A Cinelerra egy nagyon jó progi, szépen lehet vágni vele. A képen deinterlace művelet látható. http://www.fatraktor.hu/cinelerra.png Alap kompozitálásra képes, kromatikus kulcs, rétegek egymásra hatása, stb. Aki használt már Canopust, annak nem lesz nehéz átszokni. Csak ajánlani tudom.
Kaito:
Vegas Wine alól nem megy (.Net), AE-t nem próbáltam. Ellenben a szintén high-end win-es Combustion kompozitor progi szépen teker.
Igen, az AE tényleg elég összetett és kifinomult progi (mondjuk én spec nem szeretem), de olyan speciális a felhasználási területe, hogy nem igazán fogunk találni nyílt progit a helyére. Egy átlagembernek nem mindennapi szükséglete egy ilyen kompozitor, van elég más szélesebb körnek szóló project, ami le tudja kötni a fejlesztők kapacitását. Létezenek természetesen Linux, de méginkább Irix alá írt komplett videó rendszerek, méregdrágán. Pl. Autodesk oldalán lehet csemegézni. Szerintem senki nem lepődik meg azon, hogy a nagy studiók és a filmipar szine-java Unix alapú rendszereken dolgozik, és nagyon sok esetben maguk fejlesztik az eszközeiket. Ezeket csak nagy ritkán adják el, akkor is drágán, és az aktuálisnál sokkal régebbi verziót. Lásd a Pixar multiplatformos Renderman motorja, ami ugyan már elérhető kereskedelmi forgalomban, de elég sokáig ültek rajta.