Jelenleg keszulok partitional-ni a winchesteremet es azt szeretnem tudni hogy mit csinal amount parancs es mire jo mert ki kell szedjem valahogy belolle a particiot es utanna vissza kell mountoljam? Szoval rovide mi a mount es hogy szedem ki? (Megoldva)

mar sokfele keppen probaltam umaunt -a parancsal, vagy umaunt /dev/sda -val de nem szedte ki es nem tudom a gpart- programmal atparticionalni

lakott ház közfalait nem verheted ki ki kell költöztetni belőle a családot csak a melósok lehetnek ott a faltöréskor

Inkább olvasgass előbb egy kicsit: http://zeus.nyf.hu/~blahota/ubuntu/Linux_11_10_06.pdf (Blahota István: Ubuntu Linux kezdőknek c. könyve)

Szia! Tudod mi az a partíció? Tudod miért kell? Ha kell egyáltalán? Tudod, hogy mit akarsz kiszedni? Tudod, hogy mit akarsz? többieknek: krb.robert - nek lehet ajánlani Marcus videóját?

Szia! A mount beilleszt egy partíciót, lemezképet, stb. a fájlrendszeredbe, az umount pedig leválasztja azokat. A te esetedben nincs szükség ezekre a parancsokra. Neked partíciókat menedzselni képes programra van szükséged, pl. fdisk, cfdisk, gparted, stb. Felhívom a figyelmedet, hogy ha már meglévő rendszert akarsz partícionálni, akkor az az esetek többségében az adatok elvesztésével jár!!! A partícionálást egy live rendszer segítségével végezd, adatmentés után. Üdv!

gytothszia koszi a valaszt, jelenleg a gparted programmal akarom boviteni a mar meglevo particiomat mert meg van szabad hely (felhsznalatnal hely), de a neten latott videokban kikapcsoljak a swap -ot es utanna Umount-gomra katintva siman novelik a mar meglevo teruletet. De nekem nem engedi hogy noveljem mivel az egesz elakad mert nem megy az Umount gomb, mert miutan megnyomom hibauzenetet ir ki

gytothThe partition could not be unmounted from the following mount points: / Most likely other partitions are also mounted on these mount points. You are advised to unmount them manually.

krb.robertTessék figyelmesebben olvasni!! Ahogy emergelek kolléga és én is írtam az imént: indíts el egy live rendszert és onnan partícionájl. Semmi szükséged a mountra, ne szenvedj már vele! Live rendszer: beteszed az Ubi telepítő cd-t, bootolsz róla, majd amikor felkínálja, hogy "Telepítés" vagy "Kipróbálás", akkor a "Kipróbálás"-t választod. Az így eliduló rendszert hívjuk live rendszernek. Ja, és adatmentés...!

krb.robertFutó rendszer gyökérkönyvtárát nem lehet lecsatolni.Live rendszer alól próbálkozz.

krb.robertMi a frásznak akarsz partíciót bővíteni? Csatold fel a maradék helyet IS egy használható könyvtár alá.

• trt válaszolt erre.

krb.robertAmit a videókon látsz a swappal kapcsolatban,az pont a Live miatt van.Mostanában szokása a Live rendszernek fölcsatolnia a cserehelyet.Ez nem általános,nem mindegyik rendszer csinálja,de találkoztam már vele.Akkor gond ez,amikor az egész lemezt ujra szabod a live telepítővel és a swapot is módosítani akarod,ha föl van csatolva,akkor partíció változások lemezre írása közben hibaüzit kapsz. Ezért kell lecsatolni,amit megtehetsz a gParted-del vagy terminálból.A telepítő nem fogja lecsatolni.

a mester+100 Én is így szoktam eljárni. Szebb megoldás az LVM, de az haladó szint, és eleve így kell telepíteni a rendszert; tehát utólag már nem alkalmazható, legalábbis nem egyszerűbben, mint a fenti megoldás.