A napokban feltettem az Ubuntu 13.04 rendszert és azon belül a Skype 4.1.0.20 -as verzióját Asus K50IJ laptopomra. Gondoltam webkamerázok az egyik ismerősömmel. Be is kapcsoltuk a hívást és engedélyeztük mind a ketten a webkamera lehetőséget. Sajnos azt kelett tapasztalnom, hogy fejjel lefele jelenik meg a webkamera képem. Napokat bújtam a fórumokat és nagy nehezen találtam egy egyszerű megoldást amivel javítani lehet ezt a problémát. Megjegyezném nekem ez idő alatt teljesen ki volt kapcsolva a skype. Térjünk a lényegre. Nyissunk meg egy terminált és adjuk ki neki a következő parancsot:

gksudo gedit /usr/share/applications/skype.desktop
Ezután megjelenik a gedit program az alábbi adatokkal:
[Desktop Entry]
Name=Skype
Comment=Skype Internet Telephony
Exec=skype %U
Icon=skype.png
Terminal=false
Type=Application
Encoding=UTF-8
Categories=Network;Application;
MimeType=x-scheme-handler/skype;
X-KDE-Protocols=skype
Töröljük az Exec= részből a skype %U -t és másoljuk be a helyére a következő sort:
Exec=bash -c 'LD_PRELOAD=/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so /usr/bin/skype'
Tehát így nézzen ki:
[Desktop Entry]
Name=Skype
Exec=bash -c 'LD_PRELOAD=/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so /usr/bin/skype'
Icon=skype.png
Terminal=false
Type=Application
Encoding=UTF-8
X-KDE-Protocols=skype
Ubuntu 14.04 esetén:
[Desktop Entry]
Name=Skype
Exec=env PULSE_LATENCY_MSEC=60 LD_PRELOAD=/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so /usr/bin/skype
Icon=skype.png
Terminal=false
Type=Application
Encoding=UTF-8
X-KDE-Protocols=skype
Ha mindent az utasítás szerint csináltunk akkor a skype elindítása után a kamerakép normál helyzetben áll. Remélem hasznos volt az első segédletem itt a fórumon.

Volt már párszor, de jó hogy itt is le van írva részletesen. Így vegyetek asus notebookot :)

fradi81Igen igen volt már róla szó de a legtöbb elavult módszer sajnos. Kezdő Ubuntu felhasználó révén szerintem is egy elég részletes anyag. Remélem sok "fejfájást" megelőztem vele : ) Alapjában véve az Asus egy remek márka a modern technika minden terén. Én nagyon szeretem és legközelebb is ilyet vennék. (Márkahűség részemről) Az már mellékes, hogy vannak operációs rendszerekben inkompatibilitások vagy tévesen megírt programok. Ezért vagyunk mi felhasználók, hogy a hibákat jelentsük és ha tujduk javítsuk és ha értünk hozzá segítséget nyújtsunk azoknak az embereknek akik az adott problémával ("Küszködnek") : ) (Bocs a részletes hozzászólásért, de úgy éreztem ezt le kell irnom) ;)

KardiWebEbbe a 'hibába' én is belefutottam régen, amikor még volt ASUS K50AB laptopom. Sehol máshol nem találkoztam ezzel a problémával, csak az ASUS laptopjainál. Szerintem egyszerűbb és jobb megoldás lenne, ha lenne a skype kamerakép beállításnál valamiféle bepipálható 'kép megfordítása vízszintesen/függőlegesen' lehetőség...

fradi81vettem, igaz, netbookot és azon csodák-csodájára nem áll feje tetejére a világ :-)

fradi81Mindenki vegyen ASUS lapost aki teheti én azt mondom. Egyszerűen utána kell járni, hogy melyik működik szépen együtt a Linuxokkal. Anno 1 hónapig kerestem mire egy K50ID-re esett a választásom. Ez több mint 2 éve volt, kifutó széria, utolsó darabok egyikét szereztem meg. Azóta is megelégedettséggel használom mert bármelyik Linux fut rajta helyből, semmi hw hiba nincs és nem is volt a 2 év alatt, csak a webkamera fejreállása skype-ban ami 5 perc guglizással bármikor helyrerakható, ha csak nem tudja már valaki helyből a fájlnevet amivel jól működik :) Egyébként az utánanézés minden más laptop esetén is csodákra képes ám ;)

Korábban már magam is találkoztam hasonló esettel, ezért kérdezem, hogy ez a módszer minden további beavatkozás nélkül működik egyaránt az Ubuntu 13.04 i386 és amd64 verziója esetén is, vagy esetleg lehetséges, hogy 64 bites rendszernél előbb telepíteni kell a 32 bites libv4l csomagot (

sudo apt-get install libv4l-0:i386?

csuhas32Kipróbáltam, a 64 bites Raring Live alól írok. Nekem kellett telepítenem a 32 bites libv4l csomagot. Ezen felül viszont jó kis leírás, archiválom is magamnak ezt a módszert is, mert rövidebb a megvalósítása annál, amit korábban ismertem. (A gksudo eddig számomra ismeretlen volt, igazából nem is tudom mi a különbség a gksudo és a gksu hatása között.) Köszi szépen! (Gondolkodom a dolgon és arra jutottam, hogy meglehet ennek a módszernek azért annyi hátránya van a korábban megismerttel szemben, hogy terminálból indítva a Skype-ot a kamera továbbra is fejjel lefelé álló képet ad, hiszen a változtatás az asztali-indítóikonban történik, tehát csak akkor fejti ki hatását ha Skype-ot a Dash-ból, az oldalsávon rögzített, vagy az Asztalra kihelyezett parancsikonról indítjuk. Persze a legtöbb esetben a felhasználók ezen helyek valamelyikéről indítják a programot, úgyhogy rendben van ez így.)

Ennyivel később: 9 hónap

Szia KardiWeb! Köszönöm a segítséget, jól jött, mert pont most húztam újra egy ilyen lapost és tökéletesen működött a segítséged.További szép napot nektek. Linux forever.

Ennyivel később: 8 év