Az egyik szomszédos fórumtémában éppen mindenki panaszkodik, és leírják, hogy mennyi problémájuk van, megoldást persze nem ír senki, mert abban a kavalkádban észre se lehetne venni. Ráadásul a legtöbb probléma pár kattintással megoldható... Egy általános problémára viszont még nem találtam megoldást: Bekapcsolás után a rendszer nem csatolja autómatikusan a partíciókat, csak miután a főmenüből rákattintok a meghajtónevekre, de addig a /media mappában sem lehet megtalálni őket. Ez igencsak zavaró.... Valaki tud erre megoldást? Előrre is köszi!

nekem a 8.04 egyből felmountolta mind a 2 gépünkön... ntfs-config? ntfs-3g?

szotaNem csak az ntfs partíciókat, hanem egyiketsem sem csatolja, de kipróbálom. ***** Kipróbáltam: Mostmár az ntfs partíciókat felismeri, de van egy FAT32-es is (asszem), azt viszont még mindíg nem teszi oda... Egyébként a 8.04-ben hol találok partíciókezelőt, mert eddig nem akadtam rá...

szota-nekem a "/etc/fstab"-ból is hiányoznak a partíciók, amiket nem csatol. Lehet h azért mert a telepítéskor nem adtam meg h hova csatolja őket... De a korábbiban sem emlékszem h ilyet be kellett vna álítani, rájött magától. :-S -az "ntfs-config" amennyire én láttam csak arra jó h beállítsam vele hogy az NTFS partíciók "rw" elérésűek legyenek... -az ntfs-3g-vel lehetne csatolni őket, de ahhoz indításkor egy script-et kéne futtatni... ez eléggé erőltetett megoldás, de lehet h nem lesz jobb... :-(

Ennyivel később: 6 nap

Nekem sem csatolja automatikusan az ezx -es partíciókat. :( Csatolni csak úgy tudom, ha rootként futtatom a nautilust, majd klikkelek a partíciókra. Elég körülményes... Tipp valakinek arra, hogy automatikusan csatoljon bejelentkezéskor?

• warp válaszolt erre.

Nekem pont fordított a problémám: egy másik operációs rendszert (OS/2) tartalmazó winchester jfs típusú particióival eddig semmiképpen nem tudom elérni, hogy ne lássa az Ubuntu... Fstabban nincs csatolás, mediaban nincs csatolási pont a "Számítógép" menüben mégis ott van a 3 partició, pedig felesleges is, mert a másik oprendszer futtatható programjai vannak rajta, azaz jobb, ha a hozzáférés lehetetlen... ;-( _______ warp

Helló! Ezzel én is szöttyöltem egy ideig mire összejött. Én is kitakarítottam az fstab-ot, hogy a felcsatolni kívánt partíciókra semmi hivatkozás ne legyen Mindent lecsatoltam, hogy ne legyenek a régi fstab szerint felmountolva: sudo umont-a Ezután kézzel csatoltam fel a meghatjókat ... (persze automatikusan a médiába csatolta) Ezt kilistáztattam a mount - paranccsal. Egy hosszú leírás volt amiben volt két sor ami a két partíciómat mutatta: /dev/sda2 on /media/disk type vfat (rw,nosuid,nodev,uhelper=hal,shortname=mixed,uid=1000,utf8,umask=077,flush) Ezt kicsit átírva beírtam az fstabba: sudo gedit /etc/fstab és ezt szúrtam be /dev/sda2 /home/zoli/Zene vfat rw,nosuid,nodev,uhelper=hal,shortname=mixed,uid=1000,utf8,umask=077,flush Fontos ami nálam gubanc volt, hogy a mount parancs által visszaadott sorokban van 4 dolog amit fstabba nem kell írni: type, on, ( , ) Ez után lecsatlakoztattam a kézzel felmountolt partíciókat: sodu umount-a majd felcsatoltattam mindent amit az fstabba írtam: sudo mount -a Innét kezdve tökéletesen fut, írási joggal és nem panaszkodik a karakterkódolásra. Az fontos volt mert ha a zárójelben lévők nélkül adtam meg csak a partíciót és a csatolási pontot, akkor folyton krikszkrakszok jöttek be az ékezetes betűk helyettesítésére .. (/home/felhasználónév/Zene nálam a csatolási pont. Bármi mást is meg lehet adni, csak azt a mappát létre kell hozni a következő indítás/csatolás előtt!) Remélem így menni fog neked is ! Zoli

