Üdv mindenkinek. A windows XP támogatásának megszűnése óta használok linux-ubuntu (Zorin) rendszer(eke)t, mint egyszerű "mezei" felhasználó, számítógépes képzettség teljes hiányában. A linux, és ubuntu rendszerekről windowst használó időmben is csak elvétve hallottam, csak a legutolsó windowsos időkben tudtam olyan helyeken megfordulni, ahol ezzel foglalkoznak. A hivatalos oldalakat csak jóval ez után ismertem meg. Nagyon sok témában segítségre szorulnék (még), de ha bővül a tudásom, másoknak is szívesen segítek a megszerzett tapasztalataimból. (ubuntu térkép)
szhf62
"csak a legutolsó windowsos időkben tudtam olyan helyeken megfordulni, ahol ezzel foglalkoznak" Hol találtál ilyen helyet?
a mesterFacebookon van elég sok linux és ubuntu (jellegű) csoport, ami jól hangzó névvel van fenn. (Nem tévesztendő össze a közösség hivatalos Facebook oldalával!) Ha segítséget kértem volna ott, a csoporton belül használatos szójárásban (ami nem igazán "valódi" számítógépes kifejezés) adtak "segítséget", ami igazából szinte zömében használhatatlan volt. Ha a probléma leírását (nagyon kezdőként!) hosszasan (néha privát üzenetben is) leírtam - várva a "szájbarágós" magyarázatra -, sok esetben elfordult a tagság a segítségnyújtástól. Ha kaptam is választ, az a legtöbb esetben értelmezhetetlen volt, vagy hivatkoztak a "gugli a barátod"-ra, netán a Wikipédiára (ezutóbbit nem szeretem, sokszor nagyon megkever egy kezdőt a benne levő linkekre való utalásokkal). Az ilyen csoportokat hamar mellőztem. Sajnos, a szintem olyan (még bő másfél év linux/ubuntu/Zorin használat után is), hogy a windows alatt nem használtam különböző lehetőségeket (például: képszerkesztő, emuátor, és ami a lényeges volna "mostanában": terminál, és még néhány alapvető alkalmazás.) Ezeket ilyen hivatkozásra való mutatásokkal szinte lehetetlen megszokni (begyakorolni), megtanulni a használatukat. Az efféléket leginkább csak személyes, vagy távsegítséges módon lehet egy kezdőnek - viszonylag hamar - megtanulni (szerintem) olyan személy segítségével, aki régóta használ (lehetőleg csak) ubuntut/linuxot. A linux használat kezdetén például a bootolásról sem tudtam semmit, amíg egy kis (személyes) segítséget nem kaptam hozzá. Még ezen a téren is van még mit tanulnom. (pl: particionálás, csatolás, stb.) Terminálból sem igazán tudok programot indítani, de már valamennyire kezdem megszokni a használatát. (Kevés parancsszót ismerek - és több-kevesebb sikerrel alkalmazok.) Mindezek mellett a többsége számítógépes kifejezést megértem ugyan hogy "melyik területre való", de sokukat nem tudom alkalmazni. (Ez az angol nyelvismeretem hiányának is betudható - részben.) Ezért is tüntetem fel általában az elérhetőségeimet, ami a majdani segítségnyújtásnál - ha kellő gyakorlatot szerzek benne - is jól jöhet másoknak.
Htibi@Htibi köszi a kívánságot. :) Még szerencse, hogy a linux és ubuntu nagyban hasonlít egymáshoz (ne térjünk bele), és lehet ilyen formán segíteni egymásnak. Mellébeszélésekben volt már elegendő részem (sajnos), de ahogy elnézem, itt a fórumban "régi motorosok" próbálják meg az újabb felhasználókat segíteni. Egy kis viccelődés meg mindenhol belefér a "tananyagba". Kicsit még furcsa (inkább szokatlan) ennek a közösségi oldalnak a használata. Nehézkesen találom meg például a feltett postot (topikot, fórum témát), ha netán idő közben sok újabbat tesznek közzé. A hozzászólások közül sem igazán tudom eldönteni, hogy melyik van az adott témához. Ha a "továbbiak" opciót választom (ha nem találom a keresettet), akkor sem biztos hogy ezzel rátalálok a keresett témára. (Ez még bele telik egy kis időbe, hogy ennek a használata begyakorolt legyen nekem.) (Remélem, eddig nem kérdezősködtem "eget verő hülyeségeket"? :) Nincs is szándékomban, de sok témában nagyon az alapoknál kell kezdenem. Ezért is lenne jó, ha képernyő megosztással tud valaki segíteni némelyik problémán. A személyes segítség a távolság miatt - egyenlőre - kizárt nekem.)
