Szia !
Nekem is ilyen kártyám van, amit több hónapja használok egy másik linux disztrón, nagyon stabilan és gyorsan működik, úgyhogy ma nekiálltam és beüzemeltem ubi alatt is.
A problémát az okozza, hogy ubi megpróbálja a wifi kártyát hozzárendelni egy "gyári" driverhez, ami nem igazán tudja kezelni azt, viszont amikor ndiswrapper elindul, aki viszont tudná kezelni, akkor ez a két driver összeakad, és ennek fagyás a vége.
Megoldás: ki kell deríteni melyik az a modul ami bekavar, és fekete listára tenni, hogy többet ne töltődjön be.
/etc/modprobe.d/blacklist
fájl végére írd hozzá:
blacklist rtl8180
blacklist r818x
Nekem ez a két gyanusítottam, és amióta feketelistán vannak nincs semmi gondom, igaz még csak fél napja tesztelem.
Ha nálad esetleg más kavar be akkor lsmod; modprobe; modprobe -r; parancsokkal lehet kideríteni, de ebbe még ne menjünk bele hátha nincs rá szükség.
A telepítéskor a winxp.inf drivert használtam, ha ez jelent valamit, nem tudom érdemes kipróbálni egy másikat mondjuk a 98-ast vagy a w2k-drivert?
Az xp driver jó. A cd-n a drivers-> WINXP könyvtárban levő összes fájlt be kell másolni egy üres könyvtárba, és valóban az .inf végűt kell megadni instaláláskor az ndisnek. /Cd-ről telepítés nem ajánlott, előtte ki kell másolni a fájlokat a vinyóra/
Még egy lépés, lehet, hogy nem fontos, de ártani nem árt, driver install után a drivert a kártyához rendelni
terminálból : lspci -v
itt betudod azonosítani a kártyádhoz tartozó számot /első oszlop/ majd
lspci -n megkapod az eszköz azonosítót XXXX:XXXX formában majd:
sudo ndiswrapper -a XXXX:XXXX drivered neve
X-ek helyére a kártya azonosító száma kell a driver neve amit: ndiswrapper -l mutat szerintem neked is net8185
Nálam az ubis ndiswrapper nem okozott gondot, látta a hálózatot, de kapcsolódni nem tudott, úgy láttam a wpa_supplicant-tal nem tud együtt működni, ezért letöröltem és forrásból telepítettem egy frisebb változatát, az util 1.9 -driver 1.42 -t ami a másik linux disztrón kifogástalanul működött. Na ez már tudott volna kapcsolódni, csak ekkor jöttek a gondok amiket te is írtál fagyás, bootolásnál a network confignál már kiakadt. A másik különbség az én és a te rendszered között, hogy én a networkmanagger-t leszedtem, ami ha jó akkor jó, de ha gondok vannak nagyon be tud kavarni, legalábbis nem úgy vannak a dolgok, ahogy én megszoktam, de szintén ne menjünk bele ebbe, ha nálad nem szükséges.
Tehát szerintem elsőre csak a blacklist-hez kéne megpróbálnod hozzáadni azt a két sort. Fontos, hogy pontosan írd az rtl8180 -nál a harmadik betű lajos betű.