Üdvözlök mindenkit! Új vagyok a fórumon, ezért nem tudom az oldal formuláit, ha esetleg rossz helyre írok nyugodtan javítsatok ki. Erről a gépről van szó: Imac g5 17' 1,8 Ghz Power Pc 1gb Ram Geforce fx5200 Tehát belefutottam egy problémába, aminek a megoldása meghaladja a képességeimet. Hozzá jutottam egy Imac G5-ös géphez, amin Osx tiger futott. Erre húztam frissítés céljából egy Lubuntu 12 ppc t. Látszólag minden rendben volt, de bootolás után felmerült pár probléma. Ami első körben feltűnt, az hogy az hang, és a vezeték nélküli hálózat nem működik. Ezeket az ubuntu fórumon talált tanácsok alapján helyre tettem. Viszont volt még egy probléma, ami kifogott rajtam. A hardver gyorsítás nem, vagy csak részlegesen működik. A kijelző felső 2/3 részével nincsen probléma, de az alsó részen sajnos nem látszik a szöveg, és a videók sem. Böngésztem a fórumokat, ott az xorg.conf módosítását javasolták. Sajnos nem értek a linux disztrókhoz, csak a legalapabb dolgokat tudom megcsinálni. Ha valaki belefutott már hasonló problémába, az kérem írjon. Minden segítséget szívesen fogadok.
IMac G5, Lubuntu: videóprobléma!
12.04-et használsz? Ha igen, akkor próbáld meg telepíteni a nvidia-173-updates csomagot. Ebben van FX5200-hoz támogatás.
@tyusEz konkrétan azt jelenti, hogy használható zárt meghajtó települ az fx5200-as kártyához? Hogy lehet ezt megcsinálni Debian7 alatt? Mert hiába akarom futtatni az nvidia oldaláról letöltött .run kiterjesztésű fájlt, a telepítés megszakad. Mindezt recovery módban, grafikus felület nélkül..
kukimukiNem oly rég egy "ezeréves" gépre kellett Kubuntu 12.04-et telepítenem, amiben FX5200-as videókari volt. Természetesen csak úgy nem akart műkődni, ezért elővettem a régi ismereteimet és a következőt tettem: - linux-header, linux-source, dkms, gcc csomagok letöltése + nVidia 173.14.09 driver - szgép újraindít, de nem jelentkeztem be, hanem a CTRL+ALT+F1 és itt terminálban jelentkeztem be - sudo service kdm stop (a biztonság kedvéért) - most telepítettem az nvidia drivert (sudo sh NVIDIA-Linux-x86-173.14.09.pkg1.run -a) - nvidia-xconfig - újraindítottam és láss csodát, működött! Hozzáteszem a KDE nem száguldozott, de voltak effektek és csillivilli, amit a kedves ügyfél kívánt. Nos, Debianon nem csináltam még ezt, de esetleg próba szerencse (egy biztonsági mentés után). Ezt nézted már: https://wiki.debian.org/NvidiaGraphicsDrivers ?
kukimukiAzt jelenti, hogy újra kell indítanod a gépet, hogy a nouveau (a nyílt nvidiás driver) kernel modul ne legyen betöltve, ami azért kell, hogy ne ütközzön a frissen feltelepített zárt nvidia driverrel.
mate_gaborKöszönöm szépen!
Köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólásokat, és persze a kevéssé konstruktívakat is. Kaptam egy leírást, ami alapján módosítottam az xorg.conf fájl tartalmát nano segítségével. Most szépen fut a rendszer!
Az alábbi leírás alapján sikerült megoldanom a problémát, viszonylag egyszerű megoldás, és kijavítja az nvidia grafikás Imac- ek videó bug- ját. 1. Töltsd le a módosított xorg.conf fájlt. http://www.mintppc.org/forums/download/file.php?id=225 2. Hozz létre egy mappát a /home/felhasználó címen a neve legyen " dev ". Ezen belül hozz létre egy almappát, a neve legyen " nv-g5 " Tehát így kell kinéznie: /home/yourname/dev/nv-g5 3. Az előzőleg letöltött fájlt, másold az nv-g5 mappába. 4. Nyisd meg a terminált, és másold be a parancsokat. A művelethez rendszergazdai jogosultság szükséges! cd ~/dev/nv-g5 tar -xzvf xserver-xorg-video-nv-patched-iMacG5_20.tar.gz su yourpassword, vagyis a jelszavad dpkg -i xserver-xorg-video-nv_2.1.17-4_powerpc.deb echo blacklist nouveau > /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau.conf nano /etc/X11/xorg.conf Ha ezekkel meg vagy, bejön a nano felülete a terminálban, oda illeszd be a következő kódót: Section "Device" Identifier "nvidia" Driver "nv" EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "enable" EndSection Ha meg vagy nyomd le a ctrl + x billenytűket egyszerre, majd az y - t, és indítsd újra a gépet. Ha mindent jól csináltál, akkor a hibás képernyő illesztő program helyett, a módosított indul majd el.