mooattyiNa, előbb vázold a helyzetet, hogy hogyan is néz ki az az Ubuntu. Ha jól értem, akkor egy memóriakártyán van a root fájlrendszer? Ha így van, akkor azt vedd ki és dugd át egy másik gépbe. Az eredeti rendszerből szükséged lesz a /lib/modules, a /lib/firmware és a /boot (ha nem üres) könyvtárak tartalmára, a /etc/fstab fájlra, valamint be kell állítani a root felhasználó jelszavát a /etc/shadow fájlban (mkpasswd -m sha-512), hogy be tudj jelentkezni. Szóval mentsd le ezeket az elemeket, majd töröld a memóriakártya tartalmát. Csomagold ki az Ubuntu Core képét rá (jogosultságokra figyelj!), majd másold bele az előbbi mentéseket. A jelszót állítsd be, meg beállíthatod a gép nevét is és ilyesmiket, de ez ráér.
Egyetlen probléma, hogy hiába indul el a rendszer, internetkapcsolatot nem lehet létesíteni, mert még ahhoz sincs telepítve a szükséges csomag (legalábbis én nem foglalkoztam vele). Egy Ubuntu kiadás ARM tárolója minden csomaggal együtt kicsit kevesebb mint 50 GB, ezt érdemes lehet letölteni (reprepro) és lokális tárolót készíteni belőle. Akkor a /etc/apt/sources.list fájlban azt beállítva máris minden telepíthető, méghozzá egyszerűen és gyorsan, a megszokott módon.