A feleslegesen végtelen hosszúságúnak tűnő bejegyzések és hozzászólások rontják az oldal olvashatóságát, megnehezítik az egy-egy témában való tájékozódást. Mobileszközről szörfölve a honlapon például kifejezetten kellemetlen, mire az ember át tud vergődni egy ilyenen. Éppen ezért szokott elhangzani az a kérés, hogy amennyiben egy karakteres felületen kiadott parancs és az arra kapott válasz hosszúra sikeredik, akkor azt a felhasználók valamelyik pastebinre másolják fel… Az utóbbi napokban többször is (1 és 2) sikerült összefutnom ezzel a kérdéskörrel. Az ezzel a dologgal kapcsolatos vesszőfutás talán épp ott kezdődik, hogy erre vonatkozóan semmiféle utalás nincs sem az alapszabályokban, sem a felhasználási feltételekben (én legalábbis nem találtam), így a felhasználóknak erről nem is kell tudnia. A moderálási gyakorlat ehhez igazodva jelenleg nagyon is helyesen az, hogy először felmásolják és belinkelik az ezen elvárástól eltérő tag által elhelyezett tartalmat a moderátorok, és egyben figyelmeztetik, hogy legközelebb miként járjon el. Ez azonban számukra plusz munka, az oldalt olvasó tagok számára a túl-méretes szöveg megszüntetésig nehézség, a figyelmeztetett felhasználó számára pedig kellemetlenség (már nem egyszer láttam ehhez hasonlót ilyen eset után: „Elnézést, nem tudtam, hogy így kellene. Legközelebb odafigyelek!”). Ahogy elnéztem a különböző tartalmak (Fórumtéma; Blogbejegyzés; Hír; Új hozzászólás; Válasz) beküldését lehetővé tévő ablak alatt ugyanaz a sablon-szöveg helyezkedik el: A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak. Engedélyezett HTML elemek: … A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri. Az én elképzelésem szerint talán ide volna legjobb egy plusz sort beilleszteni, hisz akkor azt minden felhasználó éppen akkor láthatná mikor az általa közzétenni kívánt tartalmat a szövegmezőben elhelyezi. Ráadásul így pontosan ott volna a felhasználó előtt, hogy hová is kell másolnia a tartalmat, azt sem kellene keresgélnie.

• Amennyiben a karakteres felületen kiadott parancs(ok)ra kapott válasz(ok) hossza meghaladja a 10 sort, úgy kérjük ezeket a tartalmakat a pastebin.com vagy a paste.ubuntu.com oldalak valamelyikén közzétenni, és itt csak az ezekre mutató linket szerepeltetni.
Nektek mi erről a véleményetek?

Támogatom a kezdeményezést. Amikor megnyitok egy témát és látok egy dmesg-et, nagyon meg kell erőltetnem magamat, hogy ne zárjam be rögtön.

lev258Persze, mert még a tail-t sem javasoljátok utána. :-) De egy nagy +1 neked és csuhas32-nek is.

Szerintem kitűnő ötlet! Persze, gondolom, a kérdés igazából a modiknak, meg az oldal szerkesztőinek, karbantartóinak szól...

Szerintem semmi akadálya nincs. (Módosítani csak a szerkesztők tudják.) De! Haszna gyakorlatilag semmi. A felhasználók legtöbbje még egyszer sem olvassa/olvasta el az emlegetett oldalon leírtakat. Rendszeresen van blogban kérdésfeltevés, pedig le van írva, hogy melyik mire való. Néhány éve felcseréltük a sorrendet, hogy ne a blog legyen az első, hátha így nem arra "nyomnak" a felhasználók. Eredmény: semmi! Pont ugyanúgy megtalálják a "Blog" gombot, mikor problémájuk van. Valóban munka van vele, és a "hibázó" is szokott szabadkozni, hogy nem tudta, de akit egyszer figyelmeztettünk, az legközelebb már figyel erre. Vezetek egy listát a(z általam) figyelmeztett felhasználókról, még egyszer sem fordult elő, hogy visszaesővel találkozzak (abban az esetben töröltem volna a kérdéses hozzászólást figyelmeztetés nélkül).

Htibi(Tegyétek a blog indítási lehetőséget máshová, ha lehet.)

