arthur87Win 8 volt, akkor sanszosan UEFI-re és van állítva a BIOS, az UEFI-nek a GPT a párja.
(Ezt látszik visszaigazolni a
parted -l
kimeneted is, GPT táblád van.)
UEFI+GPT, akkor a GRUB-bal induló telepítő kell neked.
A GRUB-bal induló telepítő arra bizonyíték, hogy UEFI-s telepítőről bootoltál.
[Ha van egy szűz gép, akkor én először is azt szoktam eldönteni, hogy mit akarok:
Az UEFI-t bekapcsolni, vagy sem.
– Ha az UEFI-t bekapcsolom, akkor UEFI-s eszközként kell bootolnom a telepítőről, ami GRUB-bal köszön be. GPT táblát hozok létre és készítek EFI indító partíciót.
– Amennyiben nem kapcsolom be az UEFI-t (vagy ilyet nem tud az alaplap), akkor hagyományos eszközként bootolok a telepítőről, msdos táblát hozok létre, nem kell EFI indító partíció (a grafikus beállítófelülettel induló telepítő nem is kínál ilyen lehetőséget), csak arra kell odafigyelni, hogy a rendszerbetöltő az elsőnek bootoló lemezre kerüljön.
Ha meg, van egy gép, amin már az UEFI be vagy ki van kapcsolva, és ehhez igazodik a merevlemez partíciós táblája, akkor nem nagyon kapcsolgatja ki-be az ember az UEFI-t, mert (lehet, hogy van valami trükk is amivel meg lehet oldani, de én azt nem ismerem) így aztán a végén lehet új partíciós táblát létrehozni, hogy az igazodjék az UEFI létéhez vagy nem létéhez, és ezzel minden adat elveszik.]