Sziasztok. Nem vagyok aktív tag a szó szoros értelmében, hiszen nem segítek a kérdezőknek, újabban meg már nem is kérdezek, de szinte napi rendszerességgel olvasom a legfrissebb fórumtémákat és hozzászólásokat. Amit a Linuxról, a szabad szoftverekről meg az Ubunturól tudok azt itt szedtem össze ezen a fórumon, főként a kereső segítségével. 1994-ben volt egy nem sikerült próbálkozásom valami segédprogramozói tanfolyamon, ott érintettem először billentyűzetet. Pascal, DBase, Norton ezek a nevek maradtak meg... aztán később talán hat évre rá megvettem első számítógépemet. AMD Duron 1100 Mhz-es processzor dübörgött benne, és egy jó ismerős segített feltelepíteni a kalóz XP-t. Első héten háromszor újratelepítettem, onnantól már másoknak is bátran mertem Windovs-t installálni... Az Ubuntuval ha minden igaz a 8.10-es kiadásnál találkoztam egy munkatársam ajánlotta (előtte is ő mutatott egy Knoppix cd-t). Nem lett hosszan tartó kapcsolat, de maradandó élményeket hagyott és amikor visszatértem már nem ismeretlen terepet kellett felfedeznem. Jelenleg csak Arch/XFCE van a laptopomon az asszonyén meg Ubuntu 13.10 és WIN7 amit csatolt termékként fizetett ki. Az enyémről éppen a napokban töröltem az Ubi13.10-et az Arch/Gnome-ot és a Win7-et amit csak a TomTom navigáció frissítéséhez használtam (ezután megoldom a páromén). Jó ez az ubuntu.hu fórum, én ezen fejlődtem, de személyes véleményem szerint nem kell csodálkozni az újoncok által sokadjára feltett ismétlődő kérdéseken, mivel egy frissen a Linux világába becsöppenő kezdő még nem tudja elég hatékonyan használni a keresőt, ahhoz már kell egy bizonyos tapasztalat. Probléma megoldásra már kizárólag az Arch wikijét használom, de nem tudnék rajta eligazodni ha nem töltöttem volna hosszú órákat az ubuntu.hu-n. Eddig ahány embert átkonvertáltam mindenkinek az Ubuntut telepítettem fel és mind meg vannak vele elégedve. u.i így végszónak elmondhatom (most tudatosult bennem), hogy igazából az egyetlen olyan magyar nyelvű oldal az ubuntu.hu amit napi rendszerességgel látogatok. További kellemes Linuxokat minden fórum tagnak. Vadember
Vadember
Szerintem a jó kereséshez két dolog kell:megfelelő szövegértési (fogalmazási) képesség és bizonyos szintű rendszerismeret. Olvasd el egy friss téma címét és máris jó eséllyel tudod mit írhatott be a kérdező a keresőbe, hiszen valószínűleg e két dolog fedi egymást. Aztán a jó keresés következtében előállt találatok hasznossága is más lehet egy kezdő és egy gyakorlott felhasználó számára. Példa: Téma: Nem megy a fityfene Keresési találat, ami egy gyakorlott felhasználónak megfelel: Tedd fel a pritty-prutty csomagot!, vagy sudo apt-get install pritty-prutty Egy kezdőnél ugyanez: A pritty-prutty csomagot kell telepítened. (Feltételezve, hogy a „normál” Ubuntut használja:) Nyitsz egy terminált (Ctrl+Alt+T) és belemásolod
sudo apt-get install pritty-prutty
Majd entert ütsz.
Most fogja kérni a jelszavadat, add meg (a képernyőn biztonsági okokból nem fogsz látni semmilyen változást míg írod, de ne törődj vele, csak írd be), majd enter.
> egy jó ismerős segített feltelepíteni a kalóz XP-t. Első héten háromszor újratelepítettem, onnantól már másoknak is bátran mertem Windovs-t installálni... Az XP-vel én is így voltam. =) Mondjuk én picit drasztikusabban álltam a dolgokhoz. Az első nap 5x (ötször) telepítettem újra az XP-t, mert a jogosultságokkal játszottam és valahogy mindig az lett a vége, hogy nem engedett belépni a rendszer. De megtanultam, hogy a SYSTEM-nek (ha jól emlékszem a "felhasználó" nevére) minden fájlhoz hozzá kell férnie. :D Nem olvastam utána, hogy mit hogyan, jobb volt a gyakorlatban kitapasztalni ezeket. (Ráadásul akkor még net sem volt otthon)