IMac G5, Lubuntu: videóprobléma!
@tyusEz konkrétan azt jelenti, hogy használható zárt meghajtó települ az fx5200-as kártyához? Hogy lehet ezt megcsinálni Debian7 alatt? Mert hiába akarom futtatni az nvidia oldaláról letöltött .run kiterjesztésű fájlt, a telepítés megszakad. Mindezt recovery módban, grafikus felület nélkül..
kukimukiNem oly rég egy "ezeréves" gépre kellett Kubuntu 12.04-et telepítenem, amiben FX5200-as videókari volt. Természetesen csak úgy nem akart műkődni, ezért elővettem a régi ismereteimet és a következőt tettem: - linux-header, linux-source, dkms, gcc csomagok letöltése + nVidia 173.14.09 driver - szgép újraindít, de nem jelentkeztem be, hanem a CTRL+ALT+F1 és itt terminálban jelentkeztem be - sudo service kdm stop (a biztonság kedvéért) - most telepítettem az nvidia drivert (sudo sh NVIDIA-Linux-x86-173.14.09.pkg1.run -a) - nvidia-xconfig - újraindítottam és láss csodát, működött! Hozzáteszem a KDE nem száguldozott, de voltak effektek és csillivilli, amit a kedves ügyfél kívánt. Nos, Debianon nem csináltam még ezt, de esetleg próba szerencse (egy biztonsági mentés után). Ezt nézted már: https://wiki.debian.org/NvidiaGraphicsDrivers ?
kukimukiAzt jelenti, hogy újra kell indítanod a gépet, hogy a nouveau (a nyílt nvidiás driver) kernel modul ne legyen betöltve, ami azért kell, hogy ne ütközzön a frissen feltelepített zárt nvidia driverrel.
mate_gaborKöszönöm szépen!
Köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólásokat, és persze a kevéssé konstruktívakat is. Kaptam egy leírást, ami alapján módosítottam az xorg.conf fájl tartalmát nano segítségével. Most szépen fut a rendszer!
Az alábbi leírás alapján sikerült megoldanom a problémát, viszonylag egyszerű megoldás, és kijavítja az nvidia grafikás Imac- ek videó bug- ját. 1. Töltsd le a módosított xorg.conf fájlt. http://www.mintppc.org/forums/download/file.php?id=225 2. Hozz létre egy mappát a /home/felhasználó címen a neve legyen " dev ". Ezen belül hozz létre egy almappát, a neve legyen " nv-g5 " Tehát így kell kinéznie: /home/yourname/dev/nv-g5 3. Az előzőleg letöltött fájlt, másold az nv-g5 mappába. 4. Nyisd meg a terminált, és másold be a parancsokat. A művelethez rendszergazdai jogosultság szükséges! cd ~/dev/nv-g5 tar -xzvf xserver-xorg-video-nv-patched-iMacG5_20.tar.gz su yourpassword, vagyis a jelszavad dpkg -i xserver-xorg-video-nv_2.1.17-4_powerpc.deb echo blacklist nouveau > /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau.conf nano /etc/X11/xorg.conf Ha ezekkel meg vagy, bejön a nano felülete a terminálban, oda illeszd be a következő kódót: Section "Device" Identifier "nvidia" Driver "nv" EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "enable" EndSection Ha meg vagy nyomd le a ctrl + x billenytűket egyszerre, majd az y - t, és indítsd újra a gépet. Ha mindent jól csináltál, akkor a hibás képernyő illesztő program helyett, a módosított indul majd el.