warpNa látod, az a mókás, hogy az fstabban benne van mind a kettő! Itt az fstab állományom tartalma: # /etc/fstab: static file system information. # # proc /proc proc defaults 0 0 # /dev/sda6 UUID=9edb4872-a482-4474-a1ab-5e3d7bd39de8 / ext3 relatime,errors=remount-ro 0 1 # /dev/sda7 UUID=a1c69890-d872-4a6a-91b9-de82086741b1 /home ext3 relatime 0 2 # /dev/sda5 UUID=26da1580-af0d-965a-d135-11c5b69e3d30 none swap sw 0 0 /dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0 /dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0 sda6 és sda7 meghajtó nevekkel van azonosítva a két ext3as partíció (s nem ezx-es ahogyan az előbb írtam, az a telefonomé :D )

• warp válaszolt erre.

DésiréIttvan kettő is kapásból: sudo apt-get install qtparted gparted

shiverSztem a default opciók hiányozhatnak, mind az sda6, mind az sda7 opciói közül... azaz a meglévő elé írd eb, hogy default,.... Azt írja az újság egyébként, hogy a noatime gyorsabb és kíméli(!) az eszközt... Van valami kiemelt oka a relatime-nak? _______ warp

• maat válaszolt erre.

Kedves Barátaim! Nem pontosan illeszkedik a témához,de majdnem. 7.04--->7.10-re frissítettem a rendszert. A rackban 80Gb winyón lévő(op rendszer nélkül)két partíció.Fat32/ntfs fele-fele.Az ntfs-t automatán felismeri,de a fat-ra csatlakozási hibát ír.7.04 alatt simán ment,igaz jelszóval. Nem automatikusan ez nem gond. Másolni sem engedi a hibaüzenetet.Gparted látja a particiót. A fórum+gugli tippeket próbáltam,nem sikerült. Fontos dolgok vannak rajta,családi fotók,kapcsrajzok stb. Igaz lementve,de nem akarok hülyeséget...... Köszi.üdv,kovi

Az /etc/fstab-ot kell átszerkeszteni, olyan uuid-s formátumra. Az uuid után számokat asszem /dev/drviers/(talán uuid vagy ilyesmi) találjátok. Nekem ezzel ntfst, vfatot is automatikusan felcsatol. Becopyzzam az etc/fstab fájlomat(sajna most wint kell használnom szal rögtön nemtudom..)

Ennyivel később: egy hónap

Sziasztok! Az fstab fájl az egyik legnagyobb mumusom... :( Hogy lehet az, hogy a helyek csatolása menüből elérhető paranccsal szépen csatolj az ntfs és fat32 particiómat, viszont egyik meghajtó sem szerepel az fstabban? Elküldöm majd az fstabomat, ha az érintett géphez kerülök. Vagy ezek szerint nem is az fstabon múlna? Szeretném beállítani, hogy a frissen telepített ubuntu Kemény Kócsag -8.04- automatikusan csatolja, ne kelljen külön megnyomni a hely menüt. Lenne türelmetek segédkezni? Va Ui. bocs, de elfajzott bölcsész vérem eléggé lázong a cím helytelen hosszú 'o'-val történő leírásával. Nem lehetne ezt kijavítani "automatikus"-ra? :) Meg van egy másik cím is. Bocs, csak valóban zavar. Persze, az az én bajom. :D

