Egy nagyon komoly hiba lépett fel nálam a napokban, most álltam át 13.04-es Kubunturól 14.04 verzióra. Adataim, személyes dolgaimat külső merevlemezre másolom az újratelepítés idejére. Itt vettem észre, sajnos későn, hogy a kimentett adatok mérete és az almappák száma nem stimmel az eredeti forrással!!!!!!! A másolás alatt vagy végén hibát nem jelzett az OS!!!!!!! Azt hittem adatkábel hiba vagy hasonló, ezért megismételtem a másolást gépen belül, egyik ext 3 lemezről a másikra. Újra produálta!! 126gb adatról van szó, 16800 fájlról, 1028 almappában. Mikor a másolást befejezte 3gb adatnak veszett nyoma közel 80 almappával együtt!!!!!!!! Ez történt a notebookomon, aztán az asztali gépemnél is rápróbáltam és ismét eltéréseket tapasztalatam. Próbáltam dolphin-al és Krusaderrel másolni, mindkét esetben előfordult a hiba. Vagy másolás közben, és tényleg kevesebb adat került át, vagy csak rosszúl számolja össze a fájlokat. Tekintettel az állomány méretére, nincs lehetőségem ellenőrizni, hogy mely mappákban történt tényleges adatvesztés. Próbálkozom kisebb mappák átmásolásával, hátha előjön. Ezenkívül több furcsa dolgot vettem észre. Másolás közben szokatlanul nagy a CPU terhelése, korábban is 25-30% húzta a processzort a másolás, de most a 60% sem ritka sőt... Random időközönként a rendszer kifagy akár egy egész percre, majd magához tér. Ez előszőr a tálcán elhelyezett processzorfigyelőn mutatkozik meg, a CPU terhelés egyre nő, aztán a rendszer kifagy. A feladatkezelőben semmilyen folyamatnál nem jelez nagy CPU terhelést, csak azt lehet látni, hogy valamelyik magot 100%ra húzza, néha több magot is. A gyanúmat a fájlkezelőnél megjelent "inaktív lemez" jelző keltette fel, mikor magához tér a gép ez eltűnik. A fagyás annyit tesz hogy minden megmerevedik a képernyőn de bármire klikkelek, azt később végrehajtja mikor magához tér. Swap van, 8gb és ugyanennyi ram. A hibák azért érdekesek mert két teljesen különálló hardverkörnyezetben is tapasztalaom, két külön számítógépen. A laptop egy ASUS k53sc + nvidia 520 (optimus) az asztali gép: XFX alaplap nforce 780, 8gb kingston ram, q9300 cpu. nvidia 550 gtx ti videókártya. Annyi észrevétellel még kiegészíteném, hogy mióta a laptopon kikapcsoltam az Nvidia zárt driverét, azóta az i3 ba épített intel videókártyával a laptop nem produkálja a fagyásokat. De nem mernék mérget vennei rá hogy a nagy gépen szintén az nvidia driver a hiba okozója. Meg oda mindenképp szükségem van az nvidia driverére. A vélemények érdekelnek, de mindkét rendszert visszacserélem egy korábbi verzióra, mivel a másolási hiba végleg kiverta a biztosítékot, még esélyt sem adok ennek a 14.04-nek a továbbiakaban. ( a telepítést pendrive-ról végeztem és két különböző forrásból származnak, nem hibás a telepítő, ellenőrizve) Nagyot csalódtam mostanában úgy a Linuxokban, egyre kevésbé megbízhatóak az új kiadások. Kb 6-7 éve használok linuxot de ez volt idáig a legnagyobb csalódás. Sokmindent elnézek és megheggesztek rajta ha kell, de másolni azért tudjon... Bocs ha hosszú lett.

"csak azt lehet látni, hogy valamelyik magot 100%ra húzza" top

a mesterA top parancsal is ellenőriztem, nincs egyetlen alkalmazásnál sem kimagasló CPU terhelés! Addig a pontig biztos amíg frissül a kép, a fagyás alatt viszont a monitorozás is megáll. Így utólag nem lehet megmondani mi a fenét csinál.

Hát, én az NVIDIA nForce-t olvasván már semmin nem lepődök meg. Eszembe juttatja a hibásan letöltő hálózati vezérlőiket. Szerintem azóta kell ellenőrző összegekkel bajlódni. :D

"Tekintettel az állomány méretére, nincs lehetőségem ellenőrizni, hogy mely mappákban történt tényleges adatvesztés." Miért ne lenne? De nem súgok, mert csak linukszos megoldásom lenne, az meg ugye szar.

kzprog"Tekintettel az állomány méretére, nincs lehetőségem ellenőrizni, hogy mely mappákban történt tényleges adatvesztés."

a mesterOké, legyen az én hibám! Kérlek mond mit rontok el, mikor egyik panelről a másikra húzom a fájljaimat, és elvárom hogy a másolás befejeztével a lemásolt adatállomány egyezzen? Szólj ha valamit rosszúl csinálok... Vagy lehet ott rontom el, hogy mappák kijelölése, jobb klikk, tulajdonságok?

Rakd fel az mc-t. Miután csatoltad a lemezt, jelentkezz ki, és válts át egy konzolra. (ctrl+alt+F1) Másold át mc-vel. Hátha így mindenféle desktop nélkül nincs hiba.

Vajon minden átmásolandóhoz van megfelelő jogosultságod? Lemezt ellenőrizted? df -i, df -h stimmel mind az eredeti, mind a másolásra használt lemezen/partíción? A leválasztás is rendben történik másolás után?

PyroMasterAdott esetben igen, hiába várod el az egyezést, ha egyes beállított jogosultságok meggátolják az adatolvasást. Próbálkozz egy sudo cp -a innen oda paranccsal.

a mesterA linux nem szar. Ezt én sose mondanám! Ha így lenne, nem használnám ennyi éven át. Persze van lehetőség az ellenőrzésre. De mivel a korábbi kiadásokban nem tapasztaltam ilyen hibákat, úgy gondolom, jogosan elvárható lenne, ha másolok akkor az másolás legyen. És nem szeretném bitről bitre egyeztetni, hogy vajon sikerült e a másolás. Időközben a nagygépre visszakerült a 13.04. Tádám, tud másoln! Pedig egy szar nforce lapon fut.

hallgatMegcsináltam amit javasoltál, itt is eltérések vannak a mappák méretében de minden megvan, nem hiányzik semmi! Még sosem használtam ezt a két paneles progit de nagyon tetszik :) Jelenleg ezzel mentem az adataim.

lev258Csak a saját mappámban lévő dokumentumok képek videok mappa, de a biztonság kedvéért még beállítottam a jogosultságokat. Mindenhez van hozzáférésem, mint ahogy korábban is. A leválasztásra nagyon odafigyelek, sokszor észrevettem, hogy a másolás után még sokáig villog a külső vinyó állapotjelzője. Mindíg menüből leválasztom az eszközöket.

Ennyivel később: 8 év