Tisztelt Közösség! Szeretnénk működtető rendszerünket Linux-alapokra váltani, melyhez hozzáértő vállalkozót keresünk. A képet árnyalja, hogy a könyvelő programcsomagok 32 bites, hálózatos, DOS programokból állnak. Az érdeklődőknek szívesen küldünk egy összefoglalót, amely a jelenlegi rendszert, valamint elvi elképzeléseinket ismerteti. Köszönjük szépen előre is a kapcsolatfelvételeket!

Elvileg kivitelezhető lenne: http://www.dosbox.com/download.php?main=1 letölthető a csomagkezelőből is ubuntu alá. És itt egy nagy, de először is ki kellene próbálni, hogy rendesen fut-e rajta így. ha fut, akkor érdemes tovább lépni. Esetleg érdemes lenne, a könyvelő program készítőit rávenni keresztplatformos megoldásra, aminek nem számítana az alatta futtatandó OS. File megosztás és egyebek meg már minden megoldható lenne. Több cég, disznót győz! és nem szólva arról, hogy olcsóbbá vállhatna az eszközbeszerzés, nem lenne kényszer mega beruházásokra.

Egyfelhasználós számlázó: http://www.easyinvoice.hu/ Hálózatos programok: http://coimbrasoftware.hu Ingyenes számlázó (internetes): https://www.szamlazz.hu Ha picivel több infót kapunk magáról a környezetről és annak használatáról, akkor több tanácsot is tudunk adni.

gyarakilaszloKöszönöm szépen a villámválaszokat! Jobb ötletem nem lévén, az "állás" oldalra tettem fel a "feladatot", mert igaz ugyan, hogy a Linux-közösség is legendásan közösség, és sokat segít, de ezt most még mi is pénzért várjuk megvalósítani. :) A meglévő, folyamatosan frissülő könyvelési programcsomagjaink programjait nem kívánjuk lecserélni, és nem is lesz belőlük - belátható időn belül biztosan nem - Linux verzió. A jelenlegi helyzetről, elképzeléseinkről csináltam egy 7 oldalnyi összefoglalót, ha valakit tényleg érdekel a feladat, a kapcsolati űrlapon keresztül küldje meg az email címét, és szívesen elküldöm.

• zfox válaszolt erre.

CsabeeKöszi Csabee! Ahogyan Lacinak már válaszoltam az előbb: gyakorlati, működő megoldásra lenne szükségünk, és nem lesz keresztplatformos megoldás, mert ez nem egy darab program, hanem több programból álló, könyvelcsomag, folyamatos karbantartással, jogszabály-követő módosításokkal. http://www.baloghykft.hu és http://www.forintsoft.hu Mi a DOS-os verziót használjuk tizenév óta, nagy megelégedéssel, mint ahogyan azt több százan, több ezren teszik. A 32 bites átforgatások sikerrel történtek, gyanítom, hogy a Linuxnak kell megtennie, hogy futtatja is. :)

FYGureouthttp://www.baloghykft.hu dos-os programja simán működik kipróbáltam a demot! Wine-vel telepítettem, dosbox-al indul.

FYGureout[OFF] Ez a Forint-Soft Kft-t simán fel lehetne jelenteni megtévesztő reklámozásért, mivel nagyon Mac és androidos gépekkel illusztrálja a megoldásokat, miközben csak Windows és DOS programjai vannak :( [/OFF]

Megnézegettem a cuccokat. A "2" két szoftverfejlesztő cégről a véleményem : nagy ügyviteli tapasztalattal de igencsak lemaradott programozási tudással készített programokról van szó... rájuk férne 1-2 fiatalabb tudású munkaerő a fejlesztésekhez (a fejlesztők 50 év körüliek lehetnek a stílusból nézve), mert mostani állapotukban ezek a cégek a közeljővőben igen gyorsan kihaló tendenciát képviselnek. Jelenlegi állapotukban nem építenék egyikre sem ha új beruházást kellene eszközölnöm vagy a régit kellene felújítani. Millió cég van ügyviteli rendszerekre akikre hosszabb távon is lehet építeni. Az elgondolás jó a windowsról való váltásra.. de a az alkalmazott szoftvereket érdemesebb platformfüggetlen vagy web alapú (és nyílt forrású ha van olyan belőle) cserélni... mert minél később kerül rá sor (mert sor kerül rá az biztos) annál nagyobb költségbe fog kerülni.

FYGureoutpedig nyugodtan lel ehet cserélni biztosan meg lehet oldani hogy a régi progikból áteszik az adatokat az újba...