valekSziasztok! Az én módszerem : Előszőr is mountoljátok fel a kívánt partíciókat úgy, hogy felül a menüknél kiválasztjátok a Helyek legördülő menüben a felcsatolandó partíciókat. Az asztalon megjelenik a felcsatolt partíciók ikonja. Ezeken jobb klikk Tulajdonságok menü és felül a Volume fül. Az itt látható Csatolási pont: mellet lévő feliratot (nálam /media/WinXP) és az UUID: mellett található karaktersorozatot (nálam EEA040C9A0409A4B) is jegyezzétek fel. Ezután az Alkalmazások --> Kellékek --> Terminal kiválasztásával nyissatok egy terminált és írjátok be sudo gedit /etc/fstab A megnyíló fájl utolsó sorába írjátok be UUID=EEA040C9A0409A4B /media/WinXP ntfs defaults,umask=007,gid=46 0 1 (egy sorba írjátok az egészet) (Az EEA040C9A0409A4B helyébe az UUID: mellett nálatok szereplőt, utána pedig a /media/WinXP helyére szintén a nálatok szereplőt írjátok természetesen) Ezután mentsétek le a szerkesztett fájlt és a gép újraindítása után nézzétek meg az eredményt. Remélem az lesz amire ezen a topicon vágytok. Gyuri (A http://ph.ubuntuforums.com/showthread.php?t=802699 fórumon találhatók alapján némileg egyszerűsítve.)

warpDebinstall alapból bejelöli. A noatime pedig funkcióvesztéssel jár.

VarnagySajnos van egy nagyon huje kerdesem: Szep lassan pakolgatom at a Particioim Ntfs-rol Ext3 ra es ott utkoztem problemaba h jogosultsag miatt nem hadja felcsatolni az ujj particiot, felcsatolom Terminalbol (root) de ujraindulaskor ismet el kell jatszodnom... a kerdes: hogyan lehet beallitani az automountott friss Ext3-as particiokra??? (elnezest az almasagomert de nem kaptam ertekelheto valaszt mashol)

Sajnos van egy nagyon huje kerdesem: Szep lassan pakolgatom at a Particioim Ntfs-rol Ext3 ra es ott utkoztem problemaba h jogosultsag miatt nem hadja felcsatolni az ujj particiot, felcsatolom Terminalbol (root) de ujraindulaskor ismet el kell jatszodnom... a kerdes: hogyan lehet beallitani az automountott friss Ext3-as particiokra??? (elnezest az almasagomert de nem kaptam ertekelheto valaszt mashol)

Fram3Szia! Az új partíciód csatolási pontja legyen pl. /media/ujparticio az eszköz elnevezése pedig /dev/sda6. Az /etc/fstab fájlba ezt így is beírhatod egy sudo gedit /etc/fstab kiadása után /dev/sda6 /media/ujparticio ext3 defaults,umask=007,gid=46 0 1 (az előző kifejezés egy sor) Ha az UUID számmal történő megadás tetszik jobban, amit a Hardy eredetileg használ, akkor kiadod terminálban a sudo vol_id -u /dev/sda6 utasítást, ami visszaadja az UUID számot (nálam : b42d5ee2-3bbe-4584-bd33-d34636e16b04) és ezt helyettesíted be az előző kifejezésbe a következő módon UUID=NUMBER_ID /media/ujparticio ext3 defaults,umask=007,gid=46 0 1 vagyis behelyettesítve (az én esetemben) UUID=b42d5ee2-3bbe-4584-bd33-d34636e16b04 /media/ujparticio ext3 defaults,umask=007,gid=46 0 1 Remélem érthető és nem ejtettem hibát. Gyuri

Varnagyaham olvasgattam mar a fstab szerkesztesrol csakhat... ismet hue kerdes az Umask es a gid szamait honnan kapom meg???

• warp válaszolt erre.