Sziasztok! Először is a nick nevemről. Az első két betű a monogramom, azaz Zagyi Tamás. A többi - gondolom már ki találtátok - a software rövidítése, mivel már az elején érdekelt a programozás. Most a lényegről, 1999-től van számítógépem, 486-os DX. Már itt érdekelt, hogy hogyan működnek a programok, - igaz itt még csak Dos-ban próbálkoztam - és maga a számítógép. Majd jött a TurboPascal. Egy nagy ugrás Intel Celeron 300Mhz, - még ma is működik - Delphi 5, és így tovább. Közben a szomszéd gyerek informatikusnak tanult Pesten, hozott nekem egy ismeretlen Oprendszer telepítő lemezt - Suse Linux - volt, arra már nem emlékszem, hogy melyik verzió. Mondván, próbáld ki, nagyon jó! Egy darabig harcoltunk, nem akarta meg adni magát. Itt abba is maradt. Majd vettem egy P4-es gépet (Acorp alaplap, Celeron 2GHz), gondoltam adok még egy esélyt magamnak, hátha most meg adja magát Suse 8.1.01 live, majd Suse 9.0 (5 CD). Hát nem, ismét a Linux győzött! :( Ezek után már a Webes fejlesztés érdekelt, gondoltam, ha már úgyis ott a régi gép, miért nem használjam ki. Kel egy szerver a tesztekhez, hálózat beállításokhoz. Kapott egy ki herélt XP-t. :D Apache ok, PHP ok, kell még FTP, SMTP, POP3 szerver. Már ehhez kevés volt a gép. Nem baj, majd írok Én szervereket, meg is lett, szolgáltatás ként futott. Jött az ötlet, legyen saját honlapom. Rendben regisztráltam egy ingyenes szolgáltatóhoz, majd jött a hideg zuhany. Így a leírásban, "állítsa a fájl attribútumot 755-re, másképp nem fog működni az oldal!". Mi van? Azt hogyan kell? Melyiket kell átállítani? Na jó, kell egy Linux szerver a teszteléshez. Ismét, Suse 10.1 (5 CD), telepítés ok, Apache ok, PHP nem megy. Szóltam a szomszéd gyereknek, hogy ugyan gyere már nézd meg mi lehet a baj. Ő, nem értek ennyire a Linux-hoz, :( próbáld meg a Debian-t, a suliban is ezt használják. Jó, Debian 3.0 (6 CD), a telepítés sem sikerült, el vesztem a telepítőben, nem baj majd az újabb biztos sikerül. Debian 4.0r0 (21 CD!), hát ez sem jött össze, ismét a Linux győzött. :( Közben rá találtam az UHU Linux-ra, abból is a 1.0-ra, ez sem jött össze. Már ott tartottam, hogy nem kell nekem Linux, csak a baj van vele. Közben sikerült egy újabb gépet venem (MSI alaplap, Celeron 2.93GHz). De jó, a régebbi P4-es lesz majd az új szerver! Neki is estem a netnek, hogy keresek egy olyan Linux-ot, amit használni is tudok, bogarászva találtam is egy oldalt, ahol egy eddig számomra ismeretlen Linux-ot mutattak be. Ráadás ként a szerver verzió telepítését, beállítását és egyéb nyalánkságot is (LAMP)! Igen, Ubuntu volt, akkor a legfrissebb a 9.04-es. Ez kell nekem, felkiáltással azonnal neki is estem. Mit nekem grafikus felület, :) mindjárt a szerver verziót tettem fel, - itt még az új gépen Win volt - sikerült! Minden működik! Ezt az örömöt senki sem tudja elvenni tőlem! Na, ha ez ilyen könnyen ment, kellene még egy pár dolog. Ekkor kerestem rá az Ubuntu névre, rá is találtam erre a fórumra, elkezdtem olvasgatni. Mi van? Itt szerver verzióval is foglalkoznak? Ez kell nekem, azonnal regisztráció (4 év 35 hét, ez sem most volt)! Eleinte csak olvasgattam, szinte hihetetlen mindig olyan hibába estem bele, ami már meg volt válaszolva a fórumon, - lehet Én vagyok ilyen lassú :) - csak követni