Sziasztok!
Laptopra, egy Windows 7 (64 bites) mellé szeretnék Ubuntu 13.04-et telepíteni. Addig sikerül eljutnom, hogy megkérdezze, hogy melyik partícióra szeretném telepíteni az OS-t. Azonban itt az a probléma tárul elém, hogy a telepítő nem látja a partíciókat, csak a lemezt látja, ami szerinte üres. Plusz még azt írja, hogy a számítógépen nem található operációs rendszer. Már pedig van egy Windows 7 a gépen.
Megjegyzés: Ha Live CD módban nyitom meg, ott a fájlkezelő látja a partíciókat. Viszont a Gparted-el sem látni.
Partíciók:
1. 100MB NTFS partíció (Elsődleges)
2. 195GB NTFS partíció (Elsődleges)
3. 97GB Nem használt partíció (Logikai)(Megjegyzés: Ide szeretném telepíteni az Ubuntut)
4. 303GB NTFS partíció (Logikai) (Megjegyzés: Ezen tárolom az adatokat)
És ezek egy MBR partíciós táblában vannak.
Az a kérdés, hogy hogyan lehetne azt megoldani, hogy lássa a telepítő a partíciókat (legfőképpen a 3. partíciót..)? Az merült fel bennem, hogy esetleg azért nem látja a partíciókat, mert MBR partíciós táblában van és nem GPT-ben. Ez lehet gond?
Az utóbbi azért merült fel bennem, mert a Gparted-nak gondja volt a partíciós táblával.
UI.: Keresgéltem, és találtam is hasonló eseteket, de valahogy nem sikerült megoldani a helyzetet.
A MEGOLDÁS:
Csak röviden a problémára kitérve, a hiba az volt, hogy amikor nem olyan rég újra húztam a gépet, a windows 7 rosszul hozta létre az MBR partíciós táblát, azaz pár GPT adat "benne maradt". A fixparts segítségével sikerült helyrehozni a hibát. (A program itt letölthető.)