Az olvasható a Letöltés oldalon, hogy a 32 bites változat "A legtöbb PC-n és notebookon működik. Válassza ezt, ha bizonytalan!" Ez valamikor igaz is volt, de az UEFI-s/GPT-s gépekre már nem az, és az újabb laptopok már szinte mind olyanok. Jó lenne frissíteni a tájékoztatást, valahogy így: 64 bites változat UEFI-s/GPT-s géphez (a Windows 8-cal kapható laptopok tipikusan ilyenek) ezt töltse le. [Innentől folytatódhatna az eredeti szöveg.] 32 bites változat A legtöbb régi PC-n és notebookon működik. Válassza ezt, ha olyan gépe van, amelyet nem Windows 8-cal vett.

Valahol értem az elgondolást és egyet is értenék, de: -jelenleg még kaphatóak új gépek Windows 7-tel, több gyártó is ezt részesíti előnyben (állítólag jövő évben fogják beszüntetni emiatt) -úgy tudom, dolgoznak a 32 bites UEFI támogatáson, már csak idő kérdése

Szerintem jó meglátás, bár én a Win 8-at kihagynám belőle, főleg a 32 bites részből. Vehetek én UEFI-s gépet teljesen üresen, Free DOS-szal, vagy mondjuk Hottentotta Linuxszal előtelepítve, ezen esetek egyikében sem Windows 8-cal vettem a gépet, mégsem a 32 bites változat kell nekem.

csuhas32Én azért venném mégis bele, mert szerintem többen vannak azok, akik felismerik a Windows 8-at, mint akik meg tudják különböztetni az UEFI-t a BIOS-tól.

ariszloÉn értem, de ha nincs a gépen Win 8, akkor nincs mit felismerni. Azon géphez kell jelenleg a 64 bites telepítő, melyek UEFI-sek/GPT-sek. Vannak olyan gépek, melyek UEFI-sek/GPT-sek, de nem Windows 8 fut rajtuk, nem azzal lettek véve. Ha én mint teljesen tudatlan felhasználó veszek egy UEFI-s/GPT-s gépet, amin nincs semmi/Free DOS van/ Hottentotta Linux van, hazaviszem és a weboldalra kattintva ezt látom: „32 bites változat … Válassza ezt, ha olyan gépe van, amelyet nem Windows 8-cal vett.”, akkor joggal gondolom ezen definíció alapján, hogy ez kell nekem, hiszen én a gépemet nem Windows 8-cal vettem, ilyen nincs rajta. Letöltöm a 32 bites változatot, kiírom, és nem megy. A Windows 8-cal vásárolt gépek halmaza nem fedi le az UEFI-s/GPT-s gépek halmazát, kisebb nála. A remek javaslatodat én így egészíteném ki a magam részéről: 32 bites változat A legtöbb régi PC-n és notebookon (hagyományos BIOS-szal rendelkező számítógépen) működik. Válassza ezt, ha olyan gépe van, amelyet kissé régebben vásárolt.

csuhas32„...amelyet kissé régebben vásárolt” Merengés: Ez a mai technikai fejlődés mellett hány hetet takar? :-D

rapfenMár pár éve elég jól átvették az UEFI-vel szerelt alaplapok/notebookok a hagyományos BIOS-szal szereltek helyét. Ma már nem is hiszem, hogy mostanában gyártott ilyen eszközt találni lehetne utóbbival. De most azon kívül, hogy egyébként inkább a Windows tudja kihasználni jobban a képességeit, a rendszerindítás folyamatának megváltozása már önmagában elég nagy előny. Szóval habár a legtöbb UEFI tartalmaz még CSM-t akár felemás felállással is, ezért jó lehet a sima 32 bites Ubuntut, érdemes lehet azt a 64 bites verziót erőltetni inkább. A technikai fejlődés az kicsit más tészta, ma már inkább azt látni, hogy igen belassultak a hardveres fejlesztések az 1-2 évtizeddel látott rohamhoz képest. Most már inkább a szoftveres részen kezd lenni a hangsúly, aminek persze legalább akkora szerepe van mint a hardvernek amin fut. Minden héten kapom is a leveleket a SourceForge-tól, hogy így a többszálúsítás, úgy a többszálúsítás. És igen, én felkészítettem a programomat az új Multicore Era-ra, hogy rohadjanak már meg a Parallel Newsletterükkel együtt. :D

KendekHát még amilyen szépen csomagolják a vírusokat a Windowsos csomagok mellé...

rapfenBár nem erre céloztál, de például használtan vehetek én akár ma is egy múzeumi darabot, úgyhogy a javaslatomban a vásárolt-at ezennel a került forgalomba kifejezésre javítom.

csuhas32"Ha én mint teljesen tudatlan felhasználó veszek egy UEFI-s/GPT-s gépet, amin nincs semmi/Free DOS van/ Hottentotta Linux van..." Ennek azért elég kicsi a valószínűsége. A FreeDOS tudtommal csak kompatibilitási módban fut UEFI-s gépen, úgy meg olyan, mintha BIOS-os gépen futna. Abban igazad van, hogy a 32 bitesnél fölösleges szóba hozni a Windows 8-at.

csuhas32Szerintem nem kell se vásárolt, se forgalomba került, elég annyi, hogy régi (esetleg még, hogy kevés benne a RAM).

Ennyivel később: 8 év