FYGureoutEgy gépet beáldozva ki lehetne próbálni a wine alatt, ahogy lentebb írták, Ha a másik is fut és minden ok, akkor megoldódott a kérésetek fele, a többire találtok embert, én sajnos pesten vagyok. :-(

zfoxKedved zfox! A felhasználó a legritkábban tekint a motorháztető alá, de a motorba aztán végképp nem. ;) Ha jól emlékszem, közel 20 éve használjuk a csomag programjait, amikor talán még egy PC itthon szinte világszám volt, meg annyiba került, mint a mai értéken számítva egy i7-es alap játékgép. Nem tudom, van-e olyan, aki emlékszik a DOS 5.0-ás verzióra, meg a 6.2-re, a sárga és zöld színű monochrom monitorra? Nos, abban az időszakban kezdődött az élete ennek a csomagnak, talán dBase alapon (?). Hogy hulljanak-e az ötvenesek, vagy megújuljanak? - ez nagyon jó kérdés. Amíg vannak olyanok (nem csak ötvenesek) akiknek az igényét kiszolgálja, addig maradjanak csak. Viccet félretéve: édesanyád, édesapád hány éves? gyanítom, nagyjából az ötvenesekhez közeliekhez sorolhatjuk őket. Akkor kezdtek dolgozni (adott esetben számítógéppel) meg sem voltál. Nemhogy te nem voltál, hanem még számítógépes oktatás sem, és nyelvoktatásban is csak az orosz és orosz között kellett(!) választani? Gondolj bele, ők hogy állnak a PC-hez? Érdekli őket, hogy mitől és hogyan megy? Könyvelők ezrei vannak, akik akkor már könyveltek, hatalmas papírkötegeken nyálazták a tintaceruzájukat, nekik akkora ugrás volt a PC-re való áttérés (és trauma is), mint Neil Armstrong Hold-kalandja. És nem haltak ki, dolgozniuk kell, már nincs nagyon az a fajta papír, amit akkor használtak, de vannak zöld és sárga monitorok, nem egy helyen még 286-os PC vel dolgoznak, és már nem fognak váltani. Egy programozónak ki kell tudni szolgálni őket is, és feloldani a feloldhatatlant. Nem is mondja magáról, hogy ő egy ERP (Integrált Vállalatirányítási Rendszer), egyszerűen teszi a dolgát közel húsz éve, mindennap, minden akadás és hiba nélkül a 286-tól az i7-ig, bármilyen gépen. Azt meg én teszem hozzá, mint gyakorló könyvelő: sok ERP felkötheti a gatyáját, ha olyanokat kellene megoldania, hogy a taxisofőrtől a lódoktorig, az őstermelőtől a részvénytársaságig kiszolgálja a szerteágazó igényeket, hálózatban, egyszerre több cég ügyét, egértologatás nélkül, éveken keresztül. Meg még egyet (ha már - szándékom ellenére így megfutott a billentyűzetem): én is megütöttem az ötvenet, én sem értek a számítástechnikához (sem), és én sem szeretnék kihalni. :D :D :D

hungaricum01Ki tudtad tenni teljes méretű ablakba is? (A dosdemo még 16 bites, a 32 bites dosdemo-t megígérték, hogy készen lesz a héten. A demó egyezik az igazival, egy eltéréssel: mennyiségi korlátos.)

FYGureoutPüff neki! :) Annyit filozofáltam, hogy kihagytam a lényeget: - egy normális, kis- középméretű könyvelő iroda nem tudja kitermelni az új programcsomagokat - gyakorlatilag soha - amíg ilyen a gazdasági környezet - egy könyvelőiroda sem bízná ügyfele adatait innen-onnan összeszedett ingyenes megoldásokra, de azok is szívják, akik különböző helyről szerzik be a különböző célra szolgáló programokat, mert gyakorlatilag inkompatibilisek egymással - itt nincs olyan, hogy az előző évek adatait nem tudom elérni: 8 évig kell működőképes állapotban tartani (és használni) a programokat, a tb-vel kapcsolatosat meg örök életben. Gyakorlatilag kellene az új programcsomaghoz (a megvásárlásán túl) még egy megfelelő interfészt is íratni - át kell képezni az alkalmazottakat az új programra, méghozzá készség szintig. De addig ki dolgozik? Nincs próba, ez élesben megy folyamatosan.

