LWjuniOrNekem meg a macbookok tetszenek, de drágák, alapesetben semmire nem tudom őket használni, maximum megkajálok rajtuk.
Amikor meg a kedvenc OS-em kerül szóba, az a BeOS, nagyon régen nagyon szeretem, ilyen sokoldalú OS ilyen gyors nem volt még mobil eszközön a kezemben, persze a lehetőségek korlátozottak, mert nincs akkora támogatása, mint a linuxoknak, szóval szívesen elszöszölök vele, netezni kiváló, de munkára nem.
És akkor mi marad?
win vagy linux.
Win kilőve, nagy, mobil cuccokra lassú, és mindig meglep valamivel aminnek a legjobb esetben is a napi munka eltűnése a vége, jobbik esetben azért valahogyan visszakeríthető módon, rosszabbikban felében-harmadában, vagy sehogy.
Linux. Jó, szép, alakítható, ritkán omlik össze, nincsenek nagy meglepetések (gnome2, mate, fallback)
Linux. szép, csak olyan, mintha minden alkalmazás eredendően nyitva lenne az asztalon egy-egy ikonban, foglalja a helyet és semmit nem találok sokadjára sem (unity).
De akkor mmondj alternatívát az egérre? Ott van a "madárka" a 3D-desktophoz, de nem terjedt(még) el, illetve nem látom tervezőmérnöki, orvosi felhasználáson kívül a hasznát. játéknak kiváló, de nem lehet állandóan játszani, persze egy mérnöknek vagy dokinak szintén kiváló, mert átláthatóbb egyetlen interaktív 3D grafika mint 300 metszeti kép.
Lehet helyette gyűrű, az egyik viszi az egérmutatót rámutatással, a másik klikkol/görget gesztussal. Ennél egyszerűbbet nem tudok jelenleg kitalálni, és máris bonyolultabb/drágább, mint egy filléres egér, aminél semmivel sem tud jobban semmit, valamint többszázezer(millió) felhasználó és gép sem biztosan alkalmas a használatára, akik között vannak nem épp divatkövetők is, mert vagy alkalmazottak egy gép előtt, vagy nem is érdekli őket.
A hibrid hardverekmeg olyanok, mint a franciakulcs. Jók bizonyos dolgokra, de semmire sem ók, ha valamilyen speciális(abb) felhasználás a cél.
És akkor a unity. Mindig kipróbálom, mindig eltántorít, hogy nem haladok vele, nincs rá két napom, hogy kinyomozzam mit hogyan kell röviden, keresgélés nélkül, lassít, gyötör.
Most is csináltam egy félnapos unity-tesztet, semmivel sem egyértelműbb, mint a netbook-remixben volt, habár kevésbé bugos.
Egyszerű kereset-kínálat. Alapesetben ezt kínálja a Canonical, én pedig nem ezt keresem egy jól működő rendszerben. Legyenek a hardverek működésre bírva, legyen egy üres asztalom, valami gomb a sarkában, amiben kategóriákra bontva ott legyenek a szoftvereim, legyen átlátható és villámgyors. Semmi összecsukódó, csilivili ikonos, keresős, nyűgös, beállíthatatlan, balkezes szemcukor.
Mondom, nem ekézni akarom, illetve nem jobban, mint az okostelefonos r1juzert.
Akinek ez a gyors, ez a jó és ez a vágya használja. Csak fájlalom, hogy az atomstabil, gyors, könnyen alakítható gnome2 ment érte a levesbe.