archwayIgen, én követtem el ezt a bűnt :-) A gnome-nak van egy olyan előnye, hogy akár fizetős programokat is írhatnak rá így például a cedega gtk-s meg a vmware is. Ezek most példák voltak. A KDE-nek a qt keretrendszere nemes egyszerűséggel jobb mint a Gnome GTK-ja. A rá írt alapprogramok nagy része pedig jobban használható vagy nagyobb tudású mint a Gnomos társai. Vegyük alapül a Quanta plus-t ami egyszerüen etalon a maga kategoriájában és a Bluefish és társai a közelébe nem érnek.
Kedvenc részem az msn. Nos itt a sokak által utált Kopetet tudom szembe állítani az emesene vagy a pidginnel. Nos, ha ez a kettő egyesülne jobb lenne mint a kopete, de mivel külön-külön vannak így a Kopete a jobb a 3 közül. Rengeteg tapasztalatom van az msn progi téren, mert volt anno egy távkapcsolatom és így minden nap msn-n keresztül beszélgettünk plusz még a többiek... Nállam a legkényesebb téma az msn :-)
Pidginnel az a helyzet, hogy bár nagyon gyors de pl webcamerát beállitani nem lehet rajta, nem tudod rávenni, hogy kiírja a nevek melletti üzenetet és EZ NAGYON NAGY HIÁNY. Valamint nincs benne az úgynevezett "szines nevek". A Kopetének viszont CSAK ez a hiánya és rengeteg elönye van. Az emesene majd késöbb sztem nagyon jó lesz, sokat fejlődött az elmúlt 1 év alatt, de még mindig nem az igazi. Többször volt olyan, hogy kifagyott, nem csak nállam... A Fájl küldése is érdekes néha valamint a webcamera itt sincsen még. Előnye viszont hogy itt legalább van "szines név". Tehát mégegyszer, sztem ha a kettőt összevonnák akkor jobb lenne, a legjobb msn progi lenne linuxra, de így marad a Kopete vagy talán az aMSN.
Konqueror is jóval nagyobb tudású alapprogram mint a nautilus, bár a nautilussal semmi bajon sincsen.
Torrentnél meg az a helyzet, hogy a Ktorrent ezeréve létezik, van és még mindig a legjobb. Gnome alá se a Deluge se a Transmission nem nyerte el a tetszésemet. Legalábbis ha szeretnék valamit úgy letölteni hogy az ott lévő 5 GB tartalomból nekem csak 20 MB kéne akkor nem tudom velük kiválasztani hogy nekem CSAK AZ kell. (legalábbis idáig nem nagyon láttam rá lehetőséget, mindig a Ktorrent-hez kellett fordulnom. (Azureust egyszerüen utálom azt azért nem használom)
Cd/dvd pörkölésnél ugye a Nerolinuxot vagy mit sztem értelmetlen megvenni. Gnome Braseroja egész jó, de ugyancsak szerényebb képességekkel vna megáldva mint pl a KDE K3b-je ami mindent tud amit kell tudnia egy cd/DVD pörkölő proginak.
Így hirtelen ennyi, van még azért példa...de mivel NEM utálom a Gnome-t, sőőt, sokat is használom/használtam így feltétlenül megkell említenem, hogy a Gimp-nek viszont még csak részben akad pája a KDE-nél valamint itt van az Openoffice is. De összességében a KDE-s progik jobbak, maga a KDE összeszedettebb (sokaknak mondjuk ez nem tetszik). Mindkettőnek megvannak a maga elönyei, én csak azt állítom hogy a QT jobb jelenleg mint a GTK és a KDE-s alapprogik kicsivel többet tudnak. Valamint KDE már egy jó ideje lazán meglehet csinálni azt, hogy a GTK-s progik úgymond beilleszkedjenek a KDE témájába így egy egységes felületként látod az összes progit, ez Gnome alatt nehezebb vagy nem is nagyon lehet. Valamint tapasztalatom szerint KDE alatt gyorsabban indulnak és futnak a Gnomos alkalmazások mint fordítva.
De mondom, nekem mindegyik nagyon tetszik...mikor melyiket használom...