ubuntukezdoTehát felrakod a Win7-et. Elvileg csinál egy kis méretű EFI partíciót. Ubuntu telepítésénél Valami Más opció, becsatolod a kis partíciót efi partíciónak (lesz ilyen lehetőség). A többi a szokásos, a Grub (rendszerindító) meg a lemezre, nem partícióra megy. Akkor UEFI módban vagy, úgy is bootolod a telepítőket?

lev258Igen. első próbálkozás így volt: Win7 felrakás teljes SSD-re Keletkezett rajta egy kb. 100-200 Mb-os partició (ezek szerint ez az "efi") + a win7 particiója. UBI LIVE CD be, "valami más" ; WIN7 átméretezés kisebbre, + swap + / ext4 UBInak, + /home a maradéknak. Az, hogy a GRUB hova került nem tudom, mert minden más adat vinyót kihúztam a gépből. De máshova nem kerülhetett mint erre az egyetlen SSD-re. Ezek szerint azt a 100MB-ot nem csatoltam föl, ez lehetett a gond. Csak hogy, azóta párszor újra telepítettem ugyanígy az elejéről, és nem tűnt fel hogy ott lett volna ez az "efi" partició. Ma este újra csinálom.

ubuntukezdoÉrdemes Windows telepítésnél meghagyni üresen azt a részt, amit később az Ubuntunak szánsz. A Windows zsugorítása nem túl "egészséges" megoldás.

Állj! Az amd64 lemezképről írt UEFI-s telepítőeszközről (UEFI-DVD vagy UEFI pendrive) bootolsz?

lev258Pedig szépen ment a win7 a zsugorított partíción is. Igaz, évek óta nem használom , csak az Ubuntut, kivéve ha valami olyan spéci program van amihez csak win jó. (pl. számlázóprg kipróbálása) Apropo: A további telepítési próbálkozásoknál minden particiót töröltem, utána csináltam a WIN7-nek egy NTFS-t, plussz az UBINAk a szokásos 3-at. De nem csináltam azt a 100 MB-osat "efi" amit a win7 csinált magának a szűz lemezen. Tehát ezért nem létezett a későbbiekben. - lehet hogy ez a baj?

ubuntukezdoHa UEFI-s telepítőről bootolsz, az reklamál, ha nem készítesz EFI-boot partíciót. Ha „sima” telepítőről bootolsz, az végigcsinálja a telepítést, nem keresi az EFI-boot partíciót, az újraindítást követően viszont nem fog elindulni a rendszer. GPT táblád van?

ubuntukezdoIgen, ez a baj. Kell egy 100MB-os Fat32 particio is. http://www.kepfeltoltes.hu/view/150319/Screenshot_from_2015-03-19_12_16_52_www.kepfeltoltes.hu_.png

csuhas32Képességeimet kezdi meghaladni a válaszadás. - a 64 bites telepítő lemezekről telepítek. ( Ubuntu amdiso64, szóval amit innen töltöttem le.) - a BIOS-ban nem is tudok mást kiválasztani, (mivel előtte UEFI- módot választottam) mint UEFI-DVD- amiről a telepítés megy. Erre konkrétan emlékszem. - Bootoláshoz a sorrend megválasztásánál is oda van írva elé hogy UEFI-DVD. - hogy az SSD előtt ott van-e az UEFI, bootolási sorrendnél, arra most nem emlékszem. NEM REKLAMÁLT eddig a win7 hogy nem készítettem neki EFI partíciót. Akkor feltűnt volna, és akkor nem írtam volna ide hogy gondom van. .. csak halkan merem megkérdezni ( illetve valami halványabb betűvel kellett volna írnom) hogy mi az a GPT tábla?

malakhKöszi, akkor ma este újra partíciótörlés, + ezzel az "efi" -vel kiegészítve újra particionálok. Hátha sikerül.

ubuntukezdoGPT tábla esetén UEFI-s Ubu telepítőről kell bootolni és a sikeres telepítéshez kell a boot-efi partíció. Tudtommal a sudo parted -l megmondja, mi a helyzet táblaügyileg.

ubuntukezdoA GPT-s partíciós tábla a DOS-típusú tábla utódja. A régi ugyanis csak 2 TB-ig tud lemezt kezelni, nincs több hely benne. Az fdisk -l parancs "hibát" ad a GPT táblák láttán, ebből tudhatod, hogy a tiéd ilyen. Ekkor a parted -l parancs a tiéd.

Nálam így ment -Az iso -k ból EFI telepítők létrehozása pendrive (ok) -on Linux: Én a dd parancsot használtam (előtte fdisk -kel csekkolj, nehogy kinyírd az adataidat) Windows: EFI partició létrehozása a pendrive teljes terjedelmén. Formázás FAT -re A Win 7 iso -t mount -old fel . és MC cagy cp parancs segítségével másold az iso tartalmát(és nem az iso file -t) a pendrive -ra. Kis segítség: http://unix.stackexchange.com/questions/28107/create-a-bootable-uef-grub-usb-for-ubuntu-windows-7-install A merevlemezen: -Esetleg rajta lévő személyes adatok lementése (Nem hiszem, hogy lenne) -GPT particiós tábla létrehozása -Boot az Ubuntu installerrel UEFI módban - particiók: FAT 16 partició 200 MB csatolás: /boot/efi btrfs partició tetszőleges(Nekem 45GB) csatolás: / swap (elhagyható) -install ok, reboot a Windows installerrel UEFI módban Hagyom, hogy a Windows létrehozza a MS reserved particiót, mikor megadom a Win rendszerparticiót aztán install ok, reboot. bemegyek az UEFI boot választóba és ott ki tudod választani az Ubuntu boot entry -jét Ubuntu boot és grub telepítés és update grub. Nálam Debian jessie (Ez hasonlít legjobban az Ubuntura a nálam fent lévő rendszerek közül) alatt grub-install /dev/sda && update-grub

ubuntukezdoNa nem sikerült. Valami német ubuntus oldalon éjszaka olvastam hogy a Gigabyt UEFI DUAL BIOS is bugos, és állítólag az UBUNTU 14.04.2. verzió is, és a kettő együtt okozza azt hogy "buherálni" kell dual boot esetén. Gondolom majd csak lesz frissítés és hibajavítás. Akkor majd egy üres SSD be, és újra próbálkozok. Végül csak az UBUNTUt raktam a gépre. Úgyis csak ezt használom 99%-ban. Bekapcsolás után 5 mp-en belül előttem az asztal. (Nem jó ez így, a régi gép mellett volt időm kimenni a konyhába és behozni egy pohár bort mire felállt a rendszer.)

Ennyivel később: 4 hónap

MEGOLDVA (kicsit másképpen) Mivel az Ubuntu már régen a gépen van és nem akartam véletlenül sem megbabrálni, a következő megoldást választottam: -Minden vinyó csatlakozó lehúzva. -a VINDÓZ részére korábban berakott SSD maradt csak bent, - vin telepítés erre az egy vinyóra. Ezt követően a gép indulásakor "DEL" vagy más gépeken esetleg F2 stb... belépve a BIOS-ba beállítható hogy melyik SSD-ről bootoljon a gép. Mivel alig-alig használok mást mint az UBUNTU, így ez sokkal gyorsabban indul (nem vár a GRUB-ban a választásra) ha pedig néha kell a vin, akkor se sokkal több idő a BIOS-ban átállni.

Ennyivel később: 7 év