Blahota István a Nyíregyházi Főiskola Matematika és Informatika Intézetének tanára tartott egy előadást egy középiskolában az Ubunturól. Az előadáshoz készült, 110 diából álló átfogó prezentáció részletesen foglalkozik az Ubuntuval kapcsolatos általános tudnivalókkal a kezdetektől, a jelenlegi helyzeten keresztül egészen a jövőre vonatkozó, mobil eszközökkel kapcsolatos tervekig. A prezentáció bárki számára szabadon elérhető és módosítható a Creative Commons CC-by-sa 3.0 licenc feltételeinek megfelelően. A prezentációk Torma László korábbi prezentációnak felhasználásával készültek. A prezentáció ide kattintva tölthető le, a LibreOffice által is használt OpenDocument Bemutató (ODP) formátumban.
Üdvözöljük az ubuntu.hu oldalán
Ismeretterjesztő prezentáció az Ubunturól
Hozzászólások (42)
A hozzászólások nem engedélyezettek ennél a cikknél
Blahota István a Nyíregyházi Főiskola Matematika és Informatika Intézetének tanára tartott egy előadást egy középiskolában az Ubunturól. Az előadáshoz készült, 110 diából álló átfogó prezentáció részletesen foglalkozik az Ubuntuval kapcsolatos általános tudnivalókkal a kezdetektől, a jelenlegi helyzeten keresztül egészen a jövőre vonatkozó, mobil eszközökkel kapcsolatos tervekig. A prezentáció bárki számára szabadon elérhető és módosítható a Creative Commons CC-by-sa 3.0 licenc feltételeinek megfelelően. A prezentációk Torma László korábbi prezentációnak felhasználásával készültek. A prezentáció ide kattintva tölthető le, a LibreOffice által is használt OpenDocument Bemutató (ODP) formátumban.
Hát a Skype-ot lehet kár volt betenni a prezentációba.
Gratulálok, nagyon szép munka. Egyébként van valami visszajelzés arról, hogy egy ilyen előadás mennyire kelti fel az érdeklődést a diákokban, akár hosszabb, akár rövidebb időre?
rapfenNálunk a DF-en az előadások elég unalmasak tudtak lenni, de a gyakorlat teljesítéséhez kellett telepíteni Linuxot, mivel otthon is kellett gyakorolni(nem volt kötelező, csak akkor, ha teljesíteni akartuk a tárgyat...:D). A tárgy 15 hetes volt, vagyis 15 héten keresztül ott volt a Linux a gépemen. Ezalatt volt módom kipróbálni általános céllal is. A döntő érv mellette az volt, hogy meghalt a vinyóm, ezért vettem egy újat. Felraktam rá a Wint és a Linuxot is. A Linux egyből felismerte a "halott" vinyómat is, ráadásul egyszer sem fagyott ki, a Win-es alkalmazások Win-en viszont többször is... Ráadásul sokkal jobbak a Linux saját driverei, mivel a Linuxra vannak optimalizálva. A gyorsaság igazából a Win mellett szólna, de ha belekalkuláljuk a kifagyásokat, rendszer újraindítások idejét és a sok ősz hajszálat, meg amikor dühömben véresre vertem a bokszzsákot, akkor már nem is ilyen egyértelmű... Mindegy is, nálam a Linux nyert...:)
Jó anyag, ha lesz alkalmam megnézzük mit szólnak hozzá ált. isk. korban... ;)
annak idején Blahota vezetett be igazán a Linux világába. Akkoriban emlékszem még SuSe-t használt.
Örülök, hogy vannak ilyen előadások, de középiskolás szemmel nem biztos, hogy annyira érdekfeszítő volt. Ha az előadás olyan száraz volt, mint a diasorozat, akkor aligha tartom valószínűnek, hogy a kis Windows-gamer porontyok vagy a keménymag alfahímjei nem aludtak el rajta. Persze ha érdekesen volt tálalva és több mindenre kitért az előadó, mint ami meg volt jelenítve, akkor még jó is lehetett - nem voltam ott.
StradusMert a Skype for linux évekkel (legalább 6-al) le van maradva a Windows-os verzióhoz képest. Mindannyian tudjuk ennek az okát, de a lényeg, hogy nem pont ezzel büszkélkednék... A prezentációnak gondolom nem része, hogy megismertesse az operációs rendszert a hallgatósággal, mindössze felhívja a figyelmet arra, hogy létezhet alternatíva a bejáratott rendszerükön a napi rutin feladatok elvégzésére. Vélhetően a professzionális desktop alkalmazások alternatívája sem véletlenül maradt ki, mivel abban is gyalázatosan áll a linux...
eszes+1 És nekem a Skype-al sincs semmi bajom. Igaz, nem is sűrűn használom sőt, leginkább nagyon ritkán, de nem volt vele problémám, amire való/kell, arra meg teljesen megfelelt. Szerencsére nekem photoshop meg autocad és hasonlók sem kellenek, azt azonban elhiszem, hogy ez fájó pont azoknak, akik használnák ezeket a progikat vagy ezek Linux-os alternatíváját, de nem lehet, mert nincs vagy akkor marad a Win, ilyen célokra.