Egy nagyon komoly hiba lépett fel nálam a napokban, most álltam át 13.04-es Kubunturól 14.04 verzióra. Adataim, személyes dolgaimat külső merevlemezre másolom az újratelepítés idejére. Itt vettem észre, sajnos későn, hogy a kimentett adatok mérete és az almappák száma nem stimmel az eredeti forrással!!!!!!! A másolás alatt vagy végén hibát nem jelzett az OS!!!!!!! Azt hittem adatkábel hiba vagy hasonló, ezért megismételtem a másolást gépen belül, egyik ext 3 lemezről a másikra. Újra produálta!! 126gb adatról van szó, 16800 fájlról, 1028 almappában. Mikor a másolást befejezte 3gb adatnak veszett nyoma közel 80 almappával együtt!!!!!!!! Ez történt a notebookomon, aztán az asztali gépemnél is rápróbáltam és ismét eltéréseket tapasztalatam. Próbáltam dolphin-al és Krusaderrel másolni, mindkét esetben előfordult a hiba. Vagy másolás közben, és tényleg kevesebb adat került át, vagy csak rosszúl számolja össze a fájlokat. Tekintettel az állomány méretére, nincs lehetőségem ellenőrizni, hogy mely mappákban történt tényleges adatvesztés. Próbálkozom kisebb mappák átmásolásával, hátha előjön. Ezenkívül több furcsa dolgot vettem észre. Másolás közben szokatlanul nagy a CPU terhelése, korábban is 25-30% húzta a processzort a másolás, de most a 60% sem ritka sőt... Random időközönként a rendszer kifagy akár egy egész percre, majd magához tér. Ez előszőr a tálcán elhelyezett processzorfigyelőn mutatkozik meg, a CPU terhelés egyre nő, aztán a rendszer kifagy. A feladatkezelőben semmilyen folyamatnál nem jelez nagy CPU terhelést, csak azt lehet látni, hogy valamelyik magot 100%ra húzza, néha több magot is. A gyanúmat a fájlkezelőnél megjelent "inaktív lemez" jelző keltette fel, mikor magához tér a gép ez eltűnik. A fagyás annyit tesz hogy minden megmerevedik a képernyőn de bármire klikkelek, azt később végrehajtja mikor magához tér. Swap van, 8gb és ugyanennyi ram. A hibák azért érdekesek mert két teljesen különálló hardverkörnyezetben is tapasztalaom, két külön számítógépen. A laptop egy ASUS k53sc + nvidia 520 (optimus) az asztali gép: XFX alaplap nforce 780, 8gb kingston ram, q9300 cpu. nvidia 550 gtx ti videókártya. Annyi észrevétellel még kiegészíteném, hogy mióta a laptopon kikapcsoltam az Nvidia zárt driverét, azóta az i3 ba épített intel videókártyával a laptop nem produkálja a fagyásokat. De nem mernék mérget vennei rá hogy a nagy gépen szintén az nvidia driver a hiba okozója. Meg oda mindenképp szükségem van az nvidia driverére. A vélemények érdekelnek, de mindkét rendszert visszacserélem egy korábbi verzióra, mivel a másolási hiba végleg kiverta a biztosítékot, még esélyt sem adok ennek a 14.04-nek a továbbiakaban. ( a telepítést pendrive-ról végeztem és két különböző forrásból származnak, nem hibás a telepítő, ellenőrizve) Nagyot csalódtam mostanában úgy a Linuxokban, egyre kevésbé megbízhatóak az új kiadások. Kb 6-7 éve használok linuxot de ez volt idáig a legnagyobb csalódás. Sokmindent elnézek és megheggesztek rajta ha kell, de másolni azért tudjon... Bocs ha hosszú lett.
Kubuntu 14.04, veszélyes másolási hiba!
"A vélemények érdekelnek" "Bocs ha hosszú lett." Röviden: PEBKAC.
"csak azt lehet látni, hogy valamelyik magot 100%ra húzza" top
a mesterA top parancsal is ellenőriztem, nincs egyetlen alkalmazásnál sem kimagasló CPU terhelés! Addig a pontig biztos amíg frissül a kép, a fagyás alatt viszont a monitorozás is megáll. Így utólag nem lehet megmondani mi a fenét csinál.
PyroMasterakkor marad a logok nézegetése, és lemezhibák felfedezése
Hát, én az NVIDIA nForce-t olvasván már semmin nem lepődök meg. Eszembe juttatja a hibásan letöltő hálózati vezérlőiket. Szerintem azóta kell ellenőrző összegekkel bajlódni. :D
"Tekintettel az állomány méretére, nincs lehetőségem ellenőrizni, hogy mely mappákban történt tényleges adatvesztés." Miért ne lenne? De nem súgok, mert csak linukszos megoldásom lenne, az meg ugye szar.
a mesterOké, legyen az én hibám! Kérlek mond mit rontok el, mikor egyik panelről a másikra húzom a fájljaimat, és elvárom hogy a másolás befejeztével a lemásolt adatállomány egyezzen? Szólj ha valamit rosszúl csinálok... Vagy lehet ott rontom el, hogy mappák kijelölése, jobb klikk, tulajdonságok?
Rakd fel az mc-t. Miután csatoltad a lemezt, jelentkezz ki, és válts át egy konzolra. (ctrl+alt+F1) Másold át mc-vel. Hátha így mindenféle desktop nélkül nincs hiba.
Vajon minden átmásolandóhoz van megfelelő jogosultságod? Lemezt ellenőrizted? df -i, df -h stimmel mind az eredeti, mind a másolásra használt lemezen/partíción? A leválasztás is rendben történik másolás után?
PyroMasterAdott esetben igen, hiába várod el az egyezést, ha egyes beállított jogosultságok meggátolják az adatolvasást. Próbálkozz egy sudo cp -a innen oda paranccsal.
a mesterA linux nem szar. Ezt én sose mondanám! Ha így lenne, nem használnám ennyi éven át. Persze van lehetőség az ellenőrzésre. De mivel a korábbi kiadásokban nem tapasztaltam ilyen hibákat, úgy gondolom, jogosan elvárható lenne, ha másolok akkor az másolás legyen. És nem szeretném bitről bitre egyeztetni, hogy vajon sikerült e a másolás. Időközben a nagygépre visszakerült a 13.04. Tádám, tud másoln! Pedig egy szar nforce lapon fut.
hallgatMegcsináltam amit javasoltál, itt is eltérések vannak a mappák méretében de minden megvan, nem hiányzik semmi! Még sosem használtam ezt a két paneles progit de nagyon tetszik :) Jelenleg ezzel mentem az adataim.
lev258Csak a saját mappámban lévő dokumentumok képek videok mappa, de a biztonság kedvéért még beállítottam a jogosultságokat. Mindenhez van hozzáférésem, mint ahogy korábban is. A leválasztásra nagyon odafigyelek, sokszor észrevettem, hogy a másolás után még sokáig villog a külső vinyó állapotjelzője. Mindíg menüből leválasztom az eszközöket.