Körülbelül a feléig bírtam elolvasni a cikket, azután nem voltam képes több energiát ráfordítani, mert akkora ordas fa$$ágokkal van tele, hogy az csak 2 módon kerülhetett be a cikkbe:
1. A cikkíró soha egy percet se töltött Linux előtt, talán még egy bolt kirakatüvegén keresztül se látott működő Linuxot.
2. Jól tudja mi az igazság, de lefizette valaki hogy fikázza a Linuxot, illetve egyszerűen abból él hogy antivírus szoftvereket gyárt, s ezért igyekszik eltántorítani az usereket a Linuxtól, hogy mindenki wint használjon, s megvegye az általa készített antivírus szutykot.
Én már lassan 10 éve CSAK Linuxot használok, nincs is idehaza semmiféle Windowsom, majdnem minden nap több órán át internetezek, de soha nem volt semmiféle vírusom. Pedig semmiféle víruskeresőt nem használok. A vírusok általában a Windows alá készülnek, de egy windowsos vírus kb annyira "életképes" linuxos környezetben, mint a mélytengeri hal a Himalája tetején. Ami a speciálisan Linux alá készült vírusokat illeti, ilyenekről néha hallani ugyan, de én még eggyel sem találkoztam, sőt, olyan embert sem ismerek, akinek volna olyan ismerőse, aki látott volna már olyan embert, akinek élne olyan ismerőse, aki látott volna már igazi linuxos vírust. Ennek ellenére, pusztán elméletileg nézve a kérdést, valószínűleg létezik talán egy tucatnyi efféle jószág is (szemben a Windowsos vírusok sok százezrével) de az esély hogy összefuss egy ilyennel, mikroszkopikusan kevés. Ráadásul a linuxos számítógépes környezet lényegesen változatosabb mint a windowsos, ezért ha bele is futsz egy "igazi" linuxos vírusba, jelentős esélyed lesz rá, hogy az mégsem fog tudni működni a te számítógépeden, mert egy speciális asztali környezethez készült, de te
- más linuxos disztribúciót használsz, mint amire a vírus számít
- más desktop környezetet használsz
- egyszerűen nincs meg a gépeden egy(néhány) olyan program vagy config állomány, amelynek a létére a vírus számít
- nem olyan kernel verziót használsz, amire a vírus fel van készülve
- nem a vírus által feltételezett böngészőt használod
- egyszerűen más a fájlrendszer-hierarchiád mint amire a vírus számít (tipikusan ez a helyzet ha pld a kedvencemet, a GoboLinux disztribúciót használnád, az ugyanis nem POSIX-kompatibilis)
- te mondjuk ReiserFS fájlrendszert használsz, de a vírus ext3-ra van felkészülve (vagy fordítva)
arról már nem is beszélve, hogy aki nem hülye, az nem root jogosultságokkal böngészik meg futtat minden szart, vagyis a vírus, még ha mindezen nehézségek ellenére "el is szabadulna", de legfeljebb a $HOME könyvtáradban lenne képes galibát okozni, mert a rendszered többi részéhez egyszerűen nem férne hozzá.
Aztán meg, a Linuxot használók sokkal tudatosabban kezelik a gépüket mint az egységsugarú Windows-júzerek, s nem "okéznak" le mindent egy laza csuklómozdulattal, anélkül, hogy előbb elolvasnák az üzenetet.
Továbbá, Linux alatt nem mindenféle gyanús származású, krakkolt, "tört" programot használunk, amit már jóelőre összefertőztek vírussal, kémprogrammal, miegyébbel, hanem megbízható helyről, a disztribúciónk repójából telepítünk. Vagy épp egyenesen forrásból fordítunk alkalmazást ami ha lehet "még megbízhatóbb" emiatt.
Véleményem tehát röviden az, hogy egy "átlagos", "mezei" felhasználónak Linux alatt egyszerűen - a dolgok jelenlegi állása szerint - nem érdemes vírusvédelemmel tökölődnie, mert több időt elpocsékol rá, mintha vállalja annak elenyészően csekély kockázatát, hogy MÉGIS összefut valami (valószínűleg nem is létező) irtómód ravasz vírussal, ami aztán csinál neki valami szóra sem érdemes galibát.
Kihangsúlyozom azonban, hogy ennek ellenére vannak olyan, "nem szabványos" esetek, amikor a vírusbeszerzés kockázata fokozott, s emiatt mégis megfontolandó vírusvédelmi program használata. Ilyen esetek a következők:
- Ha dualbootos a géped. Ha ugyanis letöltesz valami állományt Linux alatt, ami windowsos vírust tartalmaz, az a linuxodban ugyan nem képes kárt okozni, de ha aztán azt elindítod windows alatt, akkor a windowsos rendszert már összefertőzheti.
- Ha Windows alá készült programokat szoktál Wine vagy más emulátor alatt futtatni. Ha ugyanis "elég jó" emulátorod van, az ESETLEG képes a vírusok számára is emulálni a windowsos környezetet, így elképzelhető, hogy NÉMELY windowsos vírus is működhet emulátor alatt. Bár én még ilyesmivel sem találkoztam, s kétlem hogy ezesetben is nagy kárt lennének képesek okozni, ennek ellenére azonban ilyen esetben a kockázatod egy PICIT nagyobb. Bár szerintem még mindig elenyésző.
- Ha mások számára töltesz le windowsos állományokat. Nyilvánvaló ugyanis, hogy bár a te linuxodat a letöltött vírusok nem fertőzhetik meg, de a vírusokat másolás során továbbadhatod a windowsos haveroknak, ami NEM ILLIK. Mert még rád lesznek dühösek, s mert nem hozzáértőek, azzal jönnek majd, hogy "a Linux szar, mert az is lehet vírusos".
A linuxos kártevőkből olyan rengetegsok akad a fentiek ellenére is, hogy bőségesen elfért az ÖSSZES egyetlen wikipédiás cikkben:
http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_malware
Ezeknek java része is elavult (ahogy azt ott írják is), a többi nagy része pedig igazából "meg sem született", mert csak valami laboratóriumi kísérlet céljából készítették, és soha nem is került ki a "szabadba". Feltehető ha ezek kikerülnének, nem is volnának életképesek, mert valami rendkívül speciális környezetben tudnak csak futni.