FYGureoutNem kötözködni akarok, de szerinted meddig lehet még ezt a rendszert fenntartani? Gondolok az alábbi problémákra: - kidöglöttek a régi gépek + op.rendszer -> új gépen, új Windowson problémás használni. Windows8 + dos?? - kidöglenek a nyomtatók -> egyre nehezebb jó mátrixnyomtatót találni, a lézert a DOS-os programok gondolom nem szeretik. Az ügyfeleknek csak szeretnétek normálisan kinéző átlátható listákat adni. - azért gondolom a DOS alapú programok felhasználói csak koptak az elmúlt 15 évben. Azaz a fejlesztőknek sem fogja előbb-utóbb megérni a DOS alapú programot frissíteni. Ki akarjátok várni míg ez bekövetkezik? - új alkalmazott világgá szalad ha meglátja a DOS-os felületet. Mondjuk az EVA nyilvántartó egy kicsit drágálom, ahhoz képest, hogy mit kell tudnia. A rossz hírem meg az, hogy Linuxon csak még több problémátok lesz, hacsak nem találtok valakit, aki élesben használja ezeket a programokat Linuxon. Ehhez nem lesz elég egy rendszergazda, aki összehozza nektek a linuxos gépeket, meg a hálózatot. Nagy kérdés, hogy ha el is indulnak a programok Dosbox-ban, fog-e menni pl: a nyomtatás. Ezenkívül az Abev használata sem lesz sétagalopp. Pláne a 08-shoz gondolom van támogatás, de itt nem biztos, hogy menni fog. Bérszámfejtő programról még csak nem is hallottam Linuxon. Könyvelőprogram se nagyon van, mintha a Webalix is megszűnt volna, sőt a Lafisoft oldala sem jön be. Ingyen megpróbálhatnátok ezt: http://www.ledger.hu/letoltesek.html, de mivel böngésző alapú, nem fogjátok szeretni. Legalábbis könyvelőirodába böngészőben futó program szerintem nem való. Meg hát nincs hozzá tárgyi eszköz program sem. "- át kell képezni az alkalmazottakat az új programra, méghozzá készség szintig. De addig ki dolgozik? Nincs próba, ez élesben megy folyamatosan." Az előbbieket ezért írtam. Ezeket Linux migráció esetén sem fogjátok megúszni. Attól tartok, én nem erőltetném a Linuxos migrációt.

FYGureout:) Lehet nem volt egyértelmű amire utaltam... - a felhasználónak nem is kell a motorba nézegetni. - én dos 5.0-án és windows 2.0 kezdtem szak.infót tanulni (vizsgázni már win3.1 és dos 6 on kellett) tehát elég jól emlékszem (elárulom még ht-1080z, zx81, c16-64, primo számítógéppekkel is találkoztam középiskolában) - nem kell hullani az 50-eseknek nem erről van szó, de informatikában aki nem képezi magát, - és ez más szakmára is igaz - az nem tud színvonalas, kornak és igényeknek megfelelő terméket előállítani (mint nálatok pl.) - e cégeknek a termékein nem láttam a fejlesztőknél azt hogy elmúlt 20 év alatt léptek volna szakmailag előre. - kevesebb 10 éven belül én leszek 50-es és még nekem is orosz volt a kötelező (középiskolában volt váltás az első 2 év után) :) - Én annak idején 18 rakott szoknyás önkormányzati alkamazottakat is tanítottam pc- kezelésére (xt-s 286os 386os gépeken) :) - végül is érted a problémát mert itt írod: "Egy programozónak ki kell tudni szolgálni őket is, és feloldani a feloldhatatlant. Nem is mondja magáról, hogy ő egy ERP (Integrált Vállalatirányítási Rendszer), egyszerűen teszi a dolgát közel húsz éve, mindennap, minden akadás és hiba nélkül a 286-tól az i7-ig, bármilyen gépen." ...szerinted a szoftverjeitek 100%-ban megfelelnek és meg fognak felelni a mostani és következő 10 évben minden igényeteknek? ...szerintem már most sem és később egyre rosszabb lesz a helyzet a fent már említett dolgok miatt ..erre próbáltam célozni.

• zfox válaszolt erre.

FYGureoutnem is hiszem hogy érdemes lenne venni.. inkább bérelni lenne érdemesebb lehet.. ... és nem kell megijedni az adattállomány átrakásától sem... mert azért kötelező adatmezők ott vannak minden progiban ami kell pl egy könyveléshez (a mai korszerűbb programok export-import lehetőséggel is vannak gyárilag felfegyverkezve hogy más progikból magukba integrálják az adatokat) - a betanítástól sem kell megijedni mert eléggé egyértelmüen sokkal könnyebb a mostani rendszereket használni mint a régit ezt látatlanban ki merem jelenteni

zfox..és még annyit hogy lehet fokozatos átállás...: - az új cégeket már az új rendszerben csinálni és következő évváltáskor már a többit is az új rendszerbe kezdeni könyvelni... és 8 év múlva maximum kikopik a régi rendszer..az elavulás miatt

zfox". inkább bérelni lenne érdemesebb lehet.." ??? Bérelni? Könyvelőprogramot? Könyvelőirodának? Te most viccelsz ugye? Nem tudom figyeltél-e, évekre visszamenőleg vissza kell tudni keresni a tételeket, ott az a szokás, hogy akkor váltanak programot, ha meghal a programozó és nincs aki továbbvigye a programot! A 8 év talán túlzás volt, de a jelenlegi szoftverkörnyezetnek még legalább 5+1 évig mennie kell. Ezt semmilyen dosbox-os, egyéb emulátoros megoldással én meg nem próbálnám. Más kérdés, hogy már új gépen új Windowssal is kétséges, hogy meddig fog még működni. Azaz Windows oldalon is egyre sürgetőbb a váltás.