HtibiAnnyira én sem vagyok botor, hogy azt állítsam, többé nem fordulna ilyen elő, azonban éppen a tapasztalható nagymértékű együttműködési hajlandóságból (többször előfordult már, hogy csupán a jelzésem hatására a fórumtárs átszerkesztette a témaindítóját, hozzászólását) arra következtettem, hogy ha egy kicsit tájékoztatva lennének ebben az ügyben a felhasználók, ha jobban a kezükre állna a dolog, akkor talán még többen volnának olyanok, akiket figyelmeztetni sem kellene. Igen, vannak tévesen blogbejegyzésként beküldött témák, melyek a fórumtéma kategóriába tartoznak és számszerűleg alátámasztva nem tudom bizonyítani neked, hogy ez a szám kevesebb annál, mintha a blogbejegyzés volna felül. Én mégis azt mondom, helyes döntés volt a fórumtémát felül szerepeltetni, mert úgy tanultam, hogy igenis az ember nagyobb százalékban kattint arra, ami az oldal tetején helyezkedik el. A tévesen blogbejegyzésként beküldött témák száma nem szűnt meg, de azt valószínűsítem, hogy kevesebb a száz beküldött tartalomra vonatkoztatott aránya, mintha a blogbejegyzés a „Tartalom beküldése” oldalon felül szerepelne. Ugyanígy a pastebinre való tartalmak se kerülnének ezzel egycsapásra mind egy szálig oda, biztos találkozhatnál ezek után is a témaindítókban, hozzászólásokban végtelennek tetsző parancskimenetekkel, de talán kevesebbel. Illetve még valami: Akkor már egyetlen felhasználó sem állíthatná, hogy olyat kérnek számon rajta, amit ő nem tudhatott, hiszen ez ott volna a szövegdoboz alján, amikor a közlendőjét abban elhelyezi. Ha ezek után egy moderátor nem szól egy szót sem, simán áthelyezi a kifogásolt tartalmat a pastebinek valamelyikére, és csak a rámutató linket biggyeszti be az adott tartalomba, vagy ha esetleg beelégel és kitörli ezt a kifogásolható tartalmat, akkor nem kell magyarázkodnia, olyat ami valamilyen jól látható formában meg van követelve, azt számon lehet kérni. Szó nem érheti a ház elejét, én igyekeztem érvelve megvédeni a mundér becsületét! :-)

csuhas32Szerintem semmi akadálya nincs. Nem kell magyarázni, értettem én elsőre is, csak kiegészítettem a tapasztalataimmal, meg az általam ismert tényekkel.

HtibiAzt mondták a folyosói pletykák, idén megújul az oldal. Tudsz róla valamit? (Majd ott már ki lesz javítva. :-) )

Htibi„Szerintem semmi akadálya nincs.” Olvastam, csak azt is tanultam egyszer, hogy ha bármilyen számunkra kedvező mondanivaló mögé odabiggyesztenek, egy „de” szócskát, azzal gyakorlatilag az egész addigit áthúzzák és az igazi tartalmi rész csak ezután következik. Itt meg éppen egy szép nagy „De!” volt utána. Jobb félni, mint megijedni! :-D

rapfenAz ügyvédem szokta javasolni, de a jelen esküdtszék megvétózta.

Nem egészen ez a téma, de a felvetésem a következők behelyettesítése, Fórumtéma -> Kérdések és válaszok (vs. Kérdezz, válaszolunk) Blogbejegyzés -> Hasznos leírások (vs. Megoldások) Hír -> Hírek és akkor a tiedre: Noteszek: a pastebin.com vagy a paste.ubuntu.com; ide másold a 10 sornál hosszabb terminal kimeneteid, majd csak a linket oszd meg a válaszodban (különben törölve lesz).

KimariteSzerintem nincs különösebb gond az eredeti meghatározásokkal. „...ide másold a 10 sornál hosszabb terminal kimeneteid...” Akkor mi a helyzet a .conf fájlokkal és a logfájlokkal, forráslistával, stb. Ha a gedittel nyitom akkor belefér? :-D

rapfenNézd, hagyok nektek is kitalálni valót. Ily' rendes vagyok. :) (csak egy gondolatot ültettem volna el - Itt a tavasz és a fű kinő. ... de nem sokat segít a jó idő?) Szerinted .. . Akkor miről megy a vita épp? :)

KimariteSemmilyen vita nincs. (A harmincezer-valahány felhasználó szerencséjére nem te fogalmazod az oldal szövegeit.)

Az hogy ezt megírtam már egy moderátornak, de mégsem történt semmi. Pedig ha le lenne írva, nem kellene ok nélkül fejfájást okozni egy kezdő fórumozónak.

CsabeeEltévedt a galamb. Vagy összefészkelt valami szabadelvű vadgalambbal, és családot alapított. A munkát meg nem végezte el. :-)

CsabeeEddig nem történt semmi. Még lehet, hogy egyszer fog. A magadét megtetted, a többit bízd a sorsra! :-)