ... semmi baj vele.