A feleslegesen végtelen hosszúságúnak tűnő bejegyzések és hozzászólások rontják az oldal olvashatóságát, megnehezítik az egy-egy témában való tájékozódást. Mobileszközről szörfölve a honlapon például kifejezetten kellemetlen, mire az ember át tud vergődni egy ilyenen. Éppen ezért szokott elhangzani az a kérés, hogy amennyiben egy karakteres felületen kiadott parancs és az arra kapott válasz hosszúra sikeredik, akkor azt a felhasználók valamelyik pastebinre másolják fel… Az utóbbi napokban többször is (1 és 2) sikerült összefutnom ezzel a kérdéskörrel. Az ezzel a dologgal kapcsolatos vesszőfutás talán épp ott kezdődik, hogy erre vonatkozóan semmiféle utalás nincs sem az alapszabályokban, sem a felhasználási feltételekben (én legalábbis nem találtam), így a felhasználóknak erről nem is kell tudnia. A moderálási gyakorlat ehhez igazodva jelenleg nagyon is helyesen az, hogy először felmásolják és belinkelik az ezen elvárástól eltérő tag által elhelyezett tartalmat a moderátorok, és egyben figyelmeztetik, hogy legközelebb miként járjon el. Ez azonban számukra plusz munka, az oldalt olvasó tagok számára a túl-méretes szöveg megszüntetésig nehézség, a figyelmeztetett felhasználó számára pedig kellemetlenség (már nem egyszer láttam ehhez hasonlót ilyen eset után: „Elnézést, nem tudtam, hogy így kellene. Legközelebb odafigyelek!”). Ahogy elnéztem a különböző tartalmak (Fórumtéma; Blogbejegyzés; Hír; Új hozzászólás; Válasz) beküldését lehetővé tévő ablak alatt ugyanaz a sablon-szöveg helyezkedik el: A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak. Engedélyezett HTML elemek: … A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri. Az én elképzelésem szerint talán ide volna legjobb egy plusz sort beilleszteni, hisz akkor azt minden felhasználó éppen akkor láthatná mikor az általa közzétenni kívánt tartalmat a szövegmezőben elhelyezi. Ráadásul így pontosan ott volna a felhasználó előtt, hogy hová is kell másolnia a tartalmat, azt sem kellene keresgélnie.
- Amennyiben a karakteres felületen kiadott parancs(ok)ra kapott válasz(ok) hossza meghaladja a 10 sort, úgy kérjük ezeket a tartalmakat a pastebin.com vagy a paste.ubuntu.com oldalak valamelyikén közzétenni, és itt csak az ezekre mutató linket szerepeltetni.