Sziasztok! Fájl megosztással kapcsolatos problémám lenne, a következő: Telepítettem egy ubuntu 12.10 64 bites rendszerre egy samba fájlmegosztást a következő configgal, ide másolom az egészet, mert nem tudom hol a hiba: http://paste.ubuntu.com/5591629/ [felhasznalo] comment = felhasznalo path = /home/userek/munka/ felhasznalo writeable = no browseable = yes create mask = 0777 directory mask = 0777 valid users = felhasznalo1 write list = felhasznalo1 Felvettem a felhasználókat a következő képpen: sudo useradd felhasznalo1 sudo smbpasswd –a felhasznalo11 Művelet megtörtént. A felhasznalo mappán jobb egérgomb, beállítom a jogosultságokat: tulajdonos: felhasznalo1 mappa elérése: fájlok létrehozása és törlése Win7 es gépem betallózom a hálózatba, szépen látszik a mappa, rákattintok, bekéri a felhasználónevet és jelszót, a következő hibaüzenetet kapom: „ A windows nwm tud kapcsolatot létesíteni a gépnév felhasznalo összetevővel” Régebbi verziókon működött hiba nélkül. Valamit talán nem állítottam be megfelelően. Előre is köszönöm a segítségetek!
Samba mappák elérése
talán próbáld meg azt hogy ubuntu samba usernek vedd fel a win7 user acc-ot. (win 7 user bejelentkező nevével és jelszavával csinálj egy samba usert) de azt is megpróbálhatod hogy kiveszed a ; -ket ezek elől: ;[netlogon] ; comment = Network Logon Service ; path = /home/samba/netlogon ; guest ok = yes ; read only = yes ;[profiles] ; comment = Users profiles ; path = /home/samba/profiles ; guest ok = no ; browseable = no ; create mask = 0600 ; directory mask = 0700
A hosszú szövegeket, logokat a http://paste.ubuntu.com -ra tedd fel és ide csak a linkjét. (Most még javítottam.)
"sudo useradd felhasznalo1" Biztos, hogy ezzel létrehoztad a samba felhasználót? Próbáltál belépni linuxos gépről? Neked is csak azt tudom javasolni, mint már sokaknak: Tedd fel a system-config-samba csomagot és állítsd be ott.
http://hogyan.org/samba-telepitese-es-beallitasa-ubuntu-szerveren majd a hozzászólásoknál látod a samba4-es változatot.
Azt hiszem megvan a probléma. A megosztott mappát másoltam egy másik gépről és megosztottam utána. Ha kézzel létrehozom simán el tudom érni. Ha másolom akkor nem. Szerintem attributum probléma lehet. Már csak az a kérdés, hogyan tudom megváltoztatni a másolt mappák és a tartalmazó fájlok attributumait, hogy elérhető legyen és úgy működjön minden mint az előző gépen.
Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni, úgy látom elég aktív az oldal. Adott egy samba kiszolgáló, melyhez Windows gépek csatlakoznának, olyan formában, hogy két meghajtót kell mappelniük. Az egyik meghajtó mindenféle felhasználói azonosítást mellőzne, tehát egyszer megadom neki a samba kiszogálón található mappa elérési útvonalát, a másik felcsatolandó meghajtó viszont felhasználói azonosítást/jelszót kérne. Na ezt ha jól gondolom két különböző felhasználóval lehetséges megoldani. 1 felhasználó aki azonosítás nélkül felcsatlakozik a sambara 2. felhasználó, aki felhasználói név/jelszó párossal tudna felcsatlakozni. Ez az alapprobléma. Erre kellene nekem egy működő konfig. Múltkor már megpróbálkoztunk ezzel és csatlakozott is külön-külön mindkét hálózati meghajtóra a Windows, viszont egyszerre nem,mert elvileg két felhasználóval nem lehetőséges a csatlakozás. Szóval ötlet várnék, hogyan lehetséges a probléma megoldása. Még annyit tennék hozzá, hogy az a meghajtó ami azonosítást igényel, azt alapvetően a Cobain Backup alatt szeretnénk beállítani adatmentés céljából. Cobain felcsatlakoztatja magának a hálózatot és felmenti rá a napi mentést.
CsabeeKöszi a választ, bár nem mindent értek belőle. Amúgy átolvasva azt a leírást,amit itt is belinkeltek már, sikerült összehoznom a dolgot itthon "nem éles" környezetben. Pontosan nem tudom mi adta a megoldást végül,mivel feldobtam a SWAT nevű modult és azon belül állítottam be a dolgokat. Két dologra gyanúzok,ami a működő végeredményt adta. 1. beállítottam mind két meghajtó esetében, hogy valid user és megadtam, hogy oda majd csak az a user mehessen fel. Ugyanezt a másik felcsatolandó meghajtó esetében is. Ezután még nem működött,mivel a szokásos hiba jött elő a Windowsban, azaz miután az elsőt felcsatlakoztattam a megfelelő felhasználó név /jelszó párossal, mikor a másodikat szerettem volna másik felhasználói névvel /jelszóval, jött a hibaüzenet, hogy egyszerre csak egy felhasználó névvel lehetséges és előbb csatlkoztassam le a másik felhasználót. Na ekkor vettem a másik ötletet amit ajánlottak, hogy ha az első mappa útvonalát hostnévvel csatoltam fel, akkor a másikat meg ip címmel csatoljam fel. És voila. Működik. A kérdésem még az lenne,ha ezt úgy szeretném megcsinálni, hogy az egyik mappa ne x felhasználó legyen, hanem guest, akkor hogy állítsam be? Akkor mit írjak valid user = guest?
tomzolNa még valami nem stimmel,mert ahol elvileg nem kellene kérnie jelszót, ott is bedobja a win a hitelesítési ablakot. Elvileg ha jól gondolom,akkor felhasználónak guest-et kellene írni, jelszót meg üresen hagyni? Az is fura,hogy sambanál smbpasswd -a guest majd ütöttem rá két üres entert a jelszóra,mert elvileg így a guest jelszó nélkül enged be. Utána lekérdeztem pdbedit paranccsal, de csak a már meglévő felhasználókat látom. Most kicsit keverem a szezont a fazonnal lehet.
CsabeeTegnap végül sikerült valóban megcsinálni az útmutatás alapján, köszi szépen! Ettől függetlenül feltettem a konfigot, hogy ha időd engedi nézzetek már rá, van-e esetleg benne olyan változó,ami felesleges, esetleg érdemes lenne-e még valamit belevenni. A samba directory mask 0777 sor pontosan mire szolgál? Sokszor fordult elő velem a konfigurálás során, hogy össze vissza állítgattam a samba konfigot és hiába állítottam be az elején a felcsatolandó mappára teljes jogosultságot,volt hogy később újra adnom kellett neki jogokat,mert nem fértem hozzá Windowsból,miután állítottam a smb konf-ban. Ez mitől van,esetleg a konfigban van rá parancs,ami folyamatosan ad rá megfelelő jogokat? http://paste.ubuntu.com/5810300/