Egyesek már kongatják a vészharangot.
Szerintem nem kicsit túlozzák el a dolgot. Mondom ezt úgy, hogy már én se vagyok aktív Firefox felhasználó.
De még mindig használom (időnként).
Régen nagy Firefox fan voltam. A legjobbak szerintem a 3.6 környéki verziók voltak. Azok kinézetre is sokkal jobban tetszettek, mint a mostaniak. Ha kijön egy új verzió, akkor megnézem, hátha jó irányba változik és tetszik, de mostanában ilyesmi nem igazán történik.
Lehet, hogy jövőre megint veszít majd egy nagyot a Firefox a felhasználói táborából, illetve a felhasználási gyakoriságból, de szerintem még korántsincs vége...
Vége akkor lesz, ha a Mozilla befejezi a fejlesztését vagy nagyon-nagyon minimálisra apad a felhasználói tábor. (Aminek valószínűleg megintcsak az a vége, hogy befejezik a fejlesztését.)
Persze akár még ez is megtörténhet, de azért én inkább úgy látom most, hogy ez erős túlzás.
De majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő...
Mostanában nálam az Opera és a SeaMonkey került előtérbe. Az Opera a favorit Linux-on és Windows-on is.
Chrome-ot is használok, de azt inkább csak Android-on.
Ha a Firefox külsőre és erőforrásigény tekintetében is visszatérne a régi verziókhoz, viszont fejlődne, akkor szerintem újra beállítanám elsődleges böngészőnek.
Én úgy látom, hogy manapság a böngészők megférnek egymás mellett, mivel valamelyik weboldal ezen, valamelyik meg a másikon megy normálisan.
Szerintem ráférne a böngésző-piacra egy kis egységesítés. Akkor a webfejlesztőknek és a felhasználóknak is könnyebb dolguk lenne. Mindenki csak jobban járna.
Bár megindult egyfajta egységesítés a Mozilla részéről, de én nem ilyenekre gondoltam, hanem a szabványokra és egyéb hasonló dolgokra, amiknek köszönhetően normálisan megjelenhetnének a weboldalak a böngészőkben, anélkül, hogy (komolyabban vagy egyáltalán) optimizálni kellene őket bármelyik böngészőre is.
Jelenlegi egységesítési törekvések:
"Bővítmények csak a Mozilla engedélyével"
"A Mozilla tehát egy, a Firefox használata mellett eddig meglévő másik érvet: a többi böngészőhöz képesti viszonylagos szabadságát is eliminálja, és szoftverét, illetve a köré szerveződött ekoszisztémát az Apple, a Google és Microsoft által is alkalmazotthoz hasonló zárt, ellenőrzött "kertté" alakítja át."
Egy másik egységesítési törekvés:
"A jövőben ugyanis a Mozilla böngészője az eddigi egy, illetve néhány helyett több processzes modellben fog működni - hasonlóan ahhoz, ahogy azt a Chrome is teszi."
Illetve a cikk elején említett interfész-váltás:
"A Mozilla a bejelentés értelmében meg fogja szüntetni a Firefox által eddig használt, egyedi XUL nyelven alapuló bővítmények támogatását, és helyette egy új interfészt fog bevezetni számukra. A Chrome és az Opera által használthoz nagyon hasonlító csatoló ugyan biztonsági szempontból előnyösebb és szabadabb kezet ad a Mozilla számára a böngésző átalakításában, de teljesen inkompatibilis a korábban alkalmazott társával, ami már önmagában végzetes következményekkel járhat a Firefox számára."
Összességében nekem nagyon felemás érzéseim vannak ezzel a bövítményes dologgal.
Akár még (részben) jó is lehet, mivel ha a Mozilla ellenőrzi a bővítményeket, az erősít(het)i a szoftver biztonságát, de az tény, hogy ezzel valamilyen szinten kezd hasonlítani a fentebb említett cégekhez, viszont a korábban, eddig használt bővítmények használhatóságának ellehetetlenítése mindenképpen egy nagy mínuszpont a böngészőnek.
De mindezek ellenére én úgy gondolom, hogy a böngésző még nincs elveszve.
Majd meglátjuk, hogyan alakulnak később a dolgok.
A legjobb talán az lenne, ha valamilyen módon mind a két csatoló használható maradna.
Esetleg telepítés közben opcionálisan válaszható lehetne, hogy melyikkel kívánja feltelepíteni a felhasználó.
Ti mit gondoltok?