Sziasztok! Segitseg!! Adott egy toshiba satellite noti, amin egy nagyon beteg win8 volt. A gazdàja megkért, hogy telepitsek rà egy ubuntut. (14.10amd64) A problémäm a következö: Feltelepült az Ubi, ugy h kikapcsoltam a biosban a secure bootot. A telepites soran lètrehoztam egy efi particiot (kb500MB) Az ubuntut ext4-re raktam (kb 490 GB) swap 4GB 1+1Mb szabad hely itt indul a problema: Lassu a boot mint àllat. 5 perc is beletelik amire betölt a rendszer. A rendszer maga egèsz stabil és gyors. probaltam kikapcsolni az uefit, atallitani hagyomanyosra, ekkor hibàt dob a grub. Ezt a lassusagot nagyon megkéne oldani. Bocsanat az össze vissza èkezetekèrt svàjci a noti billentyuzete. Köszönöm a segitsèget!!
Ubuntu telepítése Windows 8 helyére
Töröld a quiet splash-t és nézd meg, hol akad meg. Ha UEFI-ben telepíted, utólag már nem lehet átkapcsolni a másikra (nem fog működni).
lev258hogyan tudom torolni? és hogy tudom visszaàllitani majd?
UbuntumutuA Grub választóképernyőnél (ha nincs, nyomd a Shift-et bekapcsolás után) a kernelre állva nyomsz egy "e" betűt, majd törlöd az említett részt. Ezután Ctrl+X-szel indul a menet. Légy figyelmes és alapos (lényegében a rendszerindulás folyamatait fogod látni). Következő indításnál visszaáll magától az eredetire.
lev258Koszonom! Irok ha megvan az eredmeny
Nincs esetleg valami logfájl, amiből okosodni lehetne?
lev258Szoval, nem tudok pontos hibaleirast adni, de I/o error sector 7765345 és drdy error
UbuntumutuA drdy-t nem tudom, de a sector hiba okán én nézegetném a S.M.A.R.T. adatokat.
lev258parancsot irnal hozza?
UbuntumutuA Lemezkezelőben ott van, de használhatod a smartctl-t is, meg persze lehet ellenőrizni a lemezt az fsck-val is (pontosabban a fájlrendszert). Olvass utána ezeknek és legfőképp, kezdd lementeni a fontos dolgokat, ha vannak.
csuhas32Nem lehet, hogy rosszul particionáltam a rendszert? Valaki megírhatná, hogy hogy kéne belőni a bios-t, a telepítőt, grub-ot. Még azt vettem észre, hogy marha lassan telepít a rendszer. Tegnap Szoftverkp-ból telepítettem a Gparted-et és 15 percbe is beletelt amire a letöltés után telepítette. Lemezhiba lehet? Win8 is tetű lassú volt mind a boot (kb 2 perc) mind a működés szempontjából. Ubuntu legalább reletív gyorsan működik. csak a boot vesz igénybe negyed órát :S
UbuntumutuHa csak Ubuntut akarsz a gépre,akkor nem kell az UEFI sem és a Secure Boot sem.Ezeket kikapcsolhatotd a B.I.O.S.-ban. Swap-nak adnék annyit amennyi memória van. /=25GiB(nem tudni előre miket szeretnél telepíteni,elsőre lehet soknak tűnik,de ha egyszer "el fogy a hely" az sokkal rosszabb),természetesen ext4 filerendszer. /home=maradék összes hely a hdd-n ext4 filerendszerrel.
UbuntumutuIgen, lemezhiba is lehet. Szerintem a tünetek alapján 99%, hogy hibás szektoros a HDD. Nem nézted meg a Lemezkezelőben vagy a smartctlben a SMART-értékeket? Amúgy is illik az ilyesmit ellenőrizni néha, akkor is, ha nincs gond. (smartctlhez a smartmontools csomagot kell telepíteni, majd terminálban: sudo smartctl -a /dev/sda)
trtMég nem volt rá időm, délután megyek haza és foglalkozom újra a géppel. Első dolgom lesz megnézni a Winyót. Hülyén hagzik, de remélem rossz :) mert akkor nem én vagyok a " / " hozzá :D Köszönöm szépen a segítséget!
UbuntumutuKoszonom a sok segitseget! Kiderult a hiba. beteg a winyo! Hamarosan szetmegy a winyo, mar jelzi a lemezkezelo. A korabbi ubuntuk jeleztek amikor haldoklik a lemez egy felkialtojellel a panelen. mosz ez nem jott :( Winyo csere utan még azert megirom, hogy meg lett e oldva a problema tuti ami tuti:) Még egyszer koszonom mindenkinek!
UbuntumutuAzt azért jó lenne megnézni azon a notin,hogy a procihűtő ki van-e takarítva!!!! Már csak azért is,mert a konstrukcióból adódóan lehetnek olyan esetek,amikor a nem megfelelő hűtéssel működő notik,sanjos a hdd felé tolják a meleget.Ami nem kevésbé barátságos társa a merevlemezeknek. Tehát,lehet vesztek egy új hdd-t,de nincs kipucolva a procihűtő(normálisan!),akkor egy idő után az új merevlemez is produkálni fogja a hibákat a "túl meleg" környezet miatt.
emergelekHővédő lemez volt a winyón, most kaptam szét, egyébként a Noti tiszta belülről. A hűtés elég jól megoldott, legalábbis ezt mutatja a 4 napi használat :) Ilyen esetekben egyébként számomra alap hogy kitakarítom már ha szétszedtem :) Köszönöm a tippet! Noti típusa : Toshiba Satellite C870-18x
UbuntumutuOké,de a lamellák közt se legyen "porcica".
emergelekWinyo csere megvolt! Szuper gyors és kiràly a rendszer. :) PlayonLinux-szal fent van az MS Office is. Tàvsegitséghez pedig Teamviewer 10-et tettem fel :) Szoval! mindenkinek köszönöm a segitséget!