szhf62A kérdés attól nem változik, hogy a fórumban vagy Skype-beszélgetés közben teszed-e fel, legfeljebb kevesebb tanúja van. ;-) Egyszer mindenki a nulláról kezdte, nincs ezen mit szégyenleni. Ha valaki elakad és az olvasott szöveg értelmezése nem az erőssége, akkor igénybe lehet venni személyes vagy Skype-beszélgetés általi segítséget egy adott témában, ám meglátásom szerint annak, hogy ez létrejöjjön két alapfeltétele is van: – Legyen valaki, aki jártas az adott témában. – Hajlandó legyen személyesen segíteni, vagy Skype-olni. Ha a kettő közül valamelyik nem teljesül, akkor nem jön létre, vagy kár a ráfordított időért. A fórumtémában elég az első feltétel teljesülése, ráadásul itt több tapasztalt felhasználó tudása képes összeadódni, ha kell egymást kiegészíteni. Én arra biztatnálak, hogy ha szükségét érzed, a „némelyik” problémáknak nyiss nyugodtan témát és próbálj okosan kérdezni, akkor valószínűleg fogsz jó válaszokat (is) kapni. Csak az adott téma megoldására koncentrálj, a hozzászólások stílusával, vagy a nem odaillő, felesleges piszkálódásokkal ne törődj, azokon szó nélkül lépj át. Aztán a téma kapcsán néha talán kialakul majd egy-egy Skype-olás is.
csuhas32Ha a válasz(oka)t olyan (köz)érthető módon adják a segíteni szándékozók, hogy első olvasatra (és a leírást követve) megoldódik a probléma, az nagyon nagy segítség. Sok Facebookos oldalon a "segítő szándék" csupán ennyi volt (a mellébeszéléssel együtt): "barátod a gugli", vagy "wikipédia...". Utóbbi még jobban hátráltatott a megoldásban (nem is szeretem, sőt kerülöm ennek a használatát). Néhányszor előfordult (eleinte a "másféle" Facebookos csoportokban) hogy egy rakás terminálparancsot zúdítottak rám (szinte minden esetben "lecsekkolva" a gépem adatait), amit beadva a gépnek lestem, hogy nem lett eredmény belőle. (Még halványan él bennem a Commodore DOS-a. Az akkoriban nagyon jól ment. Windowson nem használtam DOS parancsokat.) Remélem nem baj, hogy (végre!) két hivatalos oldalon kérek tanácsot, segítséget a felmerülő problémákban? (linuxmint.hu, és itt) Igyekszem a segítségkéréseket csak egy helyen feltenni, nem egyszerre mindkettőn. Ha netán nem lenne rá megoldás, akkor fordulok ide, hátha valaki itt jártas benne. Közben innen is hozzáolvasok a tapasztalataimhoz, és amit tudok hasznosítok. Ha elegendő tapasztalatot gyűjtöttem, a segítségemre is lehet számítani a későbbiekben. (Ezért is jelöltem magamat a térképen.) Skype-on elég rugalmasan tudok lenni (alkalmazkodni a partnerhez), részemről ez nem akadály. (A személyes segítség a távolság miatt csak nagyon körülményesen, vagy egyáltalán nem megoldható, Skype-on ez képernyőmegosztással áthidalható. Hasonlóan a windowsos távsegítséghez.) Mivel még ennek az oldalnak a használatát most kezdem csak megszokni (inkább csak tanulmányozni), nem szeretnék egy régebben felvetett (netán) ugyanilyen témában újat indítani, ha az előzőre ott van a megoldás is (ami lehet hogy rajtam is segít.). Ez esetben csak odaírom hozzászólásban a saját sikeremet is.