Egyszer megkérdezték tőlem miért x-padavan. Hát az x az a Linuxra utalna, a Padavan pedig a tanuló. Amúgy ezt azért választottam mert amit akartam beállítani felhasználónévnek foglalt volt. Aztán nem volt más ötlet, így ez lett. :-) Olvasgatok itt egyesek számitástechnikai múltjáról: C64, Commodore meg mittomén még miféle relikviák. Én csak egy kalóz Windows 98-al kezdtem. Emlékszem- amikor kinyilt az első ablak az asztalon az olyan snassz volt, semmi pláne benne. No de azt eltüntetni! Ott volt az X a sarokba de nemigen tudtam mire való. (azóta már tudom :-D ). Kezdtem ismerkedni a rendszerrel de örökké (kb havonta) kicsináltam. Tudjátok, a jó tanuló örökké elrontja a gépet. Beelégeltem és beiratkoztam egy számítógép szerelő tanfolyamra. Végre megtudtam mire való a memória! Ezekután már nem hordtam a gépem a szerelőhöz. Ez volt az egyik hasznos a tanfolyamba. A másik- hasznos volt-e? Tán igen. Ott hallottam először a Linux nevet. Stabil, vírus mentesnek titulálta az oktató. Sose láttam vírusos gépet de nekem már is kellett ez a Linux. Megvettem. Kereken 20.000 ft-ért, egy komplet Suse 7.2. CD-k, könyvek. Feltelepítettem, működött, de hamar rájöttem, hogy az exe cuccok nem valók hozzá. Internetem nem volt, úgyhogy megmaradt az egész Linux talonban. Jött az internet nálam is, majd vettem egy gépet amin UHU 1.2 volt. Nagyon tetszett de a fiam reklamált, hogy nem tud játszani. Hát jött az Xp. Egy komoly Blade féle Xp. Nagyon jó volt. És akkor láttam először vírusos gépet. Elegem is lett- kigugliztam a linux szót és kiadott valami Ubuntu 7.04 találatot. Letöltés, telepítés Xp mellé- tök jó lett. (a fiamnak azt mondtam senkinek se mondja, hogy minek hívják azt a rendszert ami a Windows mellett van, mert ki fognak nevetni :-D ) Kipróbáltam sok rendszert, valahogy az opensuse mellé kötök ki mindig, majd az Ubuntuval kicserélem. Most épp Elementary OS van. Aztán majd lesz más is :-D Az ubuntu fórumon már 6 éves elmúltam (ha jól emlékszem). Voltak itt sikereim és kudarcaim (mobilnettel pláne). No meg a heljes írásommal (jól írtam? :-p ). Nem használok heljesírás javitót, voltak ebből vitáim is de aki ismer az elsiklik ezen. Csak nyugi, nem magyar az anyanyelvem, ezért a sok hiba. És akkármilyen rendszert használok az ubuntu fórumon maradok amíg meg nem szűnik vagy ki nem rúgnak. Szeretem. Ez van.
X-Padavan
6 éves elmúltam (ha jól emlékszem) http://ubuntu.hu/user/1205
a mesterLám lám- jó a memóriám :-)
a mesterTe milyen kötöszködős vagy! :-p Amúgy ott ahol azt találtad valamikor volt egy "bemutatkozó" is, ami eltűnt amikor megváltozott a weboldal kinézete. Talán emlékszik még erre valaki?
eszesIgazad van, tényleg van. Nem vettem észre. Annak idején írtam oda de most üres. De nem baj, maradhat így.
Gratulálok. Az egyik voltál az elsők közül a fórumon, akinek a nevét megjegyeztem. Nem sokkal a regisztrációm után valaki susés kérdést tett fel, és ment az ötletelés. Megoldás nemigen akart születni, amikor felléptél, írtál pár sort, és megoldódott az egész. Na mondom, aki tud az tud. Egyébként a nyelvünk ismerete miatt sincs okod szégyenkezni egy csöppet sem. Ha nem mondtad volna a múltkor, én nem jöttem volna rá magamtól. Sokan tanulhatnának tőled.
Gratulálok! Én a tanfolyammal pont fordítva vagyok, most járok. Azért még most is van mit tanulni (Word, Excel), sajnos a suliban Windows-t kell használni. :( Igaz, a tanár segítségével meg is fertőztem jó pár embert, mármint Linux-al. Mivel Ő is Linux párti. Másik. Én Magyar anyanyelvű vagyok, sajnos a helyes írással így is gondjaim vannak. Mentségemre legyen mondva, hogy vannak az ismeretségemben Nálam rosszabbak is.
Szia X-Padavan! Nagyon szépen használod a magyar nyelvet, ezt most leírom itt is. :) Mégegyszer gratula (ehhez is) ! :))
Úgy látszik, egész jó a magyar informatika-oktatás! Te is egy ilyen képzésen hallottál először a linux-ról, én is és gondolom, nem csak ketten vagyunk ezzel így. Másrészt nagyon meglepődtem, mikor olvastam, hogy nem magyar az anyanyelved (szabad tudni, hogy melyik az?), álmomban nem jutott volna eszembe! Látszik, hogy jó a memóriád, az mindig jól jön a nyelvi készséghez is... Én olaszul tanulok (meg most kint is élek), de bárcsak negyed-olyan jól (ezt most pl valószínüleg rosszul írtam le) tudnék olaszul, mint Te magyarul. Ügyes vagy!
Köszönöm mindenkinem a szép szavakat. Azt hiszem ennyi dícséret nem zúdult a fejemre amióta szobatiszta nem lettem. Tudjátok, olyankor nagyon dícsérik a babákat. :-D Egy hozzászólásban válaszolok mindenkinek (igyekszem) mert másképp sürün lenne up-olva a topikom. Nem vagyok egy számitógép guru, ha valamire jó választ adok az épp azért van mert azt tudom. Volt olyan is, hogy rosszúl, de akkor valaki rákontrázott és az is hasznos volt, mert tanultam új dolgot a rossz helyett. Ez az opensuse-ra is érvényes. Az anyanyelvem? Nagymamám nevelt, ő német- magyar- román keverék volt. Román iskolába jártam de magyarul is tudtam (oké, csak káromkodni de az már egy alap) :-D Szeretem a nyelveket és a magyart hallásra tanúltam, nem olvasásra. De most please a nyelvtudásom próbáljuk mellőzni, kicsit off és őszintén már harmadszor írok erről itt. Igaz, most nem azért, mert magyarázkodni kellett, sőt, dícséretet kaptam. Nem tanultam Word meg Excel-t, csak pentium II-es gépet szerelni meg op.rendszert telepíteni.A többi jött itt, a fórumon, a neten (gugli barát) no meg a saját hibáimból. De a legjobb oktató ez a fórum. Van itt minden, csak olvasni kell. Aztán kérdezni.
X-PadavanOtt a pont. A román és az olasz (a latin okán) rokon nyelvek, sőt sok kifejezésben hasonlítanak is. Itt kint találkoztam egy fiúval,aki Erdélyből jött Olaszországba dolgozni. (Magyarul beszélt)Ő azt mondta, hogy nagyon nehezen tanulja az olaszt, mert a magyar nyelv neki mindig bezavar (!) :-D Ja az én nagymamám is német származású volt. Sőt, pechemre a vezetéknevem is német eredetü.