• zfox válaszolt erre.

Bátorkodom hozzászólni a témához mivel sok kutatást végeztem az utóbbi időben a témával kapcsolatban. Szakdolgozatom témája volt ugyanis a problémátok és még csak messze sem vagyok tőletek, mert Pécsett tanulok az egyetemen. Érdekes látnom, hogy nagyon sokan az én eredményeimet hangoztatják. Itt persze nem arra gondolok, hogy rólam másolták, hanem mennyire egy rugóra jár az agyunk. A legfontosabb, hogy megértsétek, megijedni nem szabad. Viszont olcsó tényleg nem lesz de hosszabb távon kifizetődő, már az is ha csak az operációs rendszereket cserélitek Linux alapúakra. A másik, amit azt hiszem zfox jegyezett meg, a fokozatosság elve. Nem szabad egyből beleugrani, újratelepíteni az összes gépet félmegoldásokkal mert ki fog bukni ha valami nem működik és ez az egész cégre rányomhatja a bélyegét. Én mindenképpen úgy kezdenék bele, hogy egy-két számítógépet telepítenék újra az általam kiválasztott rendszerrel és telepíttetném rá az általam használt alkalmazásokat. Azon oktatnám az alkalmazottakat (egyet-egyet naponta például) és figyelném a változásokat a kereskedelmi operációs rendszerekhez képest. Gondolok itt a termelékenységre, hatékonyságra, érti-e, hogy mit csinál, szereti-e használni stb. Ha vannak alkalmazottak, akik könnyebben tanulnak, netán már hatékonyan tudják használni az új rendszert, feltelepíteném az Ő gépükre is. Esetleg a munkatársak mehetnének délutáni továbbképzésre cégen belül. Mindenképpen törekednék arra, hogy ameddig nem értik meg az új rendszerek "filozófiáját", kezelését addig mindinkább hasonlítson az előző rendszerre (pl a Windowsra). Az a remek, hogy Linuxon ezt IS meg lehet csinálni. Még egyszer megismétlem, hogy a fokozatosságon van a hangsúly, így lecsökkenthetitek a kiesett munkaidőt. A kompatibilitási gondokat a jobb fej cégek megoldják, illetve az is okos ötlet, hogy az éles rendszereket az új üzleti évben használjátok. A régi adatokat archiválhatjátok és a feldolgozásához szükséges programokból (még operációs rendszer is!) tartotok a cégnél egy-egy verziót lemezen vagy számítógépet azzal előtelepítve, hogy később is előtudjátok hívni. Ha más lehetőség nincs, az új rendszerekben újra fel kell őket venni, de ez lesz a legköltségesebb. Egyébként sok cég van, akik használnak már nyílt forráskódú megoldásokat még szerver operációs szinten is, és ha üzletmenetet érintő kérdésekben nem is segítenek, de tanácsokat mindenképpen tudnak adni ebben az ügyben. Az én véleményem az, hogy ha most alapítanék céget az hardvereket megpróbálnám a lehetőségekhez mérten FLOSS szoftverekkel üzemeltetni. Így hamar megtérül. Sajnos egy kereskedelmi szoftvereket használó cégnél, ahol már ki van építve egy IT infrastruktúra az üzletmenetben ezt bajosabb megbolygatni és költségesebb is. Azt hiszem ennyit akartam, remélem nem hagytam ki semmit...

balzamonNem igazán értem hogy mi a bajod a bérléssel? Tisztában vagy az ügyviteli progiknak a bérlésével? Hogy jön ez a évekre visszamenő keresgélés ehhez? A bérlés kb ilyesmiről szól hogy hány cégre veszed és hány évet.... A visszamenő adatokhoz semmi köze azt nem tiltja le ha lejár a bérlés... bármikor keresgélhetsz csak új adatokat nem vihetsz fel, ha helyi gépre telepített progikról van szó... Webes dolgoknál meg biztosítani kell vagy a hozzáférést vagy a mentést progiból pl xmlbe vagy bármilyen más user által is felhasználható formátumba (pl. kereshető könyvdoc )