...mert sajnos ilyen is van. Az én és a számítógép című történet még a nyolcvanas években kezdődött, hagy ne soroljam fel a C16-tól kezdődően máig. Programozni Basic-ben kezdtem, azóta ismerősöm a Visual Basic, C, a PHP, írtam játékot flash-ben és láttam már pl. MySQL utasításokat is. A gép tehát számomra elsősorban munkaeszköz, de segíteni tud a pihenésben, kikapcsolódásban is. És a gondjaim ez utóbbi téren mutatkoztak meg főként. De kezdem az elején. A Linux világával még valamikor a kétezres évek legelején találkoztam, első próbálkozásom egy SuSE 7.0 volt. Ez igazából csak egy futó kaland volt, láttam, tudtam, hogy létezik más is a Windows-on kívül, de különösebben nem fogott meg. A nagy áttörést az Ubuntu hozta meg: eléggé későn (ha lehet ilyet mondani), a 9.10-es kiadásnál hallottam róla először. Telepítettem, próbálgattam és tetszett. Viszonylag hamar átálltam rá, mint elsődleges rendszerre. A 10.04 megjelenésekor pedig szűz telepítéseel már csak egyetlen operációs rendszer került a gépemre. Éltünk együtt boldogan, bár néhány apróság már akkor előjött: elsősorban a JAVA és a jojatek.hu galibája. De legfeljebb nem ultiztam. Lelkesen frissítettem előbb a 10.10-re, majd a 11.04-re. És akkor megláttam a Unity-t. Sehogy sem akart a kezemre állni, nem értettem a koncepciót - bár azt is hozzá kell tenni, hogy eleve fenntartásokkal álltam akkor az új felülethez. Sebaj, addigra már azért beleástam magam picit a Linux világába, Virtualboxban már próbáltam, tehát mehetett élesben is a Debian. Ment is, minden rendben volt, tudtam dolgozni, filmet nézni a gépen. Aztán lett egy laptopom. Karácsonyra pedig tojt a nyuszi egy lapostévét. Laptopra kapott egy második esélyt a Unity (12.04) és tulajdonképpen nyert is. Majdnem megszoktam a kezelését és be is laktam a rendszeremet. De a bosszantó problémák kezdtek sokasodni: továbbra sem tudtam pihenésképp ultizni a jójátékponthun, illetve a laptop és lapostévé kapcsolata sem volt zökkenőmentes, mert a HDMI kábelen a kép ugyan gyönyörűségesen átment, a hang viszont csak akkor, ha úgy indítottam a gépet, hogy össze voltak dugva. A laptopon gyári telepítésű Win7 volt, e mellé került az Ubuntu, így volt alkalmam kipróbálni, hogy a Windows-on két kattintással telepítve a JAVA-t máris be tudtam mondani a piros 40-100-at, illetve ahogy bedugtam a HDMI kábelt, azonnal átváltott a hang a tévére. Ezek miatt egyre gyakrabban indítottam eleve a Windows-t, ami mára gyakorlatilag visszavette a fő oprendszer szerepét (már a GRUB-ban is első helyre van állítva). Két-három hetente indítok csak az Ubuntut, főként a frissítések telepítése miatt. Lehet szétcincálni... :)

Nem kell szétcincálni. :) Neked a Windows nyújtja azokat a szolgáltatásokat, amelyekre szükséged van, másnak meg az Ubuntu, vagy az OS X. Szerencsére nem vagyunk egyformák.

Ha megnyitod a hangerőszabályzót, akkor ott van olyan, hogy kimenet és kiválasztod a hdmi-t és már van is hang.

kloziAkkor ne ferdíts, hogy csak akkor van hang ha újraindítod a gépet. Félre ne érts engem nem zavar, hogy te windowst használsz. U.i: kb. ennyiből állna ez az egész /etc/udev/rules.d/hdmi.rules KERNEL=="card0", ACTION=="change", RUN+="/home/voloferenc/bin/hdmi.sh" hdmi.sh tartalma: #!/bin/sh status="$(cat /sys/class/drm/card0-HDMI-A-1/status)" export XAUTHORITY=/home/voloferenc/.Xauthority export DISPLAY=:0.0 if [ "${status}" = disconnected ] then xrandr --output LVDS --auto --output HDMI-0 --off && pulseaudio --start && killall volumeicon && volumeicon elif [ "${status}" = connected ] then xrandr --output LVDS --auto --output HDMI-0 --auto --same-as LVDS && pulseaudio --start && killall volumeicon && volumeicon fi Persze, nem pont ezek kellenek ubuntu alatt, de a lényeg az kb. ennyi lenne, de a "fejlesztők" nem ezzel foglalkoznak most sem...

voloferencNem ferdítek - csak rosszul emlékeztem. De a probléma lényege lejön a hozzászólásodból is. Ideírtál hatszázötven sornyi krix-kraxot, mondván, ezzel menni fog. Amott meg csak bedugom és megy. És ez csak egy sok közül. Nem írtam le az összes gondomat, mert azért még akadt. Semmi bajom amúgy az Ubuntuval, de sokáig próbálgattuk egymást és kiderült, hogy mégsem működünk együtt. Ennyi, nincs harag a részemről és senkit sem akarok megtéríteni sem erre, sem arra.

Ennyivel később: 8 év