kellett az utasításokat. Nem kell mondanom, hogy közben tanultam is. Eljött az ideje a 9.10 verziónak, a frissítés nem jött össze az Én hülyeségem miatt! Nem baj, újra rakom, megy ez már nekem. Minden ok, ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne ha a gépet rá kötném az erősítőre, lehetne mp3-mat, netes rádiókat hallgatni, anélkül, hogy a másik gépet be kellene kapcsolnom. Nem ment, eljött az ideje, hogy fel tegyem az első kérdésem. Nem egészen 15 perc múlva jött az első hozzászólás! Ez igen, eddig ilyet még nem tapasztaltam. Ekkor kaptam egy olyan lökést, hogy nyugodtan fel tehetem a desktop verziót is, ha valami gond van nyugodtan fordulhatok a fórumhoz. Eleinte csak hébe-hóba használtam, nem találtam a helyem, idegen volt az egész. Egyre többször használtam, míg azon kaptam magam, hogy már csak ezt akarom használni. Most már ott tartok, hogyha egy oldalon ki zárnak minket Linux-osokat, - legyen az videó vagy egyéb ok - ki kérem magamnak, hogy mit képzelnek, meg, hogy a fejlesztőket tanfolyamra kell küldeni. Nem olyan rég be kellett lépnem a Win alá, - igen, még meg van, iskola miatt, távoli asztal, már megy az Ubuntu alól is - az Avast figyelmeztetett, hogy a regisztrációm lejárt! Na, és akkor mi van? Nem kellesz nekem! Ugyan olyan idegen volt minden, mint az Ubuntu alatt a kezdetekben. Már kipróbáltam több Disztribúciót (Bodhi, Voyager, Debian, ...) is, de mindig vissza térek a jól megszokott rendszerhez. Igen, győztem! A Linux megadta magát! Ahol csak tudom, elmondom, hogy milyen jó az Ubuntu, meg, hogy ennél szabadabb érzés nincs! Igen, sikerült már egy pár embert megtéríteni. ui.: A Suse még nem adta meg magát, de már nem félek! Le fogom győzni! :)
ZTSoft
Rögös kezdés volt :) ui.: A Suse még nem adta meg magát, de már nem félek! Le fogom győzni! :) Hajrá! Nem olyan bonyolult az. :) Amúgy én is fel szoktam háborodni, mikor weboldal írja ki, hogy sajnos még nem támogatják a Linux-ot. Hát ez meg mi? :) Ne támogassa a Firefoxot, azt még megértem. Na de az OS-t? :)
ztsoftNekem az volt eszméletlen jó érzés, mikor kvázi random helyen (új suliban) láttam nem egy Linuxos gépet. Mármint sajátot, nem az iskoláé volt (igaz azok is Linuxosok voltak). Nem sűrűn találkozik az ember fajtársakkal. :) Majd ha úgy gondolod, hogy neki mersz állni, próbálj ki egy archot. Eléggé pöcsölős, de sokat lehet belőle tanulni.
eszesAz elementary OS -t egy live pendrive kipróbálás erejéig megkóstoltam. Nem rossz, de asztali gépen inkább maradok a Fedoránál.
A neved alapján azt hittem első blikkre, hogy valami spamrobot beküldött valami reklámot, vagy esetleg álláshirdetésről lesz szó.
kopibagoly+1 Hirtelen én sem tudtam hova tenni :)
kopibagolyHogy Én spamrobot? :D Hát ja, szoktam szemetelni, általában kukába. :) Reklámok? Fujjj! Utálom őket! Esetleg állás? Ja, az jöhet, jelenleg most úgysincs. :(
ztsoftNos az elementary OS nem az Én világom, valahogy olyan "ablakos" érzésem lett tőle, - ne piszkálj bele a rendszerbe, az úgy jó, ahogy van - a tweak-et feltéve sem lett jobb. Igaz, szép, jók az effektek, de mégis. Szerintem a Linux akkor jó, ha szabadságot ad. Igaz a Unity sem erről híres, de használhatósága ezt egy kicsit feledteti. Mindegy, egy próbát megért, még ha csak a live-